Mihai Goțiu

Aici va fi o pădure! Primele plantări lângă București și amendamentele depuse la Codul Silvic pentru viitoarele centuri verzi ale orașelor din România

Salcâmi plantați, joi, 31 octombrie, la Bragadiru. Sursa foto: Guvernul României

Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde a anunțat că, ieri (joi, 31 octombrie), a început plantarea a 15.000 de puieți, pe 3,5 hectare de teren din localitățile Bragadiru, Cernica și Brănești. Aceste viitoare păduri vor face parte din viitoarea Centură Verde a Bucureștiului, în care tăierile principale de copaci vor fi interzise. Tot ieri, parlamentari din mai multe partide și neafiliați au preluat amendamentele la Codul Silvic redactate de platforma civică, prin care ar urma să fie legiferate centurile verzi la nivel național.

În cadrul acțiunii organizate de Guvern, în urma demersurilor civice din ultimii ani, au fost plantați puieți din speciile stejar, frasin, tei, diverse alte specii tari și salcâm, în funcție de amplasament. Pe lângă faptul că au pus la dispoziție terenurile, Romsilva și CNAIR se vor îngriji de plantații până la atingerea stării de masiv (moment de la care pădurea poate crește singură, fără a mai fi nevoie de intervenția omului).

Conform Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde, amendamentele la noul Cod Silvic pe care le-au redactat au fost asumate transpartinic și au și susținerea Ministerului, Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). ”Amendamentele au susținerea oficială a Ministerului Mediului care, de altfel, a și contribuit la redactarea versiunii finale”, se specifică în comunicat. Informarea de presă mai arată că la plantare a participat și Marcel Ciolacu, că crearea centurilor verzi a fost asumată, în programul de candidatură la prezidențiale și de Nicolae Ciucă și că în zilele următoare și alți candidați la prezidențiale vor face anunțuri în acest sens.

IMPORTANT: În comunicat se mai precizează că, după un blocaj de jumătate de an, luni, 4 noiembrie, Comisia pentru Mediu a Camerei Deputaților va organiza o dezbatere generală pe Noul Cod Silvic, marți fiind programată o ședință de vot. Chiar dacă programul comisiei pentru săptămâna viitoare nu a fost publicat pe site-ul camerei (până la ora redactării prezentului articol), informația a fost confirmată pentru România Curată din mai multe surse.

Pentru a fi adoptat Noul Cod Silvic, proiectul legislativ are nevoie de rapoarte de la Comisiile pentru Mediu, Juridică, respectiv Agricultură și Silvicultură, apoi de votul în plen al Camerei Deputaților (în calitate de cameră decizională) și de promulgare de către președintele României.

 

Definiția centurilor verzi (conform amendamentelor depuse la Noul Cod Silvic)

Zone din jurul orașelor constituite din păduri, vegetație forestieră și alte terenuri cu înaltă valoare naturală, socio-culturală, recreativă sau ecologică, în care gestionarea pădurilor și a vegetației forestiere se face în conformitate cu normele tehnice speciale elaborate în temeiul art.165 alin.(3), prin aplicarea de măsuri de conservare activă, fără reglementarea recoltării de produse principale.

Parlamentarii care au semnat în calitate de coautori amendamentele redactate de Platforma Civică pentru viitoarele centuri verzi: Ion-Marcel Ciolacu – deputat PSD, Nicolae-Ionel Ciucă – senator PNL, Cătălin Drulă – deputat USR, Kelemen Hunor – deputat  UDMR, Mircea Fechet – deputat PNL, Oana-Alexandra Cambera – deputată neafiliată, Oana-Silvia Țoiu – deputată USR, Alina-Ștefania Gorghiu – senatoare PNL, Tanczos Barna – senator UDMR, Liviu-Lucian Mazilu – senator PSD, Diana-Anda Buzoianu – deputată USR, Sebastian-Ioan Burduja – deputat PNL, Ștefan-Radu Oprea – senator PSD, Aurel Oprinoiu – senator USR, Simona Bucura-Oprescu -deputată PSD, Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș – senator PNL, Robert-Marius Cazanciuc – senator PSD, Andrei-Răzvan Lupu – deputat neafiliat, Liviu-Ionuț Moșteanu  – deputat USR, Tudor-Vlad Benga – deputat neafiliat.

„A fi împreună pentru centurile verzi este ceva necesar să arate aceeași unitate și aliniere a politicului ca și parada de 1 Decembrie unde, indiferent de partid, toată lumea este prezentă. Sau, dacă vreți, ca mersul la moaște, care și ele atrag magnetic și transpartinic în speranța ajutorului divin. Eu cred că Dumnezeu, Universul sau oricum i-am spune fiecare, lucrează prin oameni. Centurile verzi devin realitate prin cei care lucrează pentru ele, în slujba oamenilor și în slujba naturii. Fără o natură sănătoasă, nici noi nu putem fi sănătoși. Plantarea primilor puieți din centura verde a Capitalei și depunerea amendamentelor la Cameră pentru legiferarea centurilor verzi la nivel național cu coautori din tot spectrul politic este un moment la care am visat încă din 2017, devenit acum realitate”.

Alex Găvan, alpinist, co-inițiator și promotor al Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde

***

Mai multe despre campania, lansată luna trecută de România Curată pentru adoptarea Noului Cod Silvic ÎNAINTE de alegerile prezidențiale și parlamentare. De ce e important și cum o poți susține și tu!

Hoților de lemne să le fie confiscate camioanele. Pușcărie pentru distrugerea parcurilor. Amendamentele la Noul Cod Silvic, pe care le-am trimis la Parlament. De ce e esențială adoptarea Codului înainte de alegeri

***

Lista completă de amendamente transmise de Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde, asumate de parlamentari din mai multe partide și neafiliați (în format pdf)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Veste uriașă pentru Parcul IOR. Ministerul Mediului susține condamnarea penală a celor care distrug copacii din parcuri și alte zone verzi din orașe


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *