Ionuț Dorobanțu

EXCLUSIV Rechizitoriul corupției de la Universitatea Eftimie Murgu din Reșița

Un prim dosar privind corupţia de la Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa a fost trimis pe masa judecătorilor. Fostul decan al Facultăţii de Ştiinte Sociale, Florin Franţ, responsabila pentru anul I de la FSS, Irina Oriol, alte două cadre didactice şi un student au fost deferiţi Justiţiei pentru trafic de influenţă şi luare de mită în formă continuată, respectiv dare de mită şi cumpărare de influenţă. Franţ şi Oriol sunt trimişi în judecată în stare de arest. Procurorul Denisa Cristodor de la Parchetul General a disjuns dosarul şi urmează să continue cercetările faţă de Marian Mihăilă, fostul preşedinte al Senatului UEM Reşiţa, faţă de procurorul Otilia Micloşină, titularul cursului de Relaţii Internaţionale şi faţă de chestorul de poliţie Grigore Stolojescu, fostului şef al IPJ Caraş-Severin, împuternicit la conducerea Institutului de Studii pentru Ordine Publică Bucureşti, profesor şi el la această universitate.

Florin Franţ este acuzat că, „în mod repetat, prevalându-se de funcţia sa de decan, a lăsat impresia studentei în anul I, specializarea Drept European Internaţional (disciplina este invenţia UEM Reşiţa şi e unică în România – n.r.), investigatorul cu identitate reală Z.D., că are influenţă asupra cadrelor didactice examinatoare şi că îşi va trafica astfel influenţa pe lângă acestea în vederea promovării la examenele de an ale investigatorului, sesiunea de iarnă şi de vară 2015, solicitând în schimb intervenţiilor pe lângă cadrele didactice universitare favoruri de natură sexuală”.

Decanul Franţ a fost filat

„Din procesul verbal de supravegere operativă şi planşa fotografică a reieşit faptul că: în data de 9 ianuarie 2015, la ora 18.40, Franţ Florin Ionel a circulat la volanul autoturismului Skoda cu numărul (….) pe Bd Republicii, a ocolit Parcul Siderurgistului, a aşteptat câteva momente în maşină, apoi a continuat deplasarea spre Bd. Republicii – str. A.I. Cuza – Sportului – P.Maior- 24 Ianuarie şi a oprit la Hotel Restaurant Duşan şi Fiul (unde s-a întâlnit cu investigatorul cu identitate reală Z.D.)“, se arată în rechizitorul Parchetului general.

Profesorul îi propunea studentei-investigatoare sub acoperire să facă practica la Consiliul Judeţean Caraş-Severin, acolo unde preşedinte este Sorin Frunzăverde (PNL), amic cu Marian Mihailă, fostul preşedinte al Senatului UEM Reşiţa. Iată un extras din procesul verbal al investigatoarei sub acoperire:

„Mi-a zi că trebuie să vin în Reşiţa 3 săptămâni şi să fac practică la Consiliul Judeţean, dar că poate să mă rezolve şi cu asta, în sensul că să-mi dea o hârtie pe care să mi-o completeze cineva de la mine din oraş şi să vin cu ea deja făcută“.

„M-a pus cu faţa la perete şi mi-a ridicat fusta trăgându-mă de cap  şi sărutându-mă cu forţa“

Profesorul Franţ (foto dreapta) se temea că studenta să nu fie investigator sub acoperire şi să nu aibă tehnică de interceptare asupra ei. Iată un fragment din procesul verbal al investigatoarei şi stenograma unei discuţii dintre profesor şi studentă:profesor frant florin resita

,,După aceste discuţii, Franţ Florin a început să mă atingă, să mă sărute pe gât, pe mâini, pe obraz, să mă strângă în braţe şi să-mi pună mâna pe fund, încercând să întreţină relaţii sexuale cu mine. L-am întrebat pe Franţ Florin dacă nu pot să dau examenul mai devreme de ora stabilită întrucât nu ştiu nimic şi nu o să pot să scriu, iar acesta a răspuns că aş putea să-l dau mai devreme pe la ora 8:30 – 8:45 la el în birou, să-mi dea o lucrare după care să copiez şi să scap, însă că va trebui să-l conving să facă acest lucru. De asemenea, l-am întrebat cum aş putea să-l conving, iar acesta mi-a precizat că nu este suficient un pupic pe obraz şi că va trebui să fac mai mult de atât. I-am cerut din nou să îmi spună ce vrea de la mine, iar el a ţinut să precizeze că insist pe tema asta şi că la fel a păţit un coleg de-a lui, l-a întrebat o fată care era sub acoperire, iar el a răspuns că vrea să se culce cu ea, ulterior fiind arestat pentru asta. După ce Franţ Florin mi-a spus că va trebui să-l conving să dau examenul mai devreme doar cu el, a încercat să mă sărute de mai multe ori, m-a sărutat forţat pe gură şi chiar m-a trântit în pat punându-se peste mine şi încercând din nou să întreţină forţat relaţii sexuale cu mine. A insistat să mă sărute întrebându-mă ironic dacă ştiu să o fac sau sunt „la grădiniţă”. Mi-a cerut să-l sărut şi astfel voi da examenul când vreau eu, iar eu i-am spus că nu pot invocând diverse motive. După ce s-a enervat că nu vreau să fac ce-mi cere, mi-a zis că va avea răbdare şi vom face cum zic eu, după care m-a pus cu faţa la perete şi mi-a ridicat fusta trăgându-mă de cap  şi sărutându-mă cu forţa. L-am rugat să mă lase în pace şi să nu mai insiste. În acest timp a fost sunat foarte des de la şcoală cu diverse probleme, în final hotărându-se să plece precizând că va reveni să-şi petrecă noaptea cu mine, pentru a obţine plata pentru ajutorul acordat la examene, în special pentru ziua ce urma. Menţionez că în cele aproximativ două ore pe care le-a petrecut în camera mea de hotel, Franţ Florin a insistat prin diverse moduri să întreţină relaţii sexuale cu mine”.

„FRANŢ FLORIN IONEL: Dacă tu ai tehnică pe tine?
Z.D.: Era să zic unde o am. Dar nu mai zic.
FRANŢ FLORIN IONEL: Păi nu ştiu.
Z.D.: Că nu se poate.
FRANŢ FLORIN IONEL: Atâtea cazuri au fost…
Z.D.: Aoleo!
FRANŢ FLORIN IONEL: În care individul sau individa… îl întreba pe individul sau individa respectivă… spune-mi concret ce vrei? Unde să vin? Ce să fac? Ăla explica, el… Ţinând cont de faptul că interlocutorul nu înţelegea. A strigat, ca să se înţeleagă explicit. Nu sta cu gura căscată că intră ţânţarii.
Z.D. Păi mă impresionează ce scoţi tu pă guriţă.
FRANŢ FLORIN IONEL: Ridic aia să văd tot.
Z.D.: Haide domne, lasă-mă în pace. Ţi-am zis să nu te mai uiţi la televizor, că eu nu mă uit la televizor. Pe cuvântul meu. Uită-te la tenis, la o emisiune din asta, nu la ştiri, domne. Ştiri… aoleo. La ştiri vezi numai nenorociri, nimic bun. Nu vezi…
FRANŢ FLORIN IONEL: Bine, am plecat. Ne vedem mâine. Mai citeşte şi tu, doar n-ai ce face…”

Profesoara „Lady Million“ de la universitatea condusă de Doina Frunzăverde

Profesoara Irina Oriol este acuzată că „prevalându-se de funcţia sa şi lăsând să se înţeleagă că are astfel influenţă pe lângă cadre didactice, în mod repetat, a pretins şi a primit câte 300 de lei, în total 2.100 de lei, precum şi un parfum de 310 lei şi un parfum Lady Million de la Paco Rabanne în valoare de 194 lei, pentru a-şi trafica influenţa pe lângă toate cadrele didactice evaluatoare în vederea promovării investigatorului cu identitate reală Z.D., studentă în anul I, specializarea DEI, la examenele de an desfăşurate în anul universitar 2014 – 2015”.irina oriol

Procurorii au interceptări ambientale ale unor discuţii dintre profesoara Irina Oriol (foto stânga) şi studenta sub acoperire:

Z.D.: Şi dacă să zic că ajung la examen şi sunt plantă, nu pot să…nu ştiu nimic din ce subiect e acolo?
ORIOL IRINA: Mă du-te tu acuma şi rezolvă-ţi celelalte probleme, mai discutăm când vine domnu BATÎRCĂ(?), te chem atunci şi vii şi mai discutăm noi mai aproape.
Z.D.: Da, şi mai aproape de subiect.
……………………….
Z.D.: Păi da, dacă îi, trec, că mă duc pe la… Vă las ăştia 300 (trei sute), plicul cu 300. În cazul în care…, mă repet, e nevoie de mai mult, îmi spuneţi vă rog. Da?
ORIOL IRINA: Lasă, ce…!
Z.D.: Şi vă mai întreb şi acuma. Îi nevoie de mai mult, vă mai dau?
ORIOL IRINA: Nu, pleacă de aici, nu mai vorbesc cu tine! (n.n. râde)
Z.D.: (n.n. râde) Scuze!
ORIOL IRINA: Nu, e ok.
Z.D.: E ok? Sunt ok 300?
ORIOL IRINA: Îhî.

Studenții care au cumpărat lucrări de licență de la profesori au făcut sesizare la parchet

Profesoara Irina Oriol este acuzată şi că vindea studenţilor lucrări de licenţă:

„În calitate de cadru didactic în cadrul Universităţii Eftimie Murgu Reşiţa, Facultatea de Ştiinţe Sociale şi de profesor coordonator:

– a pretins şi a primit de la Cazacu Rica în mai 2013 suma de 150 de euro, în scopul de a efectua un act contrar atribuţiilor de serviciu, respectiv i-a oferit o lucrare de licenţă gata elaborată cu titlul ,,Studiu privind problematica sănătăţii populaţiei în judeţul Caraş Severin”, în formă digitală, încălcându-şi atribuţiile de profesor coordonator, asigurând-o totodată că, în calitate şi de membru al comisiei de licenţă, va obţine o notă corespunzătoare promovării examenului de licenţă,

– în luna mai 2015, în calitate de profesor coordonator, a pretins şi primit de la Cazacu Rica, suma de 250 de euro, în scopul de a efectua un act contrar atribuţiilor de serviciu, respectiv i-a oferit lucrarea de dizertaţie: ,,Influenţele europene asupra mediului de afaceri românesc”, gata elaborată, în formă digitală, încălcându-şi atribuţiile de profesor coordonator, asigurând-o totodată că va obţine o notă corespunzătoare promovării examenului de master.”

Studenţii care şi-au cumpărat lucrările de licenţă şi dizertaţie au fost exoneraţi de răspunderea penală pentru că i-au denunţat pe profesori:

„Faţă de studenţii care au depus denunţuri, respectiv faţă de  Cazacu Rica, Prodan Carina, Mirul Marica şi Mokesch Oana Diana  se va dispune clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită, respectiv cumpărare de influenţă, întrucât există o cauză de nepedepsire prevăzută de lege. Mituitorul, respectiv făptuitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta.”

Procurorul de caz le-a reţinut circumstanţe agravante profesorilor de la UEM Reşiţa:

„- numărul mare de fapte săvârşite într-un interval relativ scurt de timp de către Oriol Irina, dar şi de către Franţ Florin care în mod constant a solicitat favoruri de natură sexuală;

– caracterul continuu, regulat al săvârşirii lor (iar nu doar sporadic, întâmplător), Oriol Irina solicitând sume de bani pentru fiecare examen promovat de către studentă şi pentru care pretinde că a intervenit pe lângă cadrul didactic examinator, dar şi pentru a o declara personal promovată la examenele unde este titulară de materie, iar în cazul lui Franţ Florin de favoruri de natură sexuală;

– modul planificat, precaut şi mijloacele de comitere a faptelor;

– luarea unor măsuri de autocontrol pentru evitarea înregistrărilor în mediul ambiental al convorbirilor”.

Procurorul de caz Denisa Cristodor explică de ce sunt foarte grave faptele de corupţie de la UEM Reşiţa:

„Consecinţele corupţiei asupra sistemului educaţional sunt: diminuarea accesului populaţiei la învăţământul de o bună calitate, transformarea instituţiilor de învăţământ în instrumente de îmbogăţire ilicită, nivelul scăzut de pregătire profesională a tinerilor specialişti, concurenţă neloială între tinerii care doresc să-şi facă studiile cu cei ce ,,cumpără” notele mai mari, generarea fluxului de tineri ce pleacă peste hotarele ţării unde calitatea studiilor este mai înaltă, o percepţie publică pesimistă a societăţii faţă de prestaţia sistemului educaţional în cazul de faţă cu unele consecinţe şi asupra sistemului juridic şi diplomatic, având în vedere faptul că specializarea de drept european şi internaţional îşi propune să formeze viitori diplomaţi.”

Referitor la consecinţe, iată ce le spunea fostul preşedinte al Senatului UEM Reşiţa, Marian Mihăilă (foto jos), studenţilor de la specializarea originală Drept European Internaţional:

... asta când nu se întâmplă ca domnul Mihăilă să fie el cel condus. De mascați

… asta când nu se întâmplă ca domnul Mihăilă să fie el cel condus. De mascați

„În data de 19 ianuarie 2915, într-un mediu ambiental, a avut loc următoarea discuţie:

MIHĂILĂ IOAN-MARIAN: Profilul de Drept European şi Internaţional este un profil autorizat de Institutul abilitat, de Ministerul Învăţământului, respectiv de ARACIS, să funcţioneze cinci ani de zile, fără nici un fel de problemă. După cinci ani de zile se va mai face o evaluare. Toţi cei care sunteţi aici, veţi termina (?) cu diplomă de licenţă (?). Singura problemă care se ridică, la profilul vostru, este faptul că fiind primul din România, din punct de vedere la licenţei, la o facultate, la o facultate de tip într-o universitate de stat, o să trebuiască să daţi licenţa cu o comisie formată din specialişti, de la o facultate de Drept din România. Valoarea va fi cea de la Bucureţti, de la Academia de Poliţie, pentru că relaţiile noastre sau ale mele cu Academia de Poliţie sunt foarte bune şi veţi da licenţa cu ei. În rest nu veţi avea nici un impediment. Dacă voi ştiţi şi vă pregătiţi veţi putea să prezentaţi (?) după ce  terminaţi profilul ăsta, orice fel de activitate care este legată de partea juridică: avocat, procuror, judecător, notar, inclusiv inalt funcţionar la instituţiile europene. Pentru care, de fapt, (n.n. nu se înţelege). Dar poate nu sunteţi toţi dotaţi cu cunoaşterea unei limbi străine şi atunci probabil încercaţi să vă mişcaţi în ţară, în domeniul dreptului. Veţi putea face acest lucru pentru instituţiile sau (n.n. nu se înţelege) specifice unei instituţii în care este nevoie de pregătirea… de pregătire juridică. Pentru judecător, pentru procuror, avocat şi aşa mai deoparte. Ok?

Rechizitoriul e doar o parte. Urmează o nouă anchetă

Potrivit unor surse judiciare, procurorul de caz a disjuns şi va continua ancheta faţă de Marian Mihăilă, fostul preşedinte al Senatului UEM Reşiţa, faţă de procurorul Otilia Micloşină, titularul cursului de Relaţii Internaţionale şi faţă de chestorul de poliţie Grigore Stolojescu, fostului şef al IPJ Caraş-Severin, împuternicit la conducerea Institutului de Studii pentru Ordine Publică Bucureşti, profesor şi el la această universitate.

Marian Mihăilă este coleg de lojă masonică cu Sorin Frunzăverde. A fost ofiţer al fostei Securităţi şi al SIE. A fost condamnat pentru corupţie la doi ani cu suspendare în procesul fostului vicepreşedinte al Curţii de apel Timişoara, judecătorul Cătălin Şerban.

Otilia Micloşină, titularul cursurilor Drept European şi Relaţii Internaţionale, este procuror la Parchetul Caraş-Severin. Anul trecut, ea a fost detaşată în MAI director general adjunct la Direcţia Generală Anticorupţie. Potrivit propriilor declaraţii de avere şi interese, în 2012, Otilia Micloşină era asistent la cabinetul ministrului Justiţiei. În 2009, a candidat pentru un loc în CSM. Studenta infiltrată de procurori la Universitatea ”Eftimie Murgu” este investigator sub acoperire la DGA, însă Otilia Micloşină nu a ştiut nimic. Asistenta ei, Ruxandra Ghiţă, a fost trimisă în judecată pentru luare de mită şi plasată sub control judiciar pentru că a primit un parfum în valoare de 210 lei de la investigatoarea sub acoperire pentru a o trece examenul la cursul de Relaţii internaţionale. Recent, România Curată a atras atenţia că procuroarea Otilia Micloşină este membru supleant în comisia de elaborare a subiectelor la examenul de intrare în magistratură.

Potrivit aceloraşi surse judiciare, corpul de control al Ministerului Educaţiei a finalizat raportul de control la UEM Reşiţa, dar nu a trimis documentul la parchet. Procurorii au cerut un raport de control şi la ARACIS, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Caraș Severin.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “EXCLUSIV Rechizitoriul corupției de la Universitatea Eftimie Murgu din Reșița

 1. Sorin

  1. Facultati de 2 lei, specializari la misto. Pasul urmator ar fi sa caute parchetul la Ministerul Educatiei cine a semnat pentru infiinatrea acestei facultati / universitati fantoma
  2. Procurori si poliisti spagari. Securisti condamnati. Uite cine aplica legea in tara asta
  3. Cum pot exista legal societati secrete cum e francmasoneria?

  Reply
  • pixar

   UEM Resita nu e un caz singular si nu e singura care a ajuns in aceasta stare de degradare. La fel ca in toate institutiile din Romania, scopul universitatilor e de servire a clientelei politice, de propulsare a nulitatilor in functii de conducere bine platite si de spalare a banilor. E suficient sa va uitati la profilul multor rectori si sa va dati seama ce rol au ei de fapt in universitati. Se pune intrebarea cum ARACIS a permis functionarea acestor universitati si cat de sus merge complicitatea.

   Reply
 2. Ionel LUPU

  La puscarie cu acesti excroci, travestiti in cadre didactice universitare ……La puscarie si pentru ani multi, pentru ca au distrus pregatirea unor tineri……. La puscarie si iar la puscarie…….

  Reply
 3. Omul din pestera

  Propun spre atenția presei, poliției, DNA – ului (Direcției Naționale Anticorupție), un caz care va suscita interesul, curiozitatea și, poate că, va conduce la ample demersuri, investigații, făcându-se dreptate în sistemul de învățământ românesc, unde orice este posibil, oricine poate avansa în funcție, cu condiția să aibă o diplomă de studii nemeritata și relații/pile cu influență în această junglă a educației. Negruţi (Argeanu) C. Viorica, ocupă, în prezent, funcția de consilier la Consiliul Județean Iași.Înainte era referent în aceeași instituție.Saltul accelerat de la funcția de referent la cel de consilier a ținut de o diplomă de studii universitare, studii de licență în Administrație publică, trecute cu brio cu ajutorul profesorului coordonator, Ciochina Barbu Ioan.Care este, însă, faptul care contrariaza și care te face sa ai semne de întrebare, sa pui la îndoială felul cum a obținut licenta (aflată, de altfel, sub pecetea corupției, fraudei, falsului intelectual), cum a urmat cursurile la Zi a Facultății Eftimie Murgu din Reșița? Ei bine, așa cum am menționat și la începutul acestui comentariu argumentat, Negruţi (Argeanu) C. Viorica lucrează în Iași, la Consiliul Județean și are domiciliul stabil în Iași.Și, totuși, cum de a frecventat, timp de 3 ani, cursurile la Zi, repet la Zi ??? Fizic, nu avea cum sa comprime timpul astfel încât sa ajungă și la Universitatea Eftimie Murgu din Reșița și la Consiliul Județean din Iași, pentru a–și exercita rolul de funcționar public.Distanța rutieră de la Iași la Reșița se realizează în 10 ore, iar cursurile universitare durează, de obicei, de dimineață până seara, zilnic, de luni până vineri.Cu toate acestea, în acte, totul este posibil : mai exact sa fii, în același timp, și consilier la Consiliul Județean Iași, cu norma întreaga, și student la zi (subliniez, la zi, asa scrie în actul pe care vi-l anexez) a Universitatii Eftimie Murgu din Reșița.În aceeasi situatie se afla si: Hristea Purtuc Daniela, referent CJ, Ciugulea Tanasa Florentina, care ocupa funcția de consilier la CJ Iași + alții… Când coordonator de licență iți este Ciochina Barbu Ioan, un profesor care migrează de la o facultate particulara la alta, trecând prin Iași, Brasov, Reșița, etc, etc, voind parcă sa șteargă urmele pe care le – a lăsat și care duc la corupție, mita, fals intelectual, diplome de studii universitare și de licență contrafacute, iar președinte de comisie în momentul susținerii lucrării de licență este arhicunoscutul Marian Mihaila, succesul este garantat.Sa aflam si noi, ceilalti muritori de rand, care inca mai invatam onest, nefacand compromisuri, care este secretul unei astfel de reusite.Link-ul către probă :https://www.google.ro/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.univ-st-lupascu.ro/resurse/Rezultate.Licenta.2012/Rezultate_AP_2012.pdf&ved=0CCIQFjACahUKEwjttqj01KvHAhUFtxQKHUBKBQQ&usg=AFQjCNGZy8yYVxZMlKK_hLv7gVdHzKKZmQ

  Reply
 4. Cave women

  Examenul de licență s-a dat cu comisie de la UEM! Nu au făcut facultatea la zi la Reșița! Greseala este făcută în titlul tabelului :))

  Reply
 5. Omul din pestera

  Chiar ca e de ras, cave women. :)) Din surse sigure, stiu ca DNA, ANAF-ul, politia sunt pe urmele acestor cauze care saracesc si la propriu si la figurat tara.Pana la urma, acesti pseudo-absolventi vor fi obligati sa restituie sume inimaginabile de bani statului roman, ocupand functii si luand salarii pe care nu le merita, pentru slaba pregatire pe care o au!!! Asa-zisa „greseala” este facuta in titlul tabelului si pe diplomele de licenta, cu valoare nula avand in vedere felul prejudicios, corupt in care au fost obtinute.Comisia a fost din cadrul facultatii din Resita, adica din interior.In acte, oamenii astia figureaza ca au facut facultatea la zi, in alt oras fata de cel in care locuiesc si isi au serviciile.
  Catusele si duba cu toata reprezentanta MAI-ului va asteapta, consilierelor !!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *