Claudia Postelnicescu

Ierusalim, calul troian al politicii externe

Ierusalim pare să fie calul troian adus recent în innteriorul Uniunii Europene de către români, unguri și cehi. Poziționarea separată, împotriva celei făcute de liderul politicii externe a UE, Federica Mogherini, a determinat o nouă sciziune  în interiorul Europei, după criza refugiaților din 2015, și un nou calcâi al lui Ahile: relația cu Israelul. De ani de zile, mass media europeană și elita politicii europene s-au solidarizat cu cauza palestiniană și au dat curs lobby-ului palestianian pentru recunoașterea Palestinei ca stat și recunoașterea dreptului palestinienilor refugiați de a se reîntoarce în teritoriile lor, principiu recunoscut și în urma negocierii Acordului de la Oslo din 1993. Încă de atunci, pe de o parte americanii, pe de o parte europenii, au recunoscut dreptul acestora de a se întoarce într-un viitor stat palestinian. Cum bine știm acum, Acordul de la Oslo a eșuat, liderii palestinieni de atunci nefiind capabili să vadă oportunitatea istorică și juridică. Între timp, situația în teritorii s-a degradat și, de facto, palestinienii nu au unde să se întoarcă decât în statul Israel.

De jure, palestinienii au dreptul la propriul stat. De facto, situația este extrem de complicată, întrucât, în pofida deținerii autonomiei asupra unor teritorii, președinte și guvern, Israelul deține întreaga putere în zonă, Israel decide cine intră în teritorii și cine iese, Israel preia noi proprietăți în teritoriile palestiniene (prin diferite metode, la limita legalității), Israel are armată și poliție, Israel are capacitatea de a-și apăra cetățenii, inclusiv pe cei palestinieni, Palestina nu. Palestina are un guvern și un președinte pe hârtie, câțiva lideri ambițioși și orbiți de ură, la fel de vehemenți și corupți ca Bibi Netanyahu (în cursul anului trecut au fost ample manifestații de stradă în Ierusalim, Tel Aviv și Haifa împotriva corupției rampante[1] în guvernul lui – un proiect de lege care să împiedice poliția să arate procurorilor cănd există suspiciuni rezonabile de corupție sau jurnaliștilor de investigație să le publice).

Ierusalimul a rămas mărul discordiei și în relația dintre israelieni și palestinieni, în absolut toate negocierile de pace, fiind problema cea mai sensibilă – și aparent insolvabilă – a situației din Israel și teritoriile palestiniene, după situația refugiaților palestinieni care, și în ziua de astăzi, unii  după 1948 – când au emigrat-, alții din 1967, trăiesc în tabere de refugiați, pământurile lor fiind luate progresiv de Israel și palestinienii încurajați să le părăsească). În orice caz, Ierusalim este un oraș împărțit între palestinieni și israelieni, pentru ambele părți are o enormă valoare simbolică, istorică și tactică, dar, de facto, Israel domină Ierusalimul și, de facto, istoric, Ierusalimul a fost capitala Israelului. Simbolic, mutarea ambasadei SUA la Ierusalim și recunoașterea Ierusalimului ca fiind capitala Israelului este o mare victorie pentru Benjamin Netanyahu, un leader agresiv și lipsit de scrupule când a fost vorba despre drepturile palestinienilor. Simbolic, această mișcare semnifică recunoașterea internațională de către SUA a unui singur stat: Israel. Lovitura dată dreptului istoric al palestinienilor de a-și redobândi teritoriile și de a avea propriul stat este extrem de puternică, de aici reacția extrem de violentă de astăzi din Gaza. În pofida morților (55 doar astăzi)[2], Hamas și palestinienii vor continua conflictul, chiar dacă Netanyahu deja a declarat că va trece la asasinarea liderilor Hamas, dacă protestele violente și terorismul palestinian propagat de Hamas vor continua[3]. Terorismul va continua, pentru că asta face Hamas, își aruncă tinerii în atacuri sinucigașe de ani de zile. Toți palestinienii cu care am vorbit vreodată resimt negarea dreptului lor la a avea un stat ca fiind profund nedrept și imoral. Foarte mulți israelieni, inclusiv foști soldați ai armatei israeliene, care au fost martorii multor abuzuri juridice și fizice împotriva palestinienilor efectuate de către statul israelian, sunt împotriva agresivității guvernului Netanyahu, care și-a extins coloniile mult în teritoriile palestiniene și care îi tratează pe palestinieni ca fiind cetățeni de rangul doi. Unul dintre foștii soldați israelieni* cu care am vorbit mi-a spus că este vorba de legitimitate și de un sentiment național al rușinii, să ai un guvern care acționează ilegitim și fără rușine, ceea ce menține o stare de conflict istoric.

Acum, să te poziționezi într-o astfel de situație, alegând între UE și SUA, este dificil, dar dacă ai o politică externă coerentă, consistentă și solidă, știi exact cum să procedezi. Nu îți trădezi, din nou, aliații europeni, în complicități ad-hoc cu democrații având lideri iliberali ca Ungaria și Cehia, la fel cum ai făcut și în situația cotelor de refugiați în criza migrației, lăsând la o parte solidaritatea europeană pentru interese meschine, de termen scurt. În același timp, americanii nu ne-au cerut nouă, și nici altora, să le urmăm calea. Trump a făcut propriile declarații și propriile mișcări de politică externă, cam la fel cum face Dragnea, prin vocea prim-ministrei Viorica Dăncilă. Nu întâmplător experții de securitate din preajma președintelui american demisionează sau dispar din peisaj. În cazul României, care nu este și nu va fi niciodată SUA, situația este cu atât mai patetică: ai un președinte care este ignorat în toată discuția, și ai un prim-ministru habarnist care nu știe ce să spună, dar vrea neapărat să fie recunoscută ca lider și ai un lider de partid mult prea ambițios, cu ambiții globale deja, al cărui model de carieră politică este Donald Trump: Liviu Dragnea (amândoi cu probleme penale, amândoi cu iubite/soții mai tinere, amândoi cu un alai de rude, nepoate și nepoți infiltrați în politică fără niciun fel de competențe). Vedem către ce aspiră liderul PSD. Sper să nu vedem și succesul său, oricât de mult nu ne-am aștepta și nu ne-am dori, este posibil.

Revenind la afacerile europene, este foarte trist că România nu are specialiști sau consilieri capabili să intervină rapid când apar astfel de situații cu potențial negativ pe termen lung pentru poziția României în viitoarea Europă. Nu este niciun secret că Uniunea Europeană și-a propus de câțiva ani să aibă o politică externă și de securitate comună (și nu, în pofida a ceea ce spun ultra-conservatorii, stângista Federica Mogherini nu are nicio contribuție aici, este linia Uniunii), iar când un stat european (sau mai multe, dar mereu aceleași) sabotează eforturile de unitate și solidaritate europeană în mod sistematic este firesc să fie lăsate pe margine sau tratate exact cu aceeași măsură. Am spus și la momentul crizei migrației că poziția României în privința cotelor de refugiați este gresită nu doar din punct de vedere politic, al afacerilor europene și al viitorului rol potențial solid al României în UE, dar și din punct de vedere juridic și am argumentat de ce[4]. Ulterior s-a dovedit că am avut dreptate și România a fost obligată, legal, să preia refugiați, conform dreptului european. La fel spun și acum: România va intra în a doua viteză a Uniunii Europene și, vă asigur, fără nicio remușcare sau părere de rău din partea europenilor. România a dovedit că nu are tact diplomatic, nu știe ce vrea și este extrem de lipsită de scrupule când are interese pe termen scurt, adică nu are o viziune pe termen lung. În mod fatal, degringolada diplomatică din aceste zile, a pus un semn de întrebare și asupra relației noastre cu SUA și Israel. În consecință, e momentul să punem un semn de întrebare, sau chiar mai multe, asupra elitei politice și diplomatice de la noi, precum și asupra neștiuților consilieri din umbră.

Problema Ierusalimului este, așadar, parțial artificială, nu are de-a face cu politica europeană și dreptul internațional, cât are de-a face cu jocuri interne de putere și poziționări oportuniste, care nu ajută România pe termen lung, dimpotrivă. În politica externă europeană este încă un eșec, datorat României, Ungariei și Cehiei. Poziția acestor țări fragilizează Uniunea și le fragilizează și pe ele. România, de exemplu, ține granița externă, nefiind încă în Schengen – alt eșec major al politicii noastre europene și externe -un Schengen care este și va fi progresiv integrat în politica externă a UE și chiar se discută despre un Schengen puternic militarizat. De ce? E suficient să ne uităm puțin la toate crizele din 2015 încoace și la eventualitatea, în creștere, a unui război în Orientul Mijlociu, pe care mulți analiști specializați pe această zonă deja l-au prezis ca fiind iminent. Cine apără România? Dragnea? Trump? Să ne gândim (mai) bine.

Referințe:

Haaretz, Mass Gaza Border Clashes: 55 Palestinians Killed by Israeli Gunfire, 1.113 Wounded, 14 Mai 2018.

Times of Israel – Thousands turn out in Tel Aviv for anti-corruption march of shame, 3 Decembrie 2017

Times of Israel, Israel Threatens to kill Hamas leaders if riots continue, 14 Mai 2018

Ghada Karmi, Eugene Cotran (ed.), The Palestinian Exodus: 1948 – 1998, Ithaca Press, 1999

Claudia Postelnicescu, De ce cotele privind imigranții sunt obligatorii, O interpretare a dreptului european, Hotnews, 2 octombrie 2015 și România și criza migrației, raport EFOR, 1 octombrie 2015

NOTE________________

* Yehuda Shaul, fost soldat israelian, fondatorul ONG-ului ”Breaking the Silence”, care luptă pentru a arăta abuzurile de drept ale ocupației israeliene și face educație în școli.

[1] https://www.timesofisrael.com/thousands-turn-out-in-tel-aviv-for-anti-corruption-march-of-shame/?utm_source=The+Times+of+Israel+Daily+Edition&utm_campaign=f8c5f9c62d-EMAIL_CAMPAIGN_2017_12_03&utm_medium=email&utm_term=0_adb46cec92-f8c5f9c62d-55481833

[2] https://www.haaretz.com/middle-east-news/palestinians/.premium-mass-gaza-border-clashes-52-killed-by-israeli-gunfire-2-410-wounded-1.6091548

[3] https://www.timesofisrael.com/israel-threatens-to-kill-hamas-leaders-if-riots-continue-report/

[4] https://www.hotnews.ro/stiri-opinii-20467755-cotele-privind-imigrantii-sunt-obligatorii-interpretare-dreptului-european.htm și aici: https://expertforum.ro/romania-si-criza-migratiei/


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Ierusalim, calul troian al politicii externe

 1. Dumitru

  Eu cred ca nu trebuie cautata prea adanc originea acestei pozitionari a Romaniei. Dragnea nu e vreun pro-israelian militant. El pur si simplu a vazut ca nu va fi niciodata ajutat de europeni, asa ca si-a cautat aliati in alta parte. Aroganta liderilor europeni (pana si cei ai socialistilor europeni, in conditiile in care Romania PSD castiga alegerile cu scoruri enorme, si de atata timp !) este cea care a inclinat balanta. Acum sa se spele pe cap cu problema pe care si-au creat-o singuri. In orice caz, pentru Romania nici una din pozitii (pro, contra, sau status quo) nu schimba mare branza. Intr-un fel, eu sunt bucuros ca Dragnea a decis sa le dea cu tifla europenilor, pentru ca m-am saturat de politicieni romani a caror ocupatie este sa stea aplecati in fata europenilor… Am fost foarte bucuros cand Klemm si-a inghitit aroganta si autosuficienta si a pupat el mana lui Dragnea la indicatiile superiorilor http://inpolitics.ro/klemm-intr-o-noua-prezentare-a-uitat-de-coruptie-si-e-mare-fan-pesedist_18439453.html .

  Reply
  • ilie

   Dragnea le-a dat cu tifla europenilor !? Atat te duce mintea? Dragnea si-a dat cu stangu-n dreptu’ ca sa ne arate ca el este „conducatorul”, dar, din pacate, urmarile prostiilor lui se rasfrang asupra Romaniei…

   Reply
 2. Laur22

  Shpilul lui shpilhozen

  Spilul lui Trump in chestiune e clar (a promis in campanie, nu-l doare capul sa o execute mai ales ca sta doar in pixul sau) .
  Spilul lui Dragnea la fel (cauta shi el in frate mai mare care sa conteze in caftul politic din Ro).

  Da spilul noistru care e ?
  Sau e ca de vre-o acushi 15 ani, noi ne-am dat spilul pe mana altora care uite ca acuma nu se mai intzeleg shi se bat pe spil.

  Tradarea … hmmmm… tradarea nu s-a intamplat acuma ci atuncea.
  Acuma a inceput sa vina la plata.

  „De ani de zile, mass media europeană și elita politicii europene s-au solidarizat cu …..” blablabla.
  Si in totzi acesti ani ce-a facut media si elita romanesca care nu contenesc sa se bata cu caramida in piept de „ieuropene” ce sunt cu cine s-au solidarizat ele sau “ieuropenizat” ori ele sunt altceva ?
  Cu cine au tzinut elitele noastre media ori politice ?
  Care cu hotzia transnatzionalelor car ecu cea mai mica a unor chelneri de bacsisusri mici culegatori de mica taxa de protectzie . Hahahahahaha.

  Ref cel care ” m-am saturat de politicieni romani a caror ocupatie este sa stea aplecati in fata europenilor”
  Da de cei a caror singura ocupatie este sa stea aplecati in fata americanilor ori rusilor ori chinezilor ori japonezilor ori , ori, ori nu te-ai saturat ?

  Tu , tot ce vrei , e sa schimbi e curul de lins shi cam.
  Ceea ce de pe margine de aici de la mine nu imi apare ca o mare schimbare.

  Shi ca fapt divers de intrat Ro a intrat in UE shi nu in USA.
  Shi daca la o adica cineva trebuei apreciat pentru dublarea PIB-ului Ro de intrarea ei in UE shi pana acum nu cred ca acela este Israelul, Trump ori macar USA. Ne place nu ne place in ultimul sfert de secol singurul nostrum prieten a fost Europa si Germania

  Daaa cine sa „aprecieze” ce ?
  Romanii , recunostiintza de la romani pentru mai binele facut ?
  Hahahahaha.
  Muietz’s posmagii ?

  Iar daca e sa fim rigurosi shi sa reztinen de la ce ne-am luat sa nu uitam ca pentru a se face pohta lui Baroso ca Basescu sa nu pice Dragnea e „penal” condamnat cu sentintza definitiva.
  Iar daca ACEASTA „Ieuropa” a abuzului se astaepta de la Dragnea la „recunostintza” ?
  Hahahahahahaha.

  Shi nu spilhozen nu e doar Klaus e shi Dragnea care shi el cauta o fusta in spatele carei sa se ascunda.
  Shi de fapt in spilhozen e intraga nostra elita orientata “strategic” doar pe persoana shi nu pe principii
  Hahahahahaha.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *