Romania Curată

Goana după bani, vizibilă în raportul politicilor publice (26 martie 1 aprilie)

Ministerul Finanţelor a împrumutat 3 miliarde de euro de pe pieţele externe, cel mai mare împrumut din istoria României. Din această sumă, 1.15 miliarde trebuie returnate în 7 ani, cu randament de 2.1%, 500 milioane de euro trebuie returnate în 15 ani, cu randament de 3.65%, iar restul de 1.35 miliarde trebuie returnate în 30 de ani, cu randament de 4,65%.

La Senatul României a fost depusă o inițiativă prin care poliția ar primi drept de a folosi forța fizică pentru a legitima și reține participanți la proteste pașnice.

Tot Senatul a adoptat un proiect de lege pentru repatrierea rezervei naționale de aur. Proiectul merge la Camera Deputaților pentru votul final.

Guvernul a crescut rata reglementată de rentabilitate pentru distribuţia de gaze şi electricitate de la 5.66% la 6.92%, pentru a stimula investițiile în domeniu. RRR se recuperează din tariful de distribuţie, inclus în factura consumatorului final de electricitate şi de gaze, însă creșterea facturilor se va resimți cel mai devreme în 2020, pentru că prețurile pentru acest an au fost deja stabilite.

Tot Guvernul anunță, printr-un memorandum, că spitalele regionale din Craiova și Constanța nu se vor mai face cu fonduri europene ci prin parteneriate public-private.

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică o propunere de modificare a sistemului de învățământ care ar elimina clasa pregătitoare și ar prelungi gimnaziul până în clasa a IX-a.

Ministerul Fondurilor Europene a lansat campania de comunicare „Bani europeni pentru idei româneşti”, prin care promovează proiectele românești finanțate din bani europeni.

Președintele României anunță că va declanșa un referendum pe 26 mai, simultan cu alegerile pentru Parlamentul European. Încă nu s-a stabilit dacă cele două vor avea loc în aceleași secții sau în secții separate.

Primăria Municipiului București a lansat spre testare 4 aplicații: InfoSTB – cu informații despre programul și rutele mijloacelor de transport în comun; Parking Bucureşti – prin care se pot găsi și plăti online spații de parcare; Trafic Alert Bucureşti – prin care se pot semnala nereguli care încetinesc traficul și Social Alert Bucureşti – prin care se pot sesiza echipaje de intervenție pentru persoane vulnerabile.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *