Andrei-Mihai Tănase

Fundația pentru Tineret Vâlcea: hoteluri, cluburi și executări silite

Dacă săptămâna trecută prezentam situația activităților Fundației pentru Tineret Alba, în principal de natură economică, seria „pe urma averii tinerilor” continuă săptămâna aceasta cu una dintre cele mai „active” fundații de tineret din România: cea din Vâlcea.

Comparativ cu patrimoniul UTC transferat fundațiilor în alte județe, în Vâlcea avem un spațiu considerabil mai mare: Casa Științei. Clădirea cu etaje multiple, care înainte găzduia activitățile tineretului comunist, aflată în cartierul Ostroveni, are acum multiple scopuri, cele mai multe fără nicio legătură cu activitățile tinerilor.

În anul 2015, presa vâlceană relata degradarea progresivă a clădirii, începând cu anii 90,, concomitent cu trecerea acesteia în patrimoniul Fundației pentru Tineret Vâlcea. Clădirea, după cum spune sursa citată, „se află azi în cea mai dramatică situaţie, o ruină, tencuiala căzută, geamuri sparte, câteva camere se spune, folosite pe post de bordel, şi câteva societăţi care stau în chirie.”.

În prezentul articol, dorim să arătăm nu numai degradarea fizică a clădirii, dar și ilegalitățile comise de Fundația pentru Tineret Vâlcea în administrarea ei. Astfel, vom analiza atent activitățile comerciale produse în interiorul Casei Științei din Municipiul Râmnicu Vâlcea

Hostelul Tineretului, societățile comerciale chiriașe și parcări supraetajate

La o căutare pe Google privind fundația de tineret din Vâlcea descoperim că nu există un site care să descrie activitatea fundației. Singurul site existent ne prezintă o unitate de cazare numită Hostel Tineretului, prezentat ca „un hotel de renume al orașului Râmnicu Vâlcea”.

La prima vedere, reflexul a fost să cred că este un hotel din rețeaua Ministerului Tineretului și Sportului, cu tarife speciale pentru tineri. Totuși, investigând în profunzime, descoperim că situația nu stă tocmai așa. Redăm un dialog pe care l-am avut cu recepționera hotelului, petrecut după vederea camerelor hostelului:

  • Bună ziua! Am vrea să știm care sunt prețurile pentru cazare, nu suntem siguri de ele.
  • 80 de lei.
  • 80 de lei pe cameră, deci. Și…este vreo reducere pentru tineri?
  • Nu.
  • Deci este 80 lei pentru oricine, indiferent de categorie socială.
  • Da.

Totodată, în aceeași clădire își au locul un număr de societăți comerciale cu domeniu variat, printre care școli auto, cluburi de dans, stații radio și studiouri de fotografie.

Mai mult decât atât, în trecut, în incinta Casei Tineretului au funcționat două cluburi: Divino și Bloody Mary. Cel din urmă s-a mutat în Timișoara, conform postărilor de pe pagina de Facebook, dar adresa a rămas în Casa Științei.

Pe lângă toate acestea, la finalul anului 2019, Fundația pentru Tineret Vâlcea a încheiat în anul 2019 un „protocol de administrare” cu Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, aprobat prin HCL nr. 305/27.09.2019, prin care se realizează „administrarea de către Consiliul Local Râmnicu Vâlcea a unei părți din construcția „Casa Științei și Tehnicii pentru Tineret”, reprezentând grupurile de trepte și terase care realizează legătura dintre clădirea propriu-zisă și aleile pietonale și auto din zonă în suprafață de 1494mp, construcții care la această dată se află în stare avansată de degradare care afectează în mod negativ aspectul urbanistic al zonei.”.

În realitate, planul administrației locale era să ridice o nouă parcare supraetajată pe acel spațiu preluat în administrare, așa cum reiese din HCL nr. 58/28.02.2020: „Se aprobă Studiul de Fezabilitate (SF) și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții ”Amenajare parcare publică zona OSTROVENI” la valoarea totală pentru execuția lucrărilor, conform devizului general anexat, de 3.983.398,97 lei fără TVA, respectiv 4.736.366,49 lei cu TVA, din care C+M 3.402.000 lei fără TVA, respectiv 4.048.380 lei cu TVA.”

Astfel, nu numai că Fundația pentru Tineret nu administrează patrimoniul în interesul tinerilor, dar permite acestuia să se degradeze și, ulterior, îl îndepărtează, permițând administrației locale să-l distrugă pentru a construi parcări publice.

Activitatea fundației de tineret

După cum spuneam și în articolul precedent, conform art. 26, alin. (2) din Legea nr. 146/2002, fundațiile de tineret pot desfășura activități economice, câtă vreme acestea sunt accesorii sau în legătură cu scopul lor. Precum la Alba, și Fundația Județeană pentru Tineret Vâlcea încalcă această normă, după cum se poate observa și în bilanțurile fiscale depuse la Ministerul de Finanțe, verificate prin introducere codului fiscal al Fundației (3239275).

Venituri activități non-profit Cheltuieli activități non-profit Venituri activități economice Cheltuieli activități economice Datorii cu termen de un an
2014 617314 lei 626383 lei 409392 lei
2015 3630 lei 45263 lei 625404 lei 656905 lei 435001 lei
2016     300 lei 34563 lei 619472 lei 656706 lei 437852 lei
2017
37907 lei 634314 lei 840843 lei 526043 lei
2018
32497 lei 633015 lei 852928 lei 556639 lei

Sumele trecute prin Fundația pentru Tineret sunt considerabil mai mari la Vâlcea, comparativ cu Alba, anual fundația înregistrând pierderi de zeci de mii de lei și datorii anuale de sute de mii de lei.

(Ovidiu Udrescu, reprezentând „tinerii” la Adunarea Consiliului Tineretului din România, sursa Facebook)

Președintele Fundației și „administratorul”, așa cum se referă personalul regăsit în Casa Științei, este Ovidiu Udrescu (41 de ani), jurist. Acesta a ajuns să ocupe funcția de președinte în 2004-2005, din informațiile preluate din presă. Tot din presa vâlceană aflăm că fundația a fost executată silit, spațiul Discotecii Enigma, aflat în Casa Științei, fiind scos la licitație în anul 2012 și adjudecat către Mihalina SRL.

În mandatul lui Ovidiu Udrescu, Fundația pentru Tineret a fost implicată în mai multe litigii, cel mai reprezentativ fiind cel în legătură cu închirierea Discotecii Enigma către societatea comercială SC Stea Luminoasă SRL Rm. Vâlcea. Astfel, conform deciziei instanței de apel, Fundația a fost obligată săptămâna trecută la plata a 78.000 lei plus dobândă legală, contravaloare a unor investiții.

Astfel, Fundația Județeană pentru Tineret Vâlcea are parte de mai multe complicații, cea mai mare fiind deficitul pe care îl înregistrează anual, toate derivând din neîndeplinirea scopului ei principal: să realizeze activități în interesul tinerilor. Totuși, chiar și cu argumentele evidente care atestă nesustenabilitatea acesteia și lipsa activității de tineret, reprezentanții ei cer cu vehemență ca activitatea fundațiilor să nu fie controlată. Ba chiar, printr-o adresă transmisă Ministerului Tineretului și Sportului, semnată de Ovidiu Udrescu, fundația solicita încălcarea legii (pag. 73). Mai exact, ei solicită neadoptarea regulamentului pentru aplicarea legii nr. 146/2002.

Urmărind traseul investigațiilor asupra fundațiilor și „tinerilor” ce le conduc, identificăm din ce în ce mai multe argumente pentru care acestea ar trebui puse în ordine sau chiar desființate.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *