Romania Curată

Despre justiţie, canabis şi Biserică în raportul săptămânal al politicilor publice (19-26 martie)

Ministerul Justiției a transmis către CSM mai multe proiecte prin care condamnările în instanţă nu s-ar mai putea face numai în baza unor declaraţii (ale investigatorilor, colaboratorilor ori ale martorilor), fără o altă probă care să le sprijine.

Curtea Constituţională a declarat că Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic este neconstituţională, întrucât camera decizională a modificat prea mult proiectul adoptat de Senat, depăşind intenţiile iniţiatorului şi încălcând astfel principiul bicameralismului.

Vicepreședintele Camerei Deputaților a iniţiat un proiect de lege prin care hotărârile parlamentare să poată fi atacate la CCR în maxim 15 zile de la adoptare.

Senatul a respins legea parteneriatului civil, prin care drepturile patrimoniale, sociale și fiscale recunoscute cuplurilor căsătorite s-ar fi extins şi cuplurilor aflate în uniune civilă, inclusiv cele de acelaşi sex.

Ministerul Sănătăţii ia în calcul introducerea canabisului medicinal ca terapie adjuvantă în bolile cronice.

Comisia Juridică şi Comisia pentru Administraţie ale Camerei Deputaţilor au respins într-un raport comun propunerea legislativă de revenire la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Guvernul a anunţat că urmează să adopte o ordonanţă prin care să interzică transportul de persoane fără atestat şi fără licenţă. Măsura ar urma să favorizeze taximetria în dauna „pirateriei”, categorie în care intră şi anumite servicii de ride-sharing. De asemenea, operatorii cu vechime pe rutele intra şi inter-judeţene vor primi prioritate la alocarea traseelor, în dauna celor cu maşini mai noi.

Preşedintele României anunţă că ia în calcul posibilitatea să declanşeze un referendum pe tema justiţiei, însă fără a comunica exact subiectul întrebării.

La Camera Deputaţilor a fost depusă o propunere legislativă care prevede interzicerea constituirii organizaţiilor cu caracter comunist şi a promovării în public a doctrinei comuniste.

Guvernul a anunţat intenţia de a muta ambasada României în Israel din Tel Aviv în Ierusalim, precum şi promovarea a trei legi pentru comunitatea evreiască din România: una care să ofere de drept cetăţenie celor care au fost forţaţi de către regimul comunist să renunţe la ea, una pentru despăgubiri şi pensii speciale pentru supravieţuitorii Holocaustului din România şi una pentru a garanta accesul la arhivele statului specialiştilor Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

Ample suprafeţe forestiere ar urma să devină proprietate a Bisericii, în urma unei propuneri legislative prin care s-ar oferi către biserici dreptul de proprietate asupra unor păduri pe care le-a avut în folosință ori administrare.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Despre justiţie, canabis şi Biserică în raportul săptămânal al politicilor publice (19-26 martie)

 1. Kik19

  „… să ofere de drept cetăţenie celor care au fost forţaţi de către regimul comunist să renunţe la ea” ?????
  WTF? Statele ACORDĂ cetățenia, nu o OFERĂ!!! DREPT la cetățenie are orice locuitor al planetei care îndeplinește oarece criterii și mai ales care depune o cerere în acest sens. Li s-a luat / limitat DREPTUL LA CETĂȚENIE evreilor (nu „CELOR” !!!) care au plecat în Israel sau în altă țară? A depus vreunul o plângere la un tribunal internațional pentru a reprimi cetățenia și eventual daune?
  Te trezești că depune vreun infractor economic o cerere de anulare a completului de judecată, leagă asta de renunțarea „forțată” la cetățenie și-o reprimește ca să reintre în drepturi (de proprietate, concesionar, receptor de subvenții de stat etc.).
  După toate ororile holocaustului, acum s-a trezit statul român? Ca să-i bage pe cei care-au suferit și urmașii lor în categoria celor cu „pensii speciale”? La un loc cu curvele de popotă și turnătorii? Era greu de găsit o altă denumire?
  Este nevoie de GARANTAREA dreptului de acces la arhivele statului?

  Dup-aia ne mirăm de escaladarea antisemitismului! Dacă se lasă relația istorică și specială dintre Israel și România pe seama analfabetelor și suspecților Daddy și Bibi, la mijloc cu consilieri care put a șmen și gheșeft, asta iese.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *