Mihai Goțiu

EFECTUL UNESCO ȘI AL SOLIDARITĂȚII: Galeriile romane, biserici și case din Roșia Montană în restaurare (Galerie FOTO). Cum poți ajuta și tu

Nu, nu avem doar vești proaste din Roșia Montană, cu diguri avariate din cauza incompetenței și delăsării unor autorități publice. La Roșia Montană se lucrează (și se lucrează de luni bune) la revenirea localității la normalitate, după ani lungi în care dezvoltarea comunității a fost blocată, abuziv și discreționar, de către cei care susțineau că apele, pădurile, munții și patrimoniul cultural excepțional al zonei poate fi ”salvat” cu dinamită și cianură.

Cel mai valoros obiectiv al patrimoniului care a dus la includerea Roșiei Montane pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO – ansamblul galeriilor romane de la Muzeul Mineritului – e închis. Dar e închis pentru restaurare. Fotografiile publicate pe pagina de Facebook Roșia Montana Community arată cum se decolmatează șanțurile, se curăță pavajul și se reface sistemul de iluminat pentru a fi mai accesibil și mai sigur pentru vizitatori.

”La Galeria Romană de la Muzeul Mineritului s-au curățat șapele de ciment din subteran, au fost decolmatate rigolele de scurgere a apei și îndepărtate depunerile de steril. În prezent se lucrează la cofrajul pentru introducerea noii șape turnată pe folie separatoare față de vatra galeriilor antice.”

Roșia Montana Community

La Biserica Unitariană s-au terminat reparațiile din interior și se lucrează la finalizarea celor din exterior, urmate de zugrăvirea părții superioare a turnului și repararea tâmplăriei acestuia.

La Biserica Catolică a sosit ultimul transport de țiglă de Sighișoara și a fost finalizată nava. Țigla veche a fost înlocuită, după ce a fost revizuită și montată astereala din scândură.

La Casa Albă, fosta școală confesională romano-catolică au lucrat meșteri șindrilari din Albac, care au montant noua șindrilă pe acoperiș.

La casa 349 se vopsesc tâmplăriile și se pune țiglă, la casa 320 se repară profilele și ușa de la intrare, la casa 331 se trag profile după model istoric și se reface maurul de piatră seacă din fața casei.

Lucrările sunt finanțate de Institutul Național al Patrimoniului prin Ministerul Culturii, cofinanțate de proprietari și susținute pro-bono de Asociația Roșia Montană în Patrimoniul Mondial, pe partea de implementare a proiectelor, dar și de asigurarea cofinanțării în valoare de 10.000 lei, a cheltuielilor neprevăzute și suplimentărilor cauzate de creșterea prețurilor ce apar pe parcursul implementării.

Poți susține și tu restaurările din Roșia Montană prin donații către:

Asociația Roșia Montană în Patrimoniul Mondial; Roșia Montană 331A, jud. Alba, România

IBAN RO26RNCB0112168657980001

CIC 16865798 | CUI 42625595 | SWIFT RNCBROBU

Partenerul Casa Petri oferă 2 nopți de cazare la Roșia Montană și un tur ghidat pentru donațiile de cel puțin 750 lei.

Mai multe informații și imagini despre fiecare proiect de restaurare în parte, modul de utilizare a fondurilor și stadiul lucrărilor, aici (click).

IMPORTANT:

Asociația Roșia Montană în Patrimoniul Mondial nu se rezumă la susținerea restaurărilor din localitate, ci și de viitorul copiilor comunității. În timpul pandemiei, au fost strânse, alături de parteneri, fonduri necesare pentru dotarea celor trei școli ale comunei cu dispozitivele necesare elevilor și profesorilor pentru a susține orele online – laptopuri, tablete, camere web etc., mobilier nou și materiale educative pentru grădinița din sat. Strângerea de fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii școlilor din Roșia Montană și educația elevilor de aici, continuă (cu aceleași date pentru contul de donații, de mai sus)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “EFECTUL UNESCO ȘI AL SOLIDARITĂȚII: Galeriile romane, biserici și case din Roșia Montană în restaurare (Galerie FOTO). Cum poți ajuta și tu

  1. George

    Felicitări! Mai sunt și lucruri bune de arătat.
    Războiul cu indolența și nepăsarea, uneori interesată, nu s-a încheiat. Să fim vigilenți!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *