Maia Sandu a câștigat un nou mandat de președinte al Republicii Moldova, cu un scor aparent confortabil, de peste 55%. Diferența a fost făcută în Diaspora, unde s-a înregistrat o prezență record (de aproape 330.000 de cetățeni) și unde Maia Sandu s-a impus cu peste 80%. Chiar dacă a fost o primă opțiune clară și la Chișinău (peste 57% din voturi), per ansamblu, Maia Sandu a avut câteva zeci de mii de voturi mai puțin decât Alexander Stoianoglu în secțiile de pe teritoriul Moldovei.
Recunosc, nu m-aș fi simțit prea confortabil, să încep dimineața și săptămâna asta cu Rusia zâmbindu-mi în geam. Și nu vreau să fiu în pielea moldovenilor care și-ar fi început-o cu Rusia tolănită dominant în sufragerie. Motiv pentru care Maia Sandu și cei care s-au mobilizat extraordinar să voteze merită nu doar felicitări, ci și mulțumiri.
Altfel, nu e vreun mare secret cum se explică diferența uriașă de opțiune a moldovenilor din Disapora, care, în proporție de peste 80% au votat în favoarea Maiei Sandu, în detrimentul lui Alexandr Stoianoglo. Oamenii ăștia au avut ocazia să vadă, să compare și să înțeleagă direct diferența între ”Occidentul global decăzut” și ”măreția” Rusiei lui Putin. Și din punct de vedere economic, și din punct de vedere al unei vieți în care drepturile și libertățile unui cetățean sunt respectate.
Pentru votul din secțiile din Moldova (în care, per total, Maia Sandu a avut cu aproximativ 30.000 de voturi în minus față de Stoianoglo), explicațiile sunt multiple și, cu siguranță, nu se rezumă doar la uriașa campanie de dezinformare, manipulare și cumpărare de voturi susținută de Rusia și oligarhii care au prăduit țara. Faptul că sunt întregi categorii sociale care sunt vulnerabile în fața manipulării și/sau a cumpărării directe a votului e o vulnerabilitate în sine.
Privind însă diferența uriașă dintre votul din Diaspora (unde Maia Sandu a obținut o victorie cu peste 80%), chiar și cel din Chișinău (unde, de asemenea, Maia Sandu a câștigat destul de clar, cu peste 57% din opțiuni), comparativ cu cel din toate secțiile din Moldova (în total), unde Maia Sandu a avut cu aproximativ 3 procente sub Stoianoglo, trebuie să existe ceva mai mult decât problemele sociale și economice, și supărarea că nu curge lapte și miere după mai multe crize (de la pandemie la război la graniță) prin care a trecut țara.
Iar în mixtul acestui ”ceva mai mult” intră și faptul că în Occident, cu toate baiurile și vulnerabilitățile lui există încă surse de informare alternativă puternice. Cele care rezistă în Moldova (și sunt jurnaliști de toată stima) sunt depășite cu supra-măsură de propaganda pro-rusă. Și dacă primul gând al acestei dimineți în care Rusia a mai rămas o tură dincolo de geam se îndreaptă către presă e pentru că situația nu e deloc roză nici pe partea asta de Prut.
Cine își închipuie că pompând bani de partid în cea mai mare parte a ei o ”salvează” se înșală amarnic. Că mai rău o slăbește, minându-i credibilitatea. Iar când se prăbușește un ditamai val tsunami propagandistic peste tine, cum s-a întâmplat în Moldova, să nu ne mirăm că efectele ar putea să fie la fel de devastatoare.
Dar despre cauzele diferențelor uriașe dintre votul din Diaspora și cel din Moldova om mai avea ocazia să discutăm (că la anul vine valul doi, cu alegerile parlamentare în țara de peste Prut), la fel și despre baiurile presei de dincoace de Prut. În dimineața asta, eu îmi permit să mă bucur.
Felicitări, Maia Sandu! Mulțumiri și succes în noul mandat!
***
Citește pe România Curată:
Da, noi ne uităm la propaganda rusă din Basarabia, dar nu suntem în stare să îndiguim aceeași propagandă care se revarsă 24/24 pe stiripesurse.ro, romanialibera.ro, RealitateaTV, RomâniaTV și din mii de alte conturi false de FB. Fiecare ziar, central sau local, are trollii lui rusofili
Cu toate astea, felicitări Maiei Sandu !!! L-a învins pe pașa moscovită Stoianoglu!
Sunt curios care din candidații din noiembrie o să zică: Hai să mergem un an după care demisie, alegeri prezidențiale anticipate cu unul dintre candidați câștigătorul de la Chișinău (ambii finaliști posedând cetățenie română)
Cât la sută din diaspora au votat în Rusia? Nu de alta, dar acum câțiva ani multi moldoveni mergeau la lucru în Rusia…