Pentru a crește capacitatea societății civile și a partenerilor guvernamentali de a monitoriza, diagnostica și aborda riscurile de corupție, inițiativa R2G4P* a organizat la Budapesta o nouă formare regională internă. În timp ce prima instruire a fost structurată în jurul metodologiilor cheie ale inițiativei, cea de-a doua, la care a fost reprezentată și Societatea Academică din România, a explorat noi subiecte și domenii, cum ar fi:
- Cadrul conceptual al finanțării ilicite și al bogăției offshore;
- Rolul Unităților de Informații Financiare în lupta împotriva finanțării ilicite, spălării banilor și finanțării terorismului;
- Utilizarea big data și a anchetelor online pentru evaluarea riscurilor de corupție;
- Cele mai bune practici pentru obținerea impactului scontat.
În prima zi a instruirii, vorbitorii au subliniat necesitatea unor controale mai puternice în materie de spălare a banilor, schimb automat de informații fiscale, dezvăluire publică a proprietarului efectiv, limite de plată în numerar și raportare la nivel de țară a veniturilor companiei. Detectarea fluxurilor financiare ilicite și prevenirea deplasării profitului către paradisurile fiscale ar putea fi realizate în continuare printr-o monitorizare mai strictă și mai regulată a companiilor fictive, a prețurilor greșite a facturilor și a tranzacțiilor cu bancnote și criptomonede cu valori mari. Noua Autoritate de luptă împotriva spălării banilor (AMLA), propusă în iulie 2021 și recent agreată (parțial) de Conisliul Uniunii Europene, este de așteptat să aibă o contribuție puternică și utilă în combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului. Ea va contribui la armonizarea și coordonarea practicilor de supraveghere în sectoarele financiar și nefinanciar, la supravegherea directă a entităților financiare transfrontaliere și cu risc ridicat și la coordonarea unităților de informații financiare.
A doua și a treia zi au fost dedicate utilizării big data pentru evaluarea riscurilor de corupție în achizițiile publice, detectarea neregulilor în companiile cu conexiuni politice și îmbunătățirea procesului de verificare a declarațiilor de avere. Prin intermediul instruirii practice, participanții au învățat cum să creeze și să utilizeze sondaje online, precum și cum să utilizeze declarațiie de avere sau interese pentru analiza riscurilor de corupție.
Instruirea s-a încheiat cu un curs de pregătire practică pentru a scrie un raport regional de impact, dar și cu sfaturi valoroase despre modul în care inițiativa R2G4P ar putea obține impact prin cooperare cu factorii de decizie și cu alte părți interesate.
*Proiectul R2G4P este un spin-off care urmărește să diminueze decalajele de implementare a politicii anticorupție și de achiziții publice în SEE și, astfel, să amplifice impactul creșterii planificate a sprijinului UE pentru infrastructură până în 2025. Activitățile vor fi implementate în cadrul unei Platforme regionale de parteneriat public-privat de bună guvernare (R2G4P), care se concentrează pe nouă țări beneficiare (Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Ungaria, România, Macedonia de Nord, Muntenegru și Serbia).