Romania Curată

Eliminarea taxelor radio-tv, motiv de îngrijorare la Consiliul Europei

O alertă postată pe Platforma pentru promovarea protecţiei jurnalismului de pe site-ul Consiliului Europei l-a determinat pe ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, să trimită Senatului o srisoare prin care să-I solicite un punct de vedere cu privire la eliminarea taxei radio-tv, cuprinsă în cele peste 100 de tarife și taxe eliminate printr-o lege votată de deputați pe 25 octombrie, anunță Mediafax. Ministrul de Externe a explicat că răspunsul senatorilor va fi postat pe aceeași platform și trimis celor patru ONG-uri care au publicat alerta.

MAE arată că în 21 octombrie, pe Platforma pentru promovarea protecţiei jurnalismului şi a siguranţei jurnaliştilor de pe site-ul Consiliului Europei, a fost postată o alertă referitoare la discuţiile de la nivelul Parlamentului României, în curs la acea dată, privind eliminarea taxei radio-tv. Patru organizaţii neguvernamentale, active în domeniul libertăţii presei, și-au exprimat temerile că eliminarea taxei radio-tv ar afecta independenţa serviciilor publice de radio şi televiziune şi le-ar face vulnerabile în faţa imixtiunilor politice

„La nivelul Consiliului Europei există deja o practică de a răspunde la aceste alerte, statele membre vizate aducând clarificări la speţele respective”, se mai arată în scrisoarea MAE către Senat. România a mai constituit obiectul unei alerte media pe Platformă, în martie, în legătură cu modificarea legislative c ear fi permis intrareai în insolvenţă a TVR. Platforma respective este un proiect dezvoltat de Consiliului Europei pentru a monitoriza încălcările libertăţii de exprimare, independenţei presei şi ameninţărilor la adresa jurnaliştilor.

„În evaluarea MAE, prezenţa pentru a doua oară pe site-ul specializat al Consiliului Europei pentru monitorizarea încălcărilor libertăţii presei este de natură să plaseze România într-o postură incomodă, care contravine atât poziţiilor ţării noastre pe tema drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, cât şi practicii curente de respect pentru principiile democratice şi ale statului de drept”, se afirmă în documentul transmis Senatului. „În contextul în care posturile publice de radio şi TV îşi desfăşoară activitatea sub controlul Parlamentului României şi în lumina recentei decizii a Parlamentului de eliminare a taxei radio-tv, vă adresăm rugămintea de a ne transmite câteva elemente care au stat la baza deciziei Parlamentul de eliminare a taxei radio-tv, şi soluţiile avute în vedere pentru asigurarea bunei funcţionări a Societăţii Române de Radiodifuziune şi SRTV”, mai spune ministrul de Externe.

Scrisoarea MAE a fost trimisă la Comisia de Cultură, pentru elaborarea unui punct de vedere, a anunțat vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru, după şedinţa de luni a Biroului Permanent.

Măsura de eliminare a taxei radio-tv, care în prezent se plătește prin factura de energie electrică, a făcut parte dintr-un proiect de lege inițiat de președintele PSD Liviu Dragnea de eliminare a peste 100 de tarife și taxe, după ce inițial aceasta era o propunere din programul electoral. Jurnalistul Cătălin Tolontan atrăgea atenția, pe 10 octombrie, că prin această mișcare se va ajunge la o subordonare completă a televiziunii și radioului de stat față de guvern.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Eliminarea taxelor radio-tv, motiv de îngrijorare la Consiliul Europei

 1. marius

  1 leu din cei sase luati din buzunarul fiecarei familii fara acordul acesteia este bagat in buzunarul firmei ENEL.
  La un calcul minim inseamna circa 1,7 milioane euro lunar profit net (foarte probabil brut) pentru compania ENEL
  Este Consiliul Europei ingrijorat de profitul companiei ENEL sau de profitul gastilor politice care controleaza corporatia tvr prin rotatie.
  Daca ne-am saturat sa mai fim furati prin atatea biruri ce intra in buzunarul unei adminstratii in totalitate mafiote ne intreaba cineva si pe noi populatia care induram acest jaf?!!!!!

  Reply
 2. Palfi

  Pentru ce taxa radio si tv pentru angajatii acestor institutii de stat care au o gramada de angajati care putoresc prin birouri si nu fac nici cel putin o emisiune de prin tara cum faceau altadata.Acuma numai stau sa le pice para malaiata in gura lui natafleata. Sa faca bine si sa o privatizeze ca acolo se papa o gramada de bani,iar eficienta zero barat.

  Reply
 3. Vasile Ion Roata

  Hai ca la TV se mai uita unii dar radio nu cred ca mai asculta cineva.
  Eu unul nu i-am ascultat, nu-i ascult si nu-i voi asculta niciodata.
  Totusi de ce trebuie sa platim ceva care nu este util societatii?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *