Romania Curată

Fostul ministru al Sănătății ar fi fost informat de SRI despre problemele cu dezinfectanții Hexi Pharma

Digi24 publică astăzi un articol pe surse care spune că SRI i-ar fi transmis lui Nicolae Bănicioiu, în aprilie 2015, o informare în care se vorbea despre Hexi Pharma. Informația a fost confirmată în această dimineață și de Cătălin Tolontan într-o intervenție pentru Antena 3.

Problemele sesizate de SRI ar fi fost la Spitalul Județean din Cluj Napoca. De altfel, la acea vreme, fostul ministru al sănătății Nicolae Bănicioiu a trimis Corpul de control la spitalul din Cluj-Napoca, însă ulterior nu s-a luat nicio măsură cu privire la acest dezinfectant, mai scrie Digi24.ro. În schimb, inspectorii ministeriali au găsit mai multe nereguli în legătură cu modul în care se făcea dezinfecția la spital și în legătură cu modul în care se raportau anumite servicii medicale care, de fapt, nu erau efectuate. S-a transmis către spital și un plan de conformare, însă nu s-a luat nicio măsură cu privire la Hexi Pharma.

La începutul scandalului Hexi Pharma, în aprilie, fostul ministru al sănătății Nicolae Bănicioiu preciza că nu-și amintește să fi primit vreo informare de la SRI care să vizeze în mod deosebit produsul dezinfectant Hexi Pharma.

Serviciul Român de Informaţii a trimis, în şase ani, 21 de informări către parchete, toate legate de nereguli în achiziţii făcute de unităţi medicale. Informările vizau contracte încheiate cu mai multe societaţi comerciale, printre care şi Hexi Pharma.

Informaţiile apar într-un răspuns transmis Digi24 de Ministerul Public.

În document, reprezentanţii Parchetului General menţionează că majoritatea dosarelor în care au fost folosite aceste documente transmise de SRI între 2009 şi 2015 sunt în curs de soluţionare la DNA.

Parchetul General nu menţionează însă câte dintre informări vizează această societate şi nici câte dintre cele primite de la SRI legate de probleme în sănătate au ajuns la DNA.

Cum comentează Nicolae Bănicioiu Informația?

Contactat de România liberă pe acest subiect, Nicolae Bănicioiu, a declarat că nu ştie despre ce informări este vorba, însă a ţinut să precizeze că, în timpul mandatului său, a trimis Corpul de Control la mai multe spitale din ţară pentru verificarea sesizărilor privind infecţiile nosocomiale, dar şi a calităţii produselor biocide. Bănicioiu a refuzat să răspundă dacă a primit de la SRI informări legate punctual de produsele livrate spitalelor de firma Hexi Pharma, invocând faptul că legea îi interzice să facă public conţinutul acestor informaţii confidenţiale de la un serviciu secret.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *