Romania Curată

Federațiile sportive, partidele și ONG-urile de interes public sunt obligate să dea informații în baza Legii 544/2001

Toate partidele, federațiile sportive și ONG-urile de utilitate publică finanțate de la bugetul de stat vor fi obligate să ofere informații de interes public, intrând sub incidența Legii 544/2001, privind liberul acces la informații de interes public.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, o lege prin care toate partidele, federaţiile sportive şi ONG-urile de utilitate publică finanţate de la bugetul de stat vor cădea sub incidenţa Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public şi vor trebui să răspundă solicitărilor de transparenţă din partea cetăţenilor, scrie News.ro

Legea a fost iniţiată de 49 de parlamentari PNL, UDMR şi ai minorităţilor şi a fost aprobată de Parlament pe 22 iunie, după ce iniţial a fost respinsă de Senat.

Prin acest proiect a fost modificată definiţia autorităţii şi a instituţiei publice care intră sub incidenţa legii, pentru a include şi partidele, federaţiile sportive şi ONG-urile care folosesc bani publici.

„Astfel de instituţii devin canale de scurgere a banului public către diverse clientele politice şi/sau economice, fără ca publicul să aibă acces la tabloul de cheltuieli, la modul /schemele de contractare şi unde ajung, în definitiv, banii contribuabililor”, se arată în expunerea de motive a legii.

Prin noile modificări, toate aceste instituţii vor trebui să se supună normelor şi criteriilor de transparenţă prevăzute de Legea 544, dar şi să răspundă solicitărilor cetăţenilor cu privire la informaţiile de interes public, mai scrie News.ro.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *