Sorin Paveliu

Deficit de democratie

Romania se afla intr-un deficit indubitabil de democratie. Este suficient sa observi ca aunci cind s-a incercat o modificare a sistemului de pensii, in Franta au protestat in strada intre 1 si 2 milioane de oameni iar la Paris intre 80.000 si 300000! A fost un gest de normalitate. Daca asisti la dezbaterile televizate din Parlamentul britanic atunci cind premierul vine sa argumenteze pe larg o pozitie a guvernului simti ca deputatii opozitiei au transmis limpede opinia alegatorilor sai. Este, de asemenea un gest de normalitate.

La noi sindicatele au amutit, puterea avind grija sa le santajeze liderii cu afacerile necurate pe care le-au gestionat ani de zile, dar sa-i conserve in functii, parlamentarii se ascund in urma partidului, premierul nu vine in Parlament sa raspunda la interpelari iar cind are de trecut o lege cu adevarat importanta prefera angajarea raspunderii si chiar interdictia adresata parlamentarilor sustinatori ai puterii de a vota – pentru a nu aparea surprize. Chiar si majoritatea parlamentara se bazeaza pe UNPR adica pe oameni care au fost alesi de o populatie care si-a dat votul catre cu totul alta optiune politica (PSD) in timp ce optiunile exprimate de sondajele de opinie arata o neincredere dramatica a populatiei in cei care detin azi friiele puterii.

Ca si cum lipsa de democratie nu ar fi fost suficienta, presedintele tarii, ales intr-o maniera dubitabila, cu votul vadit supranumerar al diasporei, tine cu tot dinadinsul sa-si epateze puterile de mascul alfa, inlocuind atributele sale cu cele ale premierului ori de cite ori este posibil. Mai mult, nu cred ca vreo categorie sociala bugetara de la magistrati, politie, profesori si personal medical, etc a scapat de jignirile sale, imposibil de contracarat in absenta unui minim dialog. Chiar si Regele Mihai a trebuit sa suporte cu stoicism si nemeritat atitudinile publice ale detentorului vremelnic al mandatului prezidential.

Astazi, reactia la austeritate ca solutie la criza a inceput sa rabuvneasca prin vocea unei multimi adunate in urma ultimei mojicii: inlaturarea unui profesionist real de catre un inginer de nave care se crede specialist in sanatate si impunerea unei legi care prevede privatizarea totala a medicinii, demonstrind ca Romania mai are ce vinde – pe noi, intreaga populatie si infrastructura medicala, atit cit este ea.

Presedintele Romaniei, foarte probabil la recomandarea serviciilor de informatii, a dictat retragerea propriului proiect DUPA ce pe facebook se stabilisera deja multiple proteste in intreaga tara. Defensiva a survenit in cel mai prost moment iar acum, in urma implicarii directe a haimanalelor stadioanelor si interlopilor de cartier cu totii ne gindim la efectele situatiei create.

Democratia din Romania atit cit mai este ea, este atacata intr-uuna din cele mai sensibile cistiguri post decembriste – dreptul la libera exprimare.

In mod paradoxal, cred ca salvatorii DEMOCRATIEI sunt cei care nu au inteles sa iasa in strada pina acum dar care o vor face.

Cei care ramin spectatori la TV, indiferent de motive impart aceiasi responsabilitate cu cei care au declansat fenomenul protestelor, atit a celor civilizate cit si a celor conduse de vandali si interlopi. Dan Tapalaga, analiza trei scenarii privind ziua de 15 ianuarie: un scenariu dirijat de putere – pentru a-i determina pe cetateni sa nu adere la protest, neregasindu-se in actele de vandalism si huliganism, un alt scenariu dirijat de opozitie – in care acestia se bucura de reactia populatiei, sprijinind-o si inflamind-o pe cit posibil si un al treilea scenariu, reactia mai mult sau mai putin spontana a galeriei (o voi denumi asa incluzind aici scandalagii de profesie de pe stadioane, lumea interlopilor marunti, la care se adauga instigatorii profesionisti) ca raspuns la o oportunitate creata.

Intre cele 3 scenarii probabil ca s-a produs un melanj. Am insa o opinie subiectiva asupra coordonatorului. Gastile de cartier exista si cel mai adesea ele sunt tinute in friu tocmai de autoritati, care le dau cite putin si le tolereaza pentru a nu intra in confruntare directa cu ele. Un model este relatia dintre patronii de cluburi si galeriile de fotbal sau relatia dintre politisti si proxeneti si prostituate sau relatia dintre primari si cei care pun monopol pe piete, etc. O simpla privire cu sub inteles este suficienta sa lansezi in batalie aceasta oaste de strinsura. Principala suspiciune privind existenta unui centru de comanda, ramine in sarcina autoritatilor pina la producerea unei dovezi palpabile. Asa se poate explica si tacerea suspecta a oficialitatilor de tot felul, de la inexistentul ministru de interne, premier pina la presedinte (sa nu ii bage in confuzie cu ordine contradictorii sau cu spectrul unor sanctiuni reale), asa se explica si reactia jandarmeriei si absenta Politiei, asa se poate explica si blocarea interventiei pompierilor la foc, ca sa aiba televiziunile ce filma si din ce sa se produca stirile internationale printr-un abil decupaj de montaj, etc. Opozitia, exclusiv prin PNL a inteles sa ia decizia de a sprijini protestelele, asumindu-si riscul de a face jocul celor care au pus in scena violentele de ieri noapte.

Trebuie sa recunoastem ca Democratia din Romania este in pericol. Inca o data. Evenimentele din 13-15 iunie ne-au costat ani de raminere in urma, excluderea investitiilor straine, abandonul intr-o lunga perioada de suferinte care, probabil ca nu au fi existat in absenta grosolanei manipulari amintite. Astazi scenariul se repeta.

Ce este de facut?

Un rol important revine fortelor de ordine. Acestia nu trebuie decit sa isi faca meseria cit pot ei de bine. Pot identifica si da publicitatii vandalii – sunt doar o mina de maxim 100 de oameni – usor de recunoscut de catre politie. Problema lor este ca depind de ordinul pe care-l primesc de la ministru, premier, presedinte.

USL a decis ca va sprijini protestul. Nu ii mai ramine decit sa isi marcheze prezenta in orice piata publica, distinct prin insemne electorale, ca parte a manifestantilor si in nici un caz ca lideri oportunisti ai protestatarilor! Mai mult de atit, indiferent cine se va afla in piata publica din orice oras trebuie sa-si asume civismul ca arma, sa dezavueze orice violenta si, mai ales, sa paraseasca locul de protest la lasarea intunericului. Numai asa pot lasa fara obiect manipulatorii opiniei publice! Numai asa se poate apara democratia, exprimindu-ti punctul de vedere, evitind capcanele intinse de dusmanii acesteia!

Indiferent de modul in care se va termina acest trist episod, inca o data, raul va fi fost facut. Cei care azi se bucura de bunurile furate de prin vitrinele sparte vor dori ca in fiecare seara sa iasa la praduit. Spectatorii televiziunilor de stiri se vor teme sa iasa pe strada seara, investitorii isi vor amina deciziile riscante privind Romania pina dupa alegeri si trecerea crizei economice europene. Ne aflam in fata notei de plata pentru ani lungi de decizii gresite in ceea ce priveste democratia si relatia esentiala dintre clasa politica si popor. O crestere a spiritului civic, un avint al societatii civile in detrimentul dominatiei politicienilor este o conditie obligatorie pentru ca Romania sa revina pe un fagas ascendent in evolutia sa viitoare.

Sorin Paveliu este expert SAR si blogger al Romaniei curate: http://blogul.sorinpaveliu.ro/


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Deficit de democratie

 1. gazetadesud

  E buna democratia, dar sa aparam si ROMGAZ si Complexul energetic Oltenia ca fara gaze si energie facem foamea.

  Reply
 2. Mihai M

  Subscriu la ceea ce consider ca este una dintre cele mai importante masuri de auto-aparare a manifestantilor, adica aceea de asumare a unei ore precise de parasire a locului protestului, adica la lasarea intunericului, ori de exemplu la 9:30PM.
  Numai in felul asta se poate evita degradarea manifestatiei odata cu trecerea timpului si/sau schimbarea structurii constitutive a manifestantilor activi.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *