Cristian Ghingheș

Greenpeace a prezentat situația tăierilor ilegale din pădurile României în 2018

Astăzi, la Cărturești Verona, Greenpeace a prezentat pentru cel de-al 10-lea an la rând Raportul tăierilor ilegale, o analiză bazată pe cifrele oficiale privind cazurile de tăieri ilegale identificate de autorități, obținute în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public. Principala concluzie din raportul referitor la anul 2018: autoritățile de control depistează doar 1% din totalul tăierilor ilegale care au loc în România: circa 200.000 m3 din cele 20 de milioane de metri cubi de lemn care dispar anual fără acte din pădurile țării noastre.

Ciprian Gălușcă, coordonator al campaniei Greenpeace pentru păduri și biodiversitate, a prezentat mai multe concluzii îngrijorătoare:

 • În perioada 2008–2012, estimările oficiale indicau 8,8 milioane m3 exploatați ilegal, conform Ordonanței de Urgență nr. 32/2015 privind înființarea Gărzilor Forestiere, bazată pe datele statistice din Ciclul 1 al Inventarului Forestier Național. Al doilea ciclu al IFN, desfășurat în perioada 2013–2018, indică 20 milioane m3 care dispar fără acte din pădurile României.
 • Topul eficienței autorităților de control în combaterea fenomenului de tăieri ilegale în funcție de cantitățile de lemn confiscate:
  – 1. Poliția: 55.393 m3
  – 2. Garda Forestieră: 30.415 m3
  – 3. Jandarmeria: 1.824 m3
 • Din cauza relaxării Legii Contravențiilor, la jumătatea lui 2017, numărul mijloacelor de transport confiscate a scăzut cu 74% în contextul în care volumul de lemn tăiat ilegal și raportat de autorități a crescut.
 • Din pricina faptului că SUMAL (Sistemul automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase) nu mai folosește imagini satelitare, aplicația Inspectorul Pădurii funcționează acum în stare de avarie, precum și lipsa de transparență a autorităților, apelurile cetățenilor la 112 pentru a sesiza transporturi și cazuri de tăieri ilegale au scăzut cu 52%. Cu toate acestea, eficiența acestor apeluri se păstrează, în continuare 1 din 5 apeluri ajută la descoperirea unei infracțiuni silvice. Credibilitatea cetățenilor în procesul de sesizare a tăierilor ilegale este foarte mare, la fel și eficiența acestora: Garda Forestieră a primit anul trecut 846 de sesizări de nereguli forestiere, din care o treime (312) au fost confirmate în teren.

Raportul Tăierilor ilegale din pădurile României 2018 poate fi descărcat de aici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Greenpeace a prezentat situația tăierilor ilegale din pădurile României în 2018

 1. emil

  Inlocuiti padurarii, politia, garda fosestiera si jandarmeria cu armata precum in Germania daca vreti eficienta maxima cu cheltuieli minime. In Romania se fura mult mai putin cand intreprinderile erau pazite de armata.

  Reply
 2. Ion

  Raportul se autointitulează cercetare, când reprezintă un tratament foarte primar al datelor oficiale.
  Frumos ar fi un raport al tăierilor iraționale, complet în răspăr cu gospodărirea silvică și legale, prevăzute în amenajamente.
  O observație: trebuie să vină Poliția, Jandarmeria și Garda forestieră să constate tăieri ilegale din moment ce Romsilva plătește oameni 365 zile/an să gestioneze pădurile? Pădurarul merge în teren, iar când vine Jandarmeria zice: „Scuze, a fost ceață, n-am observat hectarele astea tăiate acum doi ani!”?
  O nedumerire: cum combat fenomenul tăierilor ilegale instituțiile de control, din moment ce eficacitatea lor este exprimată în mii de mc de lemn tăiat? Lemnul confiscat e plantat înapoi în pădure?

  Reply
 3. George

  Domnu’ Ghinghes, poate reușiți să citiți articolele scrise de dumneavoastră. Nu de alta, dar poate inepții de genul „doar 1% din totatul ilegale care au loc în România” , nu s-ar mai găsi în text.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *