Sorin Paveliu

Dificultatea de a recunoaste cind gresesti!

Imi vine greu sa recunosc ca mesajul meu anterior este o greseala.

Guvernul NU s-a aflat intr-o eroare materiala cind a anuntat trecerea la asigurari exclusiv private de sanatate!

A scris Hotnews, au preluat imediat ziarele, a sarit imediat MS sa anunte o eroare, a intervenit presedintele comisiei de buget – finante anuntind ca vor face necesara rectificare cind proiectul de lege va veni la ei la comisie!

Preambulul bugetului Ministerului sanatatii este un material STRATEGIC – arata care sunt intentiile GUVERNULUI in urmatorii ani.

Initial, asa cum a prezentat si presa pe larg, am crezut ca este vorba de preluarea eronata a notei de fundamentare a proiectului Vladescu – retras exact acum un an! In realitate textul a fost preluat dintr-un alt material – mult mai important, oficial si mai ales – cu valoare de lege: Programul de guvernare al Guvernului Victor Ponta – aprobat in 21 dec 2012 si care se gaseste pe site-ul gov.ro! Legea Bugetului nu poate tehnic si mai ales moral – sa rectifice drumul trasat fara echivoc de programul de guvernare!

Nu poti sa fii membru al coalitiei la putere si sa spui ca Programul de guvernare este o eroare materiala! O eroare materiala poate fi termenul de aplicare – poate 2014 in loc de 2013, insa continutul – esenta – este lege! A te posta in afara spiritului textului mentionat inseamna a te posta impotriva si in afara actualului guvern!

Pe scurt – am descoperit si eu astazi, precum probabil imensa masa a romanilor – ca solutia tehnica de rezolvare a tensiunilor din sistemul sanitar este cea propusa in repetate rinduri de actualul ministru in vremea in care era in opozitie – desfiintarea CNAS si garantarea de catre stat doar a urgentelor amenintatoare de viata, a profilaxiei si a programelor nationale de sanatate. Pentru restul ingrijirilor – romanii vor trebui sa isi achizitioneze asigurari PRIVATE DE SANATATE.

“Finanţarea sistemului de sănătate

În acest sens se vor promova măsuri referitoare la:

– Separarea finanţării serviciilor de sănătate în:
– pachet de servicii de sănătate de bază, pentru toţi cetăţenii – asiguraţi şi neasiguraţi – pachet care va cuprinde domeniile: urgenţă, prevenţie, programe naţionale de sănătate;
– pachet de servicii medicale suplimentare pentru cetăţenii asiguraţi în regim privat, asigurări deductibile într-o limită stabilită de Guvern;” – extras din Programul de guvernare.

Din acest moment, cred ca avem un subiect fierbinte de dezbatere in sanatate. Acesta este drumul Guvernului Ponta si nimeni nu poate spune ca s-a razgindit la numai o luna de la investitura!

Cred insa ca, noi ca cetateni primim ceea ce meritam! Personal, cred ca acest popor nu ar fi votat un viitor guvern care are una din principalele promisiuni trecerea la asigurari private! Nu spun ca nu este o solutie, spun ca poporul nu este suficient de pregatit si de informat pentru a accepta si sustine o astfel de promisiune.

Adesea, sunt invitat sa imi exprim opinia in calitate de “expert in probleme de sanatate publica”. Termenul este pretentios si ma jeneaza insa reflecta, in parte, preocuparea si experienta pe care o am fata de ceea ce inseamna sanatatea publica – de mai bine de 15 ani. Nivelul meu de pregatire si de informare depaseste cu mult nivelul omului obisnuit.

Am fost insa la vot si am votat fara a avea nici cea mai mica dorinta de a ma informa asupra viitorului tocmai in domeniul meu prioritar! Si imi este rusine. Atunci cind dorim politicienti mai buni, mai seriosi, mai pregatiti, mai parolisti, trebuie sa incepem sa avem pretentii in primul rind de la noi insine! Trebuie sa stim ce vrem si pentru ce ve dam votul. Abia atunci ar trebui sa mai ridicam un deget acuzator fata de politic.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Dificultatea de a recunoaste cind gresesti!

 1. Theodor

  Este imposibil sa fii informat la zi,cu hatisul de programe politice,strategii de mentinere in functie,strategii pentru eliminarea opozitiei,note de fundamentare nepublicate,legi,ordonante si hotarari care se contrazic una pe alta.
  Cu parlamentul mamut format in mare majoritate din impostori care,intrebati direct,nu ar putea sa raspunda ,coerent,ce cauta acolo,viitorul politic si administrativ al Romaniei este mai tulbure decat prezentul.
  Sistemul partidelor politice are secrete pentru politicienii romani,care il confunda cu sistemul gastilor de cartier.
  Nu avem decat sa ne vedem de meseria noastra ,atat cat ne permit bibliotecile,viata politica nu va exista cu adevarat decaqt atunci cand partidele vor fi conduse de oameni cinstiti si responsabili.

  Reply
 2. alinaMP

  SAR a publicat un material sintetic cu programele partidelor, si nu scrie nicaieri in programul US ca se va desfiinta CNAS, nu ca as fi vreun fan al aestei organizatii, nici ca vom avea sigurari exclusiv private.Nu e suta la suta implicit dinc ele d emai sus

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *