Romania Curată

DNA, sesizată în cazul Roșia Montană! Ministrul Culturii: „Da, a fost deja depusă. Societatea civilă a tras un semnal de alarmă extraordinar”

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunțat că a depus la finalul anului trecut o plângere penală la DNA în cazul Roșia Montană. Anunțul a fost făcut marți seară, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV. Sesizarea, depusă pe 30 decembrie 2015, a fost formulată pentru că „există semne că ar fi nereguli atât în ceea ce privește patrimoniul de la Roșia Montană, cât și în privința altor obiective de patrimoniu clasate în categoria A”.

Concret, potrivit ministrului Culturii, există o verificare la nivelul Corpului de Control al prim-ministrului, dar și la Institutul Național al Patrimoniului „pentru a vedea dacă au existat conflicte de interese, chestiuni care pot prejudicia patrimoniul național al României nu numai în problema de la Roșia Montană”.

„Există semne că ar fi nereguli atât în ceea ce privește patrimoniul de la Roșia Montană, cât și în privința altor obiective de patrimoniu clasate în categoria A. Ministerul Culturii a sesizat deja DNA în cazul legat de Institutul Național al Patrimoniului. Da, a fost deja depusă o sesizare la DNA din partea organismelor Ministerului Culturii”, a spus Vlad Alexandrescu la Realitatea TV.

Ministrul Culturii a mai precizat și că există o anchetă în curs.

„Listele au fost, de fiecare dată, elaborate de Institutul Național al Patrimoniului, care este în subordinea Ministerului Culturii. Există o verificare la nivelul Corpului de Control al prim-ministrului, la Institutul Național al Patrimoniului pentru a vedea dacă au existat conflicte de interese, chestiuni care pot prejudicia patrimoniul național al României, nu numai în problema de la Roșia Montană”, a explicat Vlad Alexandrescu.

Ministrul a fost întrebat la Realitatea TV de ce ordinul semnat pe 30 decembrie 2015, prin care Roșia Montană a fost clasată ca sit în categoria A, nu a fost făcut mai devreme.

„Nu este vorba de o simplă semnătură, cred că este vorba de studiul unui dosar destul de amplu, care a fost constituit încă de multă vreme. Societatea civilă a tras un semnal de alarmă extraordinar, în acest sens, și cred că ceea ce am făcut eu, la 30 decembrie când am semnat acest ordin, nu a fost decât să recunosc organizațiile nonguvernamentale care au militat în favoarea protecției sitului, acțiunea și determinarea lor. Sigur că acest lucru ar fi putut fi făcut de multă vreme. El nu a fost făcut și aici există o răspundere politică”, a mai spus ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

În ceea ce privește efectele acestui ordin, Vlad Alexandrescu a punctat faptul că „orice exploatare auriferă care ar putea avea loc, la Roșia Montană, ar trebui să țină cont de Legea 422 a patrimoniului național de protecție a siturilor clasate și, în special, a celor clasate în categoria A, care e de importanță națională. Nu spunem că nu se pot face exploatări aurifere, dar trebuie făcute cu respectarea tuturor avizelor legale”.

Citiți și:

Ministrul Culturii: ”Am semnat ca Roșia Montană să rămână în Lista Monumentelor Istorice ca sit de categoria A”. Domnule ministru, felicitări, dar vrem mai mult: includerea pe lista tentativă a UNESCO!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “DNA, sesizată în cazul Roșia Montană! Ministrul Culturii: „Da, a fost deja depusă. Societatea civilă a tras un semnal de alarmă extraordinar”

 1. Petruta MOISI

  Ma bucur ca se recunoaste rolul organizatiilor de mediu care s-au implicat in problema Rosiei Montane, desi timid mi se pare mie. Oare cand va recunoaste intreaga clasa politica faptul ca, fara implicarea ONG-urilor, dezastrul ar fi fost mare de tot. Am obosit sa tot aud rostita sintagma ” la noi nu exista societate civila”. S-a uitat opozitia ONG-urilor din Romania la proiectul Ucrainei privind Canalul Bystroe, se uita sutele de proiecte ale acestor organizatii privind protectia ecosistemelor acvatice, ale ariilor protejate la nivel de bazine hidrografic Dunare si afluienti, si multe altele, aer, clima, sol; de fapt cred ca nu se vrea sa se stie. Suntem curiosi daca se va respecta promisiunile facute prin semnarea Pactului de la Paris, care mai trebuie si validat de Parlament, de fapt. Speram si de data asta asa cum am facut-o de la Rio de Janeiro din ’92 incoace.

  Reply
 2. Paul

  Problema exploatarilor aurifere din tara noastra,implicit de la Rosia Montana incepe dupa ce BNR,prin guvernatorul sau,Mugur Isarescua refuzat sa mai achizitioneze aurul extras din minele autohtone invocand cheltuielile de productie, nejustificate.In felul acesta s-a deschis calea companiei canadiene Gold Corporation,fara ca Guvernul Romaniei sa tina seama de protejarea resurselor nationale si a patrimoniului arheologic,ci din contra.A fost necesara interventia sustinuta a organizatiilor de mediu si a Ministerului Culturii pentru inchiderea Proiectului Rosia Montana.Lacomia guvernantilor a fost mai puternica decat sentimentul national.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Paul: ați înțeles nițel pe dos; Glod Corporation a încercat de mai multe ori să obțină promisiunea că BNR va cumpăra aurul de la Roșia Montană, ceea ce ar fi echivalat cu o garanție de stat pt. afacerea lor (ceea ce le-ar fi ușurat misiunea să obțină bani de pe burse sau împrumuturi de la fondurile de investiții/financiare pt. proiectul lor)

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *