Mihai Goțiu

(Galerie FOTO) Așa arată, astăzi, Roșia Montană, la 1892 de ani de la atestare. LA MULȚI ANI! La mulți ani, tuturor celor care luptă pentru cauzele în care cred!

Dacă, la începutul anilor 2000, s-ar fi dat ”liber” la cianură și dinamită, exploatarea rămășițelor de aur de la Roșia Montană ar fi fost deja încheiată. Din localitate n-ar mai fi rămas decât uriașe mormane/munți de steril, un gigantic lac cu cianuri și un peisaj bun doar pentru decorurile unor filme post-apocaliptice. La început o mână de localnici și o altă mână de tineri entuziaști, apoi, zeci, sute, mii și zeci de mii de prieteni din România și din întreaga lume s-au ridicat însă și s-au opus ca munții, pădurile, apele, tăurile, casele, fantasticele galerii și istoria Roșiei Montane să fie șterse de pe fața lumii și din conștiința noastră. Și, împotriva tuturor sorților, au învins.

Acum, Roșia Montană a primit o nouă șansă, după includerea, tot în urma implicării civice, în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, în 2021, și a început să profite de ea. Despre restaurările și evenimentele verii la Roșia Montană, dar și despre cum încep să se vindece rănile din comunitate, am mai scris (vezi aici și aici).

Astăzi, munții Roșiei Montane sunt la locul lor. La fel și localnicii care s-au opus distrugerii. Și li s-au adăugat și alții. Iar la sfârșitul săptămânii au sărbătorit. Cu săniuș, plimbări prin zăpadă, concert de pian în Biserica Unitariană și un party. Pentru că astăzi, 6 februarie 2023, se împlinesc 1892 de ani de la prima atestare documentară a localității Roșia Montană (Alburnus Maior).

La mulți ani, Roșia Montană! La mulți ani, tuturor celor care v-ați implicat și ați făcut ca această nouă aniversare să nu fie una a dinamitei și a cianurii! La mulți ani, tuturor celor care se implică și luptă pentru drepturile lor și în cauzele în care cred! Ei sunt cei care schimbă lumea și îi dau o șansă se supraviețuiască.

Cadoul de ziua Roșiei Montane, sunt câteva imagini de ieri, din localitate, culese de pe paginile de Facebook ale Roșia Montană Community și Stephanie Roth. Priviți-le și gândiți-vă cum ar fi arătat munții de steril și lacul cu cianuri în loc. Sau doar priviți-le și bucurați-vă!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “(Galerie FOTO) Așa arată, astăzi, Roșia Montană, la 1892 de ani de la atestare. LA MULȚI ANI! La mulți ani, tuturor celor care luptă pentru cauzele în care cred!

  • Mihai Goțiu Post author

   și, totuși, îmbucurător câți cetățeni sunt dispuși să se implice și să consume energie pentru… normalitate; cu adevărat deprimant ar fi să nu ne mai pese

   Reply
   • REM

    Da, implicarea este partea frumoasă a lucrurilor. Greșim când credem că normalitatea e media a ceea ce se întâmplă și este granted. Nu e, trebuie construită, uneori împotriva unor adversități uriașe, ridicate chiar de cei care ar trebui să ajute (asta are darul să descurajeze pe mulți)!
    Succes! (am cumpărat căciulă și fular Made in Roșia Montană!)

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *