Adrian Popescu

Guvernul face presiuni enorme asupra Curtii Constitutionale Se transforma Ponta din micul Titulescu in micul Nastase?

Nemultumit ca judecatorii de la Curtea Constitutionala au decis ca Traian Basescu este cel indreptatit sa mearga la Consiliul European de la Bruxelles, iar legea votului uninominal a fost declarata neconstitutionala, Guvernul Ponta a initiat un atac frontal impotriva Curtii. De altfel, premierul a anuntat ca va merge la Bruxelles, fiind pentru prima data cand un inalt demnitar al statului roman nu respecta o decizie a CCR.

Primul care a dat tonul a fost ministrul Justitiei, Titus Corlatean, care i-a acuzat de judecatorii constitutionali Augustin Zegrean si Iulia Motoc ca sunt incompatibili si trebuie revocati din functie. Explicatia data de Corlatean este ca cei doi ar avea si alte angajamente.

“Doamna Motoc are trei alte angajamente (…) Doua dintre ele sunt mentionate in CV-ul afisat (…) Si eu pun intrebarea: Atunci cand cineva, in afara de mandatul la Curtea Constitutionala, este membru in Comitetul Consultativ al Conventiei cadru privind minoritatile nationale, expert care merge acolo si nu merge pe gratis; cineva care este in Consiliul de Administratie al Agentiei Drepturilor Fundamentale apartinand UE; si cineva care este si in Comitetul ONU privind drepturile omului este sau nu este in stare de incompatibilitate?”, a spus Corlatean la un post de televiziune.

Atitudinea lui Titus Corlatean este total opusa predecedorului sau, Catalin Predoiu, care a ales sa nu se amestece sub nicio forma in disputele politice, concentrandu-se pe reforma din Justitie.

Surse parlamentare au declarat pentru Hotnews ca liderii USL s-au reunit miercuri seara la Palatul Victoria si au discutat despre inlocuirea judecatorilor CCR propusi de partidele politice. “Lucrurile nu mai pot ramane asa. Toata lumea stie ca sunt numiti politic. Se analizeaza cum se poate procedural inlocuirea judectaorilor CCR propusi de PDL si validati de Parlament”, au explicat sursele citate.

O alta decizie controversata este si Legea de modificare a legii Curtii Constitutionale, initiata de USL, care prevede ca CCR sa nu se mai poata pronunta cu privire la hotararile plenului Camerei Deputatilor, la hotararile plenului Senatului, precum si cu privire la hotararile plenului celor doua Camere reunite ale Parlamentului.

Monitorul Oficial trece in subordinea Guvernului

Monitorul Oficial trece din subordinea Camerei Deputatilor sub autoritatea Guvernului, a decis, miercuri, Executivul, printr-o ordonanta de urgenta. Ordonanta de urgenta de modificare a Legii de organizare a Monitorului Oficial al Romaniei prevede ca Regia Autonoma Monitorul Oficial sa “se reorganizeze ca regie autonoma persoana juridica ce desfasoara activitate de interes public national si functioneaza pe baza de gestiune economica si autonomie financiara sub autoritatea Guvernului Romaniei, exercitata prin Secretariatul General al Guvernului”.

Guvernul isi motiveaza ordonanta “avand in vedere ca la nivelul Regiei Autonome Monitorul Oficial se manifesta disfunctionalitati importante”.

Motivul real este acela ca deciziile Curtii Constitutionale intra in vigoare numai dupa ce sunt publicate in Monitorul Oficial, iar o intarziere a publicarii lor ar fi in avantajul Guvernului.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Guvernul face presiuni enorme asupra Curtii Constitutionale Se transforma Ponta din micul Titulescu in micul Nastase?

  1. Adrian

    Eu cred ca Ponta face tot acest circ sa nu se plictiseasca Nastase la penitenciar. Are in celula o plasma, din bani europeni.
    In curand o sa avem un mic dictator si as vrea ca societatea civila, deci si voi, sa luptati impotriva lui. Este inacceptabil ce s-a intamplat azi.

    Reply
  2. Valentin

    Cu siguranţă nu.Problemele controversate nu sunt ale domnului Ponta,ci ale constituţiei şi legilor ambigue care lasă multiple posibilităţi de interpretare.Deasemenea problemele sunt ale celor care citesc din această constituţie doar aricolele care le convin,ba mai mult chiar frânturile care le convin şi din acel articol.Din păcate cei care comit aceste erori grave în opinia mea,sunt oamenii politici şi analiştii care se mai consideră şi intelectualii.În ce constă intelectualitatea lor dacă sunt incapabili să citească un articol de lege şi să coroboreze toate aricolele din constituţie referitoare la o anume speţă?Trebuie schimbată constituţia iar legislaţia să suporte modificări substanţiale,simple şi fără să lase loc de interpretare care să reziste sute de ani aşa cum se întâmpă la alte popoare.

    Reply
  3. pheideas

    La prima vedere, transferul Monitorului Oficial este cadoul facut lui Voiculescu. Uite-asa ne intoarcem la vechea meteahna PSD-ista, de a face ce vrea, cand vrea, fara sa intrebe pe nimeni. Pe de alta parte, gestul reprezinta cea mai odioasa manipulare si incalcare a Statului de drept. Ponta se va folosi de Monitor de oricate ori va avea nevoie, pe principiul … “n-am stiut”. Adica poate sa zica Basescu, CCR si oricine altcineva orice; pana cand nu apare in MO, nu e valabil. Orice lege sau hotarare emise de parlament vor trebui publicate in MO. Ponta si-a creat un “spatiu” temporal de manevra, pe care il va folosi ca sa manipuleze legislativul. Vezi recenta decizie a CCR cu constitutionalitatea reprezentarii Ro la PE. Ups, n-a aparut in Monitor ! Prin acest gest, Ponta devine cel mai puternic om in stat ! Mai puternic chiar si decat CCR !!!!!

    Reply
  4. Doina

    Intrebare: -de ce tace doamna Mungiu ? Oare pentru ca a garantat USL precum a garantat Vanghelie pt. rectorul Andronescu ? Oricine poate gresi important e sa recunosti ,sa-ti ceri scuze si sa incerci sa indrepti ce se mai poate. Mai adaug ca intre timp s-a dat in stamba un nou Grajdan : ex ministru suplinitor Pop. Inca mai astept delimitarea doamnei Mungiu de aceasta putere.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *