Alina Mungiu-Pippidi

Am scăpat de Trump. Ce urmează

Mulți români din SUA, ca și data trecută, au votat pentru Donald Trump și agenda lui anti-imigranți (imigranți mai noi ca românii), anti-globalizare, anti-lupta cu schimbarea de climat. Ca și mulți americani, au avut rațiunile lor. E greu pentru un observator obiectiv să înțeleagă cum poate cineva sprijini un președinte care e milionar pentru că nu plătește impozite, își numește toată familia prin funcții și apoi deschide acțiuni legale contra instituțiilor de stat care vor să aplice legea conflictului de interese, invită lumea să își mute evenimentele (inclusiv un summit G7) de la marile hoteluri la stațiunea lui, spunînd că nu le ia decît prețul de piață. Chiar și la înfrîngere nu se poate abține să nu spună că alegerile se vor decide la Curtea Supremă unde a numit el mai mulți judecători. Nu mai pomenesc că degeaba a fost Trump mai dur ca Obama cu iranienii, dacă gesturile aprobate de el au fost de stupiditatea asasinării generalului Soleimani acum aproape un an, unde pierderile au întrecut cu mult cîștigul. Nu am nici o îndoială că Donald Trump se va apăra ani de zile în justiție de abuz în serviciu și profit din conflict de interese și că va pierde mai mult de un proces.

Votanții lui Trump știu toate astea, dar nu le pasă. Nu le pasă, pentru că sunt izolaționiști, speriați de schimbările globale, fără să vadă vreo soluție pentru asimetria concurenței cu chinezii (nici nu prea este), putînd spune că nici democrații nu au rezolvat chestiunile care i se impută lui Trump cînd au fost la putere (Obama a fost opt ani, timp în care poliția nu a devenit mai puțin brutală și rasistă), sunt îngroziți de alianța dintre o stîngă radicală cu Black Lives Matter și, pe bună dreptate, oripilați de efortul revizionist de a rescrie istoria SUA nu ca pe aceea a primei democrații moderne, ci ca pe a ultimului stat sclavagist. Trump nu era soluția la acestea, ci parte din problemă, dar avea o mare calitate pe care a avut-o și Băsescu, aparența spontaneității, a lipsei de ipocrizie, de fapt o charismă bazată pe lipsa de rușine în a fi egoist, sexist și naționalist. Suporterii lui știau că era corupt, dar își ziceau că măcar e pe față, nu ipocrit ca Biden, care nu avea cum să nu știe că fiul său e invitat partener în afaceri dubioase cu corupții altor țăridoar pentru că e fiul tatălui său și la o adică asta îi deschide uși. Despre Hillary Clinton ce să mai vorbim, era simbolul ipocriziei și corupției establismentului, contra altcuiva Trump probabil nici nu cîștiga.

Nu judec pe nimeni pentru cum votează. Și e cert că media americană liberală e la fel de partizană ca dreapta lor, eu nu mai citesc demult nici un cotidian american și mă feresc de orice televlziune, noroc cu agențiile de știri și periodicele care au rămas la cea mai înaltă calitate indiferent de orientare (Harper’s, Forbes, Atlantic). Deși cei incorecți politic domină o bună parte din mediile sociale, a vota cu Trump a rămas cumva opțiunea incorectă, și de asta din nou sondajele au subestimat sprijinul popular al lui Trump, deși au prezis corect sensul alegerilor – cum am zis în comentariul la articolul lui Lucian Davidescu pe pagina RC în chiar ziua alegerilor, mă așteptam la ceva spirală a tăcerii care să îl subestimeze pe Trump, dar era clar că Biden va cîștiga la cîteva milioane de voturi, nici un sondaj nu arăta invers.

Fără a-l supraestima pe Joe Biden, fără victoria lui trebuie înțeles că era sfîrșitul multor lucruri indispensabile, nu doar bune, cum ar fi:
• Organizația Mondială a Comerțului (WTO) unde refuzul lui Trump de la numi un judecător american dusese la dispariția Camerei de arbitraj, lăsînd lumea fără o instanță de rezolvare a conflictelor comerciale, pentru că SUA pierduse cîteva litigii.
• Lupta contra corupției internaționale (prin Securities Exchance Commission și Departamentul de Justiție) ca polițist al integrității globale, unde americanii au jucat un mare rol în a mai curăța ONU, FIFA și multinaționalele (prin Foreign Corrupt Practice Act). Trump nu doar că era un contraexemplu, dar și adeptul lichidării FCPA și a diferitelor instituții internaționale (nu a reformei lor).
• Uniunea Europeană ca actor global parte din Occident. Avem problemele noastre serioase, și ne trebuie un președinte american favorabil integrării, nu unul care de fapt crede că UE e o prostie și joacă o țară contra alteia. UE e din nou într-un moment existențial după Brexit, din cauza crizei economice datorată pandemiei. Trump făcuse galerie la Brexit.
• NATO, o altă instituție depășită de timpuri, pe care Trump o voia eliminată mai degrabă decît upgradată.
• Acordul global contra schimbării climatului, din care SUA se retrăsese. Chiar și scepticii trebuie să recunoască necesitatea de a avea instituții globale care să coordoneze eforturile în această problemă. Unilateralismul nu aduce nimic.

Acestea fiind spuse, multe din problemele care l-au creat pe Trump pentru că nimeni din actorii tradiționali nu le abordau vor rămâne acolo, nerezolvate, cu publicul lor. E posibil ca Trump să fi servit un rol istoric obligîndu-ne să fim mai puțin ipocriți față de unele subiecte, cum ar fi capitalismul global în care state precum China cîștigă aplicînd alt set de reguli, sau un sistem de apărare european invocat mereu, deși dacă europenii ar avea voință politică ar achita cotele la NATO așa cum ceruse Trump (dar preferă să le plătească americanii securitatea). Sau poate că nu. Cu Joe Biden lumea nu va fi radical diferită, nu există soluții noi și mare viziune alternativă, deși în jurul său sunt oameni buni și se vor aduna și mai mulți. Dar există un lucru important: șansa de a readuce SUA în rolul ei de lider benevolent global, în loc să joace mereu pe domnul Goe al planetei. E un început de care și noi, ca români, avem de profitat, un profit personal poate modest, dar net al dispariției lui Donald Trump, acest accident istoric.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

52 thoughts on “Am scăpat de Trump. Ce urmează

  1. marius

    Austeritate, marirea taxelor, scaderea veniturilor, recesiune economica puternica probabil cea mai cumplita din istorie si cel mai probabil intrarea intr-un nou razboi mondial sau cel putin conflicte armate zonale cumplite de o intensitate cum nu s-a mai vazut pina acum.
    Va bucurati degeaba ca “scapati” de Trump, alternativa este absolut odioasa.

    Reply
      • marius

        petrisor taica, prin 2006-2007 cind goldman si morgan au inceput sa-si vinda masiv escrocheria de sub-prime hotilor financiari din europa eram doar citiva pe aici care preziceam marea cadere a bulei imobiliare… aveam zeci de comentatori sportivi precum mataluta taica ce credeau ca in citiva ani o garsoniera in berceni o sa ajunga la un meleon de euroi… s-a spart bula, base a intrat la furat pe plaiul mioritic, si a venit recesiunea alimentata la nivel global de mareata genialitate austera a luminatului obamel.
        Dupa catastrofa oabamel a venit Trump ce a reusit sa redreseze economia si odata cu ea si aia la nivel mondial reusea sa functioneze in parametrii acceptabili. Au fost taiate hotiile facute de corporatiile pharma direct la buzunarul clasei de mijloc prin mega taxa obamacare, apropos revine sub forma de bidencare acum…, impozitele erau in parametrii normali iar Trump avea intentie de vot undeva la 70% inainte de pandemie…
        si acum fii atent bine de tot la cuvintele mele ca nu o sa scapi nici matale de ce urmeaza… VINE RAZBOIUL

        Reply
        • Cinicul

          Memoria dvs este selectiva. Catastrofa s-a produs in 2008 sub Bush jr. Dupa catastrofa numita Bush jr a venit Obama sa plateasca oalele sparte de acest președinte sub-mediocru si gasca lui de talibani: Rumsfeld, Wolfowitz, etc.

          Reply
          • marius

            oi fi tu cinic dar atit, obamel a avut un singur lucru de facut si anume redresarea economiei dupa ce a plesnit escrocheria bancara subprime.
            a crapat sub bush la finalul mandatului mai precis in 2007 pina in 2008 dupa care a venit recesiunea pe care a adincito obamel cu mare talent actoricesc neomarxist…

  2. marius

    p.s. au furat democratii mai rau ca usrul la Bucuresti asa ca nu va imbatati cu apa rece in privinta meleoanelor de voturi biden…

    Reply
  3. CMC

    Pentru noi e simplu: i-am umplut pe republicani de tain, acum o sa-i umplem si pe democrati…
    C-asa-i la slugi, se schimba stapanul … ma platesti inca o data…
    Si daca romanii nu, atunci cine?
    Ungurii nu ! Bulgarii nu!
    Cin’ sa fie cin’ sa fie… cu tainul?

    Reply
    • marius

      birul catre democrati e minim triplu fata de cit am platit la Trump… deja nicusor a inceput pregatirile in bucale: se tripleaza pretul la caldura incepind cu aprilie, s-au taiat cheltuielile cu reabilitarea termica a blocurilor, s-a oprit programul de reconsolidare a bulinelor rosii, a taiat banii de la donatorii de singe, a taiat prima de la nou nascuti etc. fara numar, fara numar…. cica vine si marea crestere a impozitelor locale undeva macar la 50% din cit platesc nemtii ca oricum noi cistigam doar 10% din cit cistiga ei

      Reply
  4. Mamitzika

    Va mai prinde Biden un al doilea mandat?
    Multe nu se vor schimba in directia “buna, in urmatorii ani, avand un Congres dominat de republicani.
    Cel putin Nu pentru China, Rusia, Nato, UE…

    Reply
  5. Laura G

    Pentru orice Minister de Externe profesionist si responsabil, de la Seoul la Moscova la Beijing la Berlin sau Tel Aviv, cele 70+ mi de voturi pe care le-a obtinut Trump sunt mai semificative, pentru devoltarea de strategii, decat cele 74+ mil obtinute de Biden.

    Reply
  6. taunul77

    De ce a avut succes un personaj precum Trump? Pentru ca unii s-au saturat de prea multa corectitudine politica …

    Reply
  7. Mihai

    Romanii din America sunt republicani pina in pinzele albe. E o problema psihica. Au plecat din Romania cu un geamantan si au descoperit in America ca republicanii e partidul celor cu bani mai multi. In capul lor, daca sunt republicani, apartin clubului select, in alte cuvinte se spala mai des ca ceilalti. Multi din ei vin in vizita in Romania dupa citiva ani si, foarte curios, vorbesc prost romineste, nu-si aduc aminte cuvinte in limba materna, prefera engleza… cu toate ca au un accent de balta si vorbesc engleza ca nu stii ce vor sa spuna (pentru un adevarat cunoscator al limbii engleza). Astia sunt Romanii. Ati spus bine ca Trump a fost un accident al istoriei dar avea umorul lui cind vorbea (daca nu-l luai in serios). Mereu il ascultam cu acelas placere cu care asculti la un comedian bun. . Plecarea lui e un pas inainte pentru restul lumii.

    Reply
  8. nagy.victor

    „ Dar există un lucru important: șansa de a readuce SUA în rolul ei de lider benevolent global, ”

    Benevolent …. nu prea mi-e clar …. adica binevoitor (amabil , dragut ) …. sau de buna voie ?

    Ca binevoitor a fost ….. dar selectiv , functie de interesul propriu , adica cam in ghilimele , cam pentru el

    Iar vremurile liderului global , ar trebui sa apuna .

    Oricum America actuala , cu tot cu cateii ei , nu mai are forta de a se face ascultata .

    Si nu mai are nici credibilitate morala , de mult timp .

    Si ursii …. ce zice ? Ursul rusesc si cel chinezesc …. care joaca pe aceeasi muzica .

    Reply
  9. Iancu

    America este cea care sustine financiar ONU si alte organizatii internationale, dar toate acestea fac jocul chinezilor. Atunci Trump a inteles ca nu are de ce sa faca jocul acestor organizatii “internationale” pe banii Americii. Ce acord climatic de la Paris? Ce masuri sunt sustenabile acolo? Unii se vor imbogati, prostimea va plati… Analistii politici mananca o paine alba ca nu stiu a lucra cu manutele lor nimic in afara de a mazgali hartia… Asa a fost de cand lumea… Manipulare la greu pe toate fronturile. A face comparatie intre Trump si Biden e o prostie – unul are o meserie (business man) celalalt e politician de meserie si se lauda ca plateste taxe. Pai da le plateste ca nu le plateste din banii lui ci din taxele care le platesc altii ca sa-si ia el salariul. Daca ar fi business man s-ar gandi cum sa-si protejeze capitalul. In sfarsit sunt multe de spus, dar nu are rost – jocurile sunt facute. “Democratia” si-a spus cuvantul, bla, bla, bla… Biden saracul nici nu e sigur ca va apuca sfarsitul celor 4 ani ca Presedinte… |In rest discutii, scenarii, zgomot si mazgaleli.

    Reply
  10. Iancu

    Intrebarea e “O va duce Romania mai bine”? Si cum se pot rezolva problemele noastre, in afara de eseuri, recomandari, scenarii, teze de doctorat. Solutii concrete, careva?

    Reply
  11. Matrics

    Românii votează Trump pentru că sunt nostalgici cumva la nivel subliminal după tinerețea lor trăită sub ordinea regimului Ceaușescu. În românii emigrați în USA, undeva acolo jos, în substrat, epoca de aur a rămas bine ascunsă și trăiește sub un maldăr de anticomunism. Votanții de Trump sunt in general românii imigranți in vârstă, peste 55 de ani, cu studii puține și foarte religioși. La nivel de noțiuni ei încă luptă împotriva comunismul precum japonezul acela găsit în junglă, după 40 de ani de la terminarea celui de-al doilea război mondial, și care inca mai lupta cu americanii. Sunt românii anacronici, deconectați de la evoluția tehnologică rapidă a societății, pe care nici nu o înțeleg, și care trăiesc în bastioane de lumi virtuale ordonate de religie bigotă, în care persoanele gay și toți cei care nu sunt caucazieni sunt diavolul. În fond asta au trăit ei în comunism in tinerețe. E ușor să scoți românul din comunism și să-l faci sa emigreze, dar e greu sa scoți comunismul din românul care a trăit 20-30 de ani in comunismul naționalist, izolaționist, rasist, misogin și xenofob al lui Ceaușescu. Iar Trump exact asta emana și promitea ca orice fascist, dar vopsit în roșu republican.

    Reply
    • Marius

      SI totusi a luat 70 mil de voturi nu de la acei cativa romani crescuti in comunism care sunt aciuati prin America ci 99% de la americanii crescuti in capitalism. Deci explica-ne , daca poti, de ce 70 mil de americani l-au votat pe Trump ( mult mai multi decat in 2016). Aici e marea intrebare. Si raspunsul e mult mai complicat decat pare.

      Reply
  12. DanielS

    Apreciez intenția doamnei Mungiu-Pippidi de a căuta calea de mijloc pentru situație, dar din analiză lipsesc elemente importante, pe care le ignorăm pentru că sunt ignorate de presa mainstream.

    Agresivitatea occidentului și starea de conflict perpetuu, în epoca pre și foarte sigur, post Trump. Primăvara Arabă, războiul din Siria, ISIS, Ucraina și amenințările permanente cu Rusia, toate astea erau la ordinea zilei, doar în mandatele câștigătorului premiului Nobel pentru pace, Obama, și s-au oprit ca prin magie imediat cum a preluat Trump mandatul. Am înțeles, colaborare globală, instituții ceva-ceva, dar cum rămâne cu zecile de mii de morți, foametea, valul de imigranți și întoarcerea capului cu nesimțire al politicienilor ăștia „cu bun simț” la problemele evidente pe care le creează fără aprobarea sau cerințele celor pe care în teorie îi reprezintă, doar pe baza unor scuze superficiale?

    Aș putea da contraargumente la fiecare punct al articolului, dar ar însemna să scriu un comentariu cel puțin la fel de lung.

    Reply
  13. Ionut

    Locuiesc in Canada des 16 ani Cunosc economia americii f bine Din 16 ani de canada 1 an am in america in vijzite,vacante Trump a fost unul dintre cei mai bunii plrdesedinti americani Obama ,cel mai mare papagal Biden,este un fel de iohanes Nu va face nimic Degeaba are majoritatfe in congres Nu se pricepe la economie Fiul lui sa vandut chinejilor si rusilor Sper sa ajunga la lumina tot trecutul familei biden Un fel de familie NASTASE si sa aiba soarta lui nastase

    Reply
  14. laur22

    de ce tu (AMP) sau eu (MLD) nu trebuie sa votam in USA ?

    deorece : ” E greu pentru un observator obiectiv să înțeleagă ”
    deoarece alegerile nu sunt un concurs de “intelegere=cunoastrere” ci unul de de “intzlegere = negociere de interese”.

    De ce ma intereseaza pe mine din ce mi se propune .
    Democratizarea chiar asta e
    Constituire unei platforme cat mai mari shi mai inclusive cu putintza de interese.
    De aceea UK ishi imagina despre sine ca e o “democratzie ” shi atunci cand doar 2% din popultaiza sa avea efectiv drepet de vot.

    Deparece acesti 2% in epoca reprezntau un un arc destul de larg de interesa ca sa se opuna “intzelegerii” tataucului monarh absolutist.

    Shi de aceea democratzia nu e despre “intzlegere” ca intzlegerea superioara a lumi ci o “intzlegere” ca negociere despre targuiala incununata de success despre ce itzi dau ca sa imi dai despre deal.

    Shi fiind un deal intre cei implicatzi noi cei neimplicatzi nu aveam ce sa cautam in el.

    Altminteri depsre hahahahahaha STATAUL DE DREPT al proceselor cu final de dinainte cunoscut ce sa zic , zice autoarea destul : “Nu am nici o îndoială că Donald Trump se va apăra ani de zile în justiție de abuz în serviciu și profit din conflict de interese și că va pierde mai mult de un proces. ”

    Vorba lui Caragiale “Curat neconstitutziaonal de unflatzi-l”

    Shi acuma sa revenim la ce ne interesaza pe noi consumataorii de media fara tzatze craci deci cu politica:
    “e cert că media americană liberală e la fel de partizană ca dreapta lor, eu nu mai citesc demult nici un cotidian american și mă feresc de orice televlziune, noroc cu agențiile de știri și periodicele care au rămas la cea mai înaltă calitate indiferent de orientare (Harper’s, Forbes, Atlantic)”

    Acuma ca intotdeuna intrebarea se pune nu ce fac ei pentru noi ci ce facem noi pentru noi si deci shi pentru ei

    Daca “Media Americana liberala “ori cea “de drepata” e partizana Romania Curata cum e ?
    Stiu stiu stiu AMP ar vrea sa ne spuna ca e obiectiva .
    Shi e posibil ca ea sa o shi creada.
    Intrebarea e de ce nimeni altcineva nu o crede ?

    De ce nu o cred nici Iohanistii shi nici PSD-istii ?
    Shi ce shi cum putem noi faca ceva ca sa transformam Romanai Curata din “media” in “periodic ”

    Adica sa pastram macar o aparentza de obiectivitate.
    Asata in ce ne proveste pe noi aici in Ro

    la ei in lumea mare intrebarea fumdamentala se pune daca nu Trump cine ?
    Cine e reprezentatantul legitim a celor redusi la tacere de actual medie a lui “ai nostril ” care pana shi lui AMP ii face scraba ?
    Deoarece da Trump a fost shi este reprezentatul legitim a extrem de multzi oameni.
    Daca nu trump cin le este lor acestor oameni reprezentat legitim.

    Ca s aintzlegetzi despre ce aomeni vorbesc am sa va dau un expemplu artistiuc dintr-un film.
    Din filmul Brexit the uncivil war.
    Vorbesc aici de rabufnirea nervoasa din focus group a mamei middle age care la-a spus tuturor celor ce ii explicau de ce Brexitul e rau ca s-a satura de totzi cei care ii explica ei cat ii e bine cand ea vede simte shi simte cat ai e de rau.

    Incercatzi sa vedetzi filmul ca sa intzlegetzi depsre ce vorbesc.
    Respectivii oameni nu vor disparea doar pentru ca voi il vetzi baga pe Trump la inchisoare .
    Sau cine stie …..
    Voi putetzi spera ca sa avetzi din nou shi din nou shi din nou niste surprize gen “Trump-Brexit”
    Voi putetzi sperea ca doar prin teroarea proceselor cu final de dinainte stiut vetzi pune din nou capastrul pe lume. Istoria insa istoria …. ne spune alteceva.

    Acu ref Trump pe persoana fizica.
    In urasc din 2003 de la sezonul 1 al lui The Apprentice cand am aflat de el shi l-am auzit cum vorbeste.
    Din nefericire daca ashi avea de ales intre a vota pentru Kamela Harris shi Donald Trump ….. zau ca nu ash-i putea-o vota pe Kamella. Shi asta nu e vina lui Trump shi nici a Kamelei.

    E vina mashinariei electorale care s-a aliniat in spatele ei shi pe care nu am cum sa nu o vad.

    Atz-i scapat de Trump zici tu ?
    Hmmm pe persoana fizica poate, dar cu votantzi lui ce-o sa faci ?
    Le deschsizi shi lor procese cu final de dinainte cunoscut asha ca lui Dragnea ?

    Reply
    • Dumitru

      Frumos spus: politica nu e un concurs de inteligenta, ci o negociere (care intr-o democratie ar trebuie sa fie cat mai transparenta). Problema fiind ca atat stanga, cat si dreapta inainte de Trump/populisti s-au apucat sa prezinte orice decizie politica nu ca pe o negociere umana argumentata, ci ca pe o decizie divina. Pentru republicani in sens propriu (abortion = sin) iar pentru democrati in sens dogmatic (dogma “environment”, dogma “free choice”, care formeaza un soi de religie laica, cu pacatosi si sfinti, problema fiind ca sfintii de ieri nu sunt suficient de extremisti pentru azi). Nu ma intelegeti aici gresit, eu chiar cred ca trebuie sa avem grija de mediu, dar decizia trebuie sa fie negociata transparent.

      Reply
  15. Datcu Marian

    Trump are multe din Basescu, dar numai si numai la personalitate. Politic vorbind, Trump ar face echipa minunata cu PSD. Sa ne aducem aminte cu zambetul pe buze de episodul 2009, cand Basescu l-a batut pe Geoana, PSD cerand renumararea voturilor nevalidate, pe motiv ca Basescu si ai lui le-au anulat cu intentie. Sa nu uitam nici de referendumul din 2012, cand acelasi PSD (sub numele USL) a cautat sa scada pragul a celor prezenti la vot pentru a face cvorum. Rezultatul votului fiind decis (atentie) de Curtea Constitutionala, care a fost la un pas de o rusine istorica.

    Reply
  16. Ghita Bizonu'

    Ati scapat ? Credeti ca ati scapat ?!!!

    Poate de Trump(iță) Donald (not Duck da la fel de nervicos), de histrionismele lui si mai ales! de desarvist prostul sau gust!
    Dar .. dar restu problemelor raman , poa chiar agravate de “victoria” lu’ asta coruptu’ Biden.

    Deci … asadar si prin urmare .. despre ce este vorba?
    Vorba este ca SUA e …, scuze “pe făraș”. In mod relativ , insa si absolut.
    Poa ati auzitara ca zilili trecute chinezii au lansat primul satelit 6G din lume.. Asta inseamna ca sinezii chiar vor deveni lider mondial intr-un domeniu tehnologic presupus de mare viitor! Ca acu au ceva de impartit cu Ericson si Nokia si Samsung.. si am ras sa lesin cand am vazut cum Potus face pe comisvoiajirul scandinavilor! Fiindca , de data asta, nu exista un furnizor american!
    Si poate ati auzit ca cica SARSCOV 2 alias Covid-19 ar fi “creat” intr-un laborator chinez. Chiar si unele autioritati muricane (inclus Donnie trumpiță cestia asta). Personal nu crez pe sinezi atat de avansati.. si ingnl nu prea cred ca la nivel de omenire stim cum sa “editam” acidul nucleic
    Deci ar fi 2 domeni de viitor, de mare interes (banesc) in care China este liderul tehnologiei!

    Si sa va amintesc ca ceva ani in urma diferite firme din SUA isi lansau satelitii cu rachete chinezesti. Era mai ieftin!

    Si care ar fi baiul?
    Baiul se numeste doctrina Wolfowitz cf careia SUA nu vor permite sa fie depasite nici economic (desi si tehnologic) , nici militar! Si chiar daca pleaca Donnie doctrina ramane !!
    Si despre asta este virba nu despre …… ?! sa zicem barfe despre expansionismul chinezesc.
    Si nici ca capitalismul global în care state precum China cîștigă aplicînd alt set de reguli.
    Nu este vorba chiar despre acest capitalismul global in care unica regfula este ca catova initaitai castiga miliarde ignorand si incalcand alte reguli , cica in numele “liberalismului”. Caci a “concentra” productia de medicamente in zona Wuhan … nu este “liberalism” ci despre exceptionala, monumentala stupiditate colosala!!!! Ca o tara de dimensiunile SUA (continentale), cu populatia SUA sa nu isi produca antibioticele necesare si sa depanda de Wuhan ….. (12.000 km de tarmurile SUA) ca cativa sa mai faca niste beneficii , este nu doar stupiditate este si nesimtire!
    Tiate acestea raman si se vor agrava.
    Ca , deja, Drumul Matasii a inceput sa functioneze. Sunt ani de zile de cand trenuri f lungi pleaca din China, strabat Rusia si ajung in orase ale Europei Occidentale.
    Ca in sanii urmatori vor fi lasnate la apa portavionele Type 003 si Type 004 , care sunt CATOBAR!
    Si nu prea merge sa aplici unei puteri nucleare doctrina Bush … (mai ales ca am dubii ca RPC a rams cu cele 80 de ICBM recunoscute de acu 30 de ani… )

    Asta este ce aspteapta pe Biden. Si nu este vorba ca “nu există soluții noi și o viziune alternativă” ci de fpatul ca mos Joe va fi continuatorul politicilor adtiei Obama si a Hilarey Clinton.
    Care au risipit ani pretiosi incurcandu-se in tot soiul de bizarerii gen “Primaveri arabe”. Care au crescut cu grija Califatul Isis ….. Care blonda ex admiratoiae a lui Goldwater para cateodata cuprinsa de furii gen european (franceze si/sau teutonice) ca imi este frica ca Donnie avea dreptate cand zicea ca Hillary inseamna razboi!
    Si , eu ca roman nu am nici o speranta cu Biden .. In definitiv teoria “ciocniri civilizatiilor” a fost lanata in timpul lui Billy Clinton the Liar … Mie , personal, teoria aia mi s-a parut o facatura la comanda politica.
    Adica mos Biden este prea amestecat in cestii din astea. La care trebuie pusa si influenta “statului profund”, adica la birocrateiie din varii ministere. In cazul discutata pletaora aia de analisti care cand sunt la conduerea trebilor externe, cand sunt “universitari” da merau aru cam acelasi “cantec”…

    Dar Biden are de mostenit si urmarile zbaterilor din opozitie.
    Adica o tara cam divizata. Plina de “rebeli fara cauza” gata sa faca scandal pe strada si “sprojiniti” de gastule furioase care au ocazia sa sparga, fure si incendieze .
    Si care chiar daca fac gat ptr “gen” , “sexism” (ce o fi si asta*) … este destul de probabil ca evolutia “liberalismului” ii indispune.
    Si care sunt dispusi ca sa conteste totul – cum e aia sa dai jos statuia lui Abe Lincoln?!!

    La care as adauga angajmentu lu’ Biden ptr “cauza verde” …. care va produce o contractie econimica severa in SUA!

    Nu’sh cum sa va spun da mie imi da cu depasire de virgula flotanta! FFFF !

    *.. da .. Ca trump a fots cam “fara maniere” si “golan” si nu isi tine aminile “acasa”, da.. Magar.
    Insa am cunoscut o tanara (pe vremea aia) care explica f jovial “e .. e in firea barbatului sa incerce si datoria lui sa ia palme!” SI avea mana destul de grea , mai ales daca lovea “cu sete”. Curios ca nici o victima si nici Trump nu isi aduc aminte de o pereche de palme bine aplicate!

    Reply
    • G

      Metode de editat genomul și foarfece de tăiat bucăți de gene există. Niște franțuzoaice au luat Premiul Nobel pentru asta. Ca orice invenție europeană (web-ul, spre exemplu), va servi americanilor (și chinezilor).
      De acord cu cele spuse aici, în rest. Parcă-s luate din The Silks Roads a lui Peter Frankopan. O carte de istorie splendidă.
      Să pui în mijlocul arenei politice doi moși, dintre care unul țepar, iar altul cu fiul care-și fotografiază penisul și e cumpărat de o fake-bancă chinezească, e semn de decadență, sau de cădere. Iar cel ales e proclamat de mass-media (nu de instanțele îndrituite!) și are ca vice-președinte o păpușă de marketing care l-a făcut praf în cursa pentru desemnarea candidatului democrat. Trump a încercat să atenueze o cădere, sacrificând pe alții, așa cum a făcut mereu în afacerile lui, însă s-a lovit de împotrivirea unor oameni care vor globalizare, liberalism, eugenie, mediu curat, transumanism și care mai vor să-și vândă și armele, să le testeze pe viu și vor petrol ieftin, mult petrol. Biden, din nefericire pentru el și ai lui, nici nu există – e un afiș. Iar Trump n-a pregătit pe nimeni să ducă lupta mai departe, plus că este nu numai lipsit de maniere, ci și de abilități politice, ceea ce poate fi pus în legătură cu un nivel de inteligență scăzut.

      Reply
  17. PAFI

    Cred ca articolul comenteaza efectele, dar nu se atinge de cauze. Politia in SUA e rasista, desi are un procentaj mai mare de politisti negri decat ar trebui, daca s-ar raporta la procentajul populatie afro-americane in total populatie. Dar explicatia e extrem de simpla, tot ce trebuie facut e sa te uiti pe statistica, asta fac si politistii. Atunci cand sotia dispare de acasa si nu exista nici un indiciu referitor la locul unde ar fi putut pleca, politia il suspecteaza pe sot (si el nu se plange, ca nu are dreptul, de “sexism”). De ce oare? Pentru ca statistica spune ca in 80% dintre cazurile astea, sotul/ fostul sot e vinovat de crima si/sau rapire. De ce o fi politia cu mana pe pistol cand are de a face cu afro-americani? Pentru ca procentul infractiunilor cu violenta in randurile acestei comunitati e de peste 5 ori mai mare in comparatie cu comunitatea populatiei de origine europeana (alba adica). Daca portul armei este permis si oricine poate face rost de arma chiar fara permis, ce poate face un politist ca sa-si pazeasca viata? Hai sa vedem ce e cu violenta asta, care sunt cauzele – ca nu sunt numai economice – si apoi sa restructuram politia.

    Reply
  18. ionas

    Trump va ramane, poate ca si Basescu de altfel, o cicatrice a unui furuncul pe epiderma societatii .
    Poate o parte a americanilor vor mai plange disparitia politica a lui Trump ( ca unii roamani nostalgici dupa CVT ) dar poate ca isi vor reveni.
    Europenii , in afara de polaci si unguri, nu il vor regreta.
    De altfel europenii s-au resemnat ; au depasit faza abandonului SUA si se pregatesc sa se descurce singuri si pe plan militar si economic . Se va invirti pamintul si fara SUA, NATO, WTO si WHO sau chiar UE.

    Reply
  19. Vlad Slăvoiu

    @Ghiță Bizonu’: Trump nu-și ține mâinile acasă?… Eu aș fi zis că Biden a fost acuzat (sau scuzat, de fapt, că tabăra lui a vorbit mai mult despre asta) că e prea “tactil”. Oricum, mi se pare o temă ieftină asta, așa cum mi se pare că multe lucruri pot fi spuse despre Trump, numai că e “rasist” și “sexist” nu – cel puțin asta e percepția mea de la distanță. De fapt, cât îl privește pe Trump (și adevărul e că și în ce-l privește pe Biden) n-am avut deloc reprezentarea unui comportament “cam fără maniere” – nu m-a deranjat “estetic” cu absolut nimic. Chiar m-am întrebat dacă pe “esteți” nu cumva îi deranjează nu atât defectele, cât mai ales calitățile lui Trump… într-un fel, conform observației de viață că e mult mai greu să-i ierți celuilalt prostiile tale decât îți este să-i ierți prostiile lui.

    În rest, din ce-am citit eu în presă internațională la care am acces, s-ar părea că Trump a fost un președinte bun pentru americani – ce altă concluzie să tragi când până și “The Economist” l-a lăudat?

    @Emil: Dorin Tudoran, de exemplu?… Martin S. Martin eventual?…

    Reply
  20. Cinicul

    Nu cred ca lucrurile vor fi netede pentru noua administrație.
    Alegătorul trumpist este asemănător fesenistului anilor 90, putin educat, cu convingeri ferme, intolerant pana la violent. Azi pe BBC internațional un avocat al geniului cu un IQ de 160 a fost întrebat cum explica ca Trump a pierdut in Georgia, stat cu administrație republicana, au fost si aici furturi ale democraților?. Omnul a continuat sa bata campii ca are dovezi,dar nu putea da un singur exemplu serios de furt. Este greu sa cooperezi cu astfel de oameni.

    Reply
    • laur22

      @cinicul
      Da buna intrebare
      Alata intrebare fiind ce de cubanezii shi negrii din florida shi hispanicii din texas au votat cu trumpi ma rog cam 50 shi ceva la suta au vota cu turumpi iar negri din care au votat prin corespondentza in gerogia au viata ca shi romanii din diaspora peste 90 % cu cine trebuie .
      Doar negri care au votat prin corespondentza cei care s-au dus la urne au avut alta parere

      De ce votaul la urne are o anumita distributzie cate vreme votul prin corespondentza o cu totul shi cu totul ala distributize ?
      Aceiasi intrebare fiind de ce in Bucuresti PMP are dublul procentului care il are in tzara sunt oare bucurestenii mai PMP-isti ?
      Ori de ce romanii voteaza in tzara PSD iar in diaspora nici tzipenie nu voteza PSD ?
      Cand zic in tzara zic inclusive in Bucursti da in diaspora nici pomeneala.
      O fi Bucurestiul shi el mai retardant provincial shi asha mai …. hahaha ne-educat decat ingrijitorii de batrani ori muncitorii cu ziua pe santiere nu asha ?
      Ori daca vrei tu cine sunt votanztii UDMR-ului in Teleorman shi in Vaslui ?
      Ai vre-o explicatzie la acestse minuni ?

      Nu zic da spui da uneori apar asha din senin niste anomalii statistice care inclina la tzanc balantza atunci cand orice parea piedut pentru propaganda “baietzilor buni”.

      Altminteri repet “I hate Trump”….” but I hate mutch more” ticalosiile in serie a procuroarei cu tupeu Kamela Harris.
      Trump o fi un porc shi un ticlos da Kamella a fost toata viatza ei parte a sistemului represiv ticalosit din USA.
      Sistem adica ea d-na procuroare care prelungea termenele de detentzie pentru delicte minore deoarece puscariile era “for profit” shi se foloseau de fortza de munca gratis a parnaieashilor.
      Sistem adica ea d-na procuroare care dadea termene crunte de pranaie pentru posesie de marihuana deorece …. de ce nu .
      Sistem adica ea d-na procuroare care folosea abuziv arestarea shi intervievarea arestatului fara avocat ca sa il determine sa isi recunoasca vinovatzii imaginare de frica sa nu fie acuzat de un procuror cu mana grea shi nu mai iasa nicicand din inchisoare pe modelul da-te prins repede de ce n-ai facut ca sa ishi faca procurorul suma de condamnari ca altfel …. dracu te ia.

      Kamela Harris a fost acest sistem shi acum …. unii o portretizeaza ca shi cavaler neprihanit in armura stralucitaore.
      Hahahahaha.
      Poate ca .. nu asha de aceea a shi fot desemnata de system acolo unde este ea deshiu nici dreq nu ar fi votat pentru ea la conventzia democratica shi nici nu se pune problema s afi ajuns vreodata prin ce este ea shi ce a facut ea in viata ei in finala conventzie democratice, da ce mai conteaza asta nu asha ?
      Doar nu o sa lasm acum poporul sa alega de capul sau , ar fi sau complect aiurea shi nau ra mai ajunge alde Grindeanu ori Tudose niciodata mari shi tari

      Reply
    • marius

      cinicule si voi sinteti la fel ca fesenistii din 90… creduli pina la capat cu un surplus de ura, violenta, cinism si fanatism neomarxist in rest sincer parca nu aveti un iq prea ridicat doar si prin faptul ca va credeti dastepti nevoie mare… deci las-o cum a picat caci credulitatea denota multa inteligenta negasita

      Reply
  21. Catalin

    Acum vad ca s-a deschis sezonul la rostogolit DT-ul prin faina. Ce este curios e ca nimeni nu a constatat numeroasele anomalii din campanie (sondajele masluite, media total partizana, buletine de vot la tot poporul, cenzura de pe online, s.a.m.d.).

    Vom vedea ce va aduce noua administratie democrata: ultima a adus o frumoasa primavara araba, ceva isis si un val de refugiati aplaudat de doamna Merkel care, la vremea respectiva, a uitat sa trimita si autobuzele sa ii ia, silindu-i sa parcurga drumul pana in Germania in conditii improprii.

    Reply
    • Cinicul

      Primavara arabă s debutat cu exportul de democrație sub genialul Bush jr. Fara dezastrul gigantic din Iraq nici nu se putea vorbi de vreo primavara arabă.

      Reply
  22. Bérenger

    Democrații americani cred că se află în fața unei mari dileme: ce să faci cu o turmă de 60 de milioane de rinoceri frustrați și înarmați? Oare eliminarea liderului lor nu va provoca mai multă anarhie în țară decât lăsarea lui în pace -eventual momirea sa înapoi în mass media ca să își transforme adepții în audiență generatoare de câștiguri grase din publicitate?

    Reply
    • Ghita Bizonu'

      da ce te facu cu zeilr de miliane de “eiots” care incendiaza si distrug?
      Su nu as face mare gat ca numa aia 60 mil au arme …… ca e f usir sa faci rost de o arma in SUA. Chioar si in NY sau LA unde cica legele is destul de dure

      Reply
    • marius

      pai si voi sinteti tot atit de multi rinoceri frustrati si inarmati pina in dinti (serviciile au mai multe arme decit civilii)… deci ce facei, dati drumul la razboi?!!!

      Reply
      • Bérenger

        Acum înțeleg de ce rinocerii lui Trump care înainte de alegeri își etalau cu emfază pușcoacele în fața camerelor de filmat nu au făcut uz de ele – pentru că și ăilalți aveau arme și erau nervoși. Atunci reformulez întrebarea: ce te faci cu 120 de milioane de rinoceri (fie ei cu unul sau două coarne) înarmați și frustrați care umblă slobozi pe stradă?
        Parcă tot mai bine e aici cu fauna noastră mai diversă și mai inofensivă -bizoni, papagali …

        Reply
  23. CMC

    Nu ne frica de cine urmeaza!
    Daca Trump avea filmuletzele pe care le au sekuristii nostri depre Hunter Biden, Trump castiga prin neprezentarea adversarului…
    Doar nu credeti ca blonda din filmuletze era chinezoaica…
    Ai nostri au filmuletze din astea – cu traditionalele “‘folkloriste” – chiar si pentru Steven Segal sau Nicholas Cage.
    Doar nu erau sa scape asemenea ocazii…

    Reply
  24. Ghita Bizonu'

    Vlad Slăvoiu ,
    da este acuzat ca , dpv al manierelor , e cam”magar”
    Dar daca este vorba despre maini “cam bagaboante” imi iau libertatea de a repeta (autoplagia)
    Insa am cunoscut o tanara (pe vremea aia) care explica f jovial „e .. e in firea barbatului sa incerce si datoria lui sa ia palme!” SI avea mana destul de grea , mai ales daca lovea „cu sete”. Curios ca nici o victima si nici Trump nu isi aduc aminte de o pereche de palme bine aplicate!
    Nu de alta dar eu imi amintesc ca a aplicat bine! Dupa care am ramas in cele mai bune relatii , caci cu voce amabil-amuzata mi-a promis “cand doresti te mai plesnesc!!!”

    Sa ma scuze femeile dar daca nu s-a lasat cu palme peste ratul masculului …. am niste dubii asupra prejudiciului! cf zicalei-gluma ca “din tunel iesi ori logodit ori palmuit!”

    Reply
  25. Drinceanu Dumitru

    Urmează ceea ce se întâmplă după orice taifun: reparații, dar, îndeosebi, acoperirea multor gunoaie cu mâlul tras de excavatoare -așa a fost mereu… Cu alte cuvinte, se va reveni la așa-zisa normalitate, dar niciodată în aceiași termeni și aici trebuie să fim de acord că totdeauna noul nu este totdeauna bun, nici vechiul chiar bun de aruncat… Nu voi sugestiona nimic despre Einstein. Întoarcerea lui Trump la consolidarea economiei interne și ascultarea sărăciților de către un magnat atipic, incomod și egocentrist, etc era răspunsul la o chemare mai veche, auzită întâi de alt pion al experimentului egoist și îngust personal, în urmă cu 15-20 de ani, apoi de Obama.Nu a reușit prea mult, nici retragerea totală de pe fronturi militare străine, sub necesități strategice impuse de NATO, dar o cursă pozitivă s-a produs. Mai rău a fost, ca și la noi în regimul băieților deștepți și ai consacrării statului paralel, asupra căruia atrăgeam public atenția cu vreo opt ani în urmă, în relațiile cu instituțiile democratice interne, fie aservite, fie discreditate, ca și în relațiile internaționale, diplomatice, făcute țăndări… Retrageri din tratate atât de importante și greu de realizat, precum cele neprolieferări și control nuclear ori al emisiilor toxice ori boicot direct la adresa UE, sunt adevărate dezastre la care se va munci mai multe mandate. Dar nimic nu este continuu ascendent ori numai progresist, nici chiar perceptele catalogărilor deorice fel nu rămân acleași: C’est la vie!

    Reply
  26. G

    Cam asta urmează:
    https://www.deagel.com/forecast
    Iar pentru noi, românii, aceeași putoare de securitate, fanariotism, incultură, agresivitate în aerul de peste tot. Cadavrele care duc și exhală acest parfum complex și istoric sunt bine – merci, vioaie și optimiste în ceea ce privește viitorul! Al lor, bineînțeles.

    Reply
    • Cinicul

      Acest website are date foarte vechi si prezintă doar capabilitatile militare ale statelor. Tarile care au investit mai mult în educație si sănătate decât în arme trec azi mai bine prin criza actuala.

      Reply
  27. Dumitru

    “Presedintele Biden” este de fapt “Presedintele Harris” (Biden e dus deja cu pluta bine, cu toate ca probabil are cea mai buna asistenta medicala din lume). Si o sa vedem ce face. Desi ideologia republicanilor este total opusa alei mele, Trump a avut ceva ce mi-a placut: transparenta. Probleme pe care toata lumea se chinuia sa le ascunda sub pres au fost expuse dezbaterii publice. Asta nu se mai intamplase intr-o tara dezvoltata de vreo 40 de ani. Problema migratiei, problema pusa de China, iar in ultimele zile problema organizarii statului si a alegerilor. De zeci de ani suntem inundati cu un discurs tehnocratic, si abia acum vedem falimentul lui si nevoia de a alege intre doua directii:
    1. Dictatura stil chinezesc cu o pacaleala de alegeri si politica de tip “grup de interese ocult” in spatele unei fatade consensuale si tehnocratice (unde ti se spune intotdeauna ca alegerile sunt bazate pe “stiinta” si ca nu exista o alta solutie). Romania nu-i departe.
    2. Democratie adevarata, unde deciziile sunt luate prin dezbateri politice deschise intre partide, une discutia e deschisa larg si alegera politica e respectata, chiar daca nu convine “stiintei” unora.
    Alta solutie nu vad.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *