Romania Curată

De ce nu au fost desecretizate încă rapoartele SRI despre Hexi Pharma?

Curtea de Apel judecă marți un nou termen în procesul prin care Societatea Academică din România cere Serviciului Român de Informații să desecretizeze rapoartele despre care susține că le-ar fi trimis instituțiilor abilitate referitor la Hexi Pharma, compania despre care Cătălin Tolontan a descoperit că vindea dezinfectanți diluați către spitale.

Dosarul s-a plimbat până acum între Curtea de Apel și Tribunal, care și l-au pasat ca pe un „cartof fierbinte”, iar în cele din urmă Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că este de competența Curții de Apel.

„Cred în curajul judecătorilor. Aceste informaţii sunt publice, e important să ştim într-un caz de sănătate publică modul în care SRI a reacţionat. Poate că SRI are nevoie de ajutorul societăţii pe care o deserveşte, poate descoperim că limbajul din informări e mult prea vag, de exemplu. Şi atunci o să îi ajutăm să facă aceste informări mai concret. E important să ştim că informările lor sunt clare şi bine folosite. Instanţa nu trebuie să desecretizeze sursele, că am văzut că aceasta este temerea celor de la SRI. Nu noi nu vrem să le ştim sursele, vrem să ştim ce anume au informat. Judecătorii pot să desecretizeze notele şi să lase anonimizate numele surselor, dar important e să avem acces la conţinut”, a declara în februarie Cătălin Tolontan pentru România Curată.

Între timp, SRI a dovedit că încearcă să fie ceva mai transparent, astfel că au fost desecretizate însă chiar și o parte dintre faimoasele protocoale cu instituțiile din Justiție. Totuși, în acest caz de maxim interes public, instituția se încăpățânează să se judece.

De ce insistă însă SRI să se judece pentru a păstra secretul asupra informărilor pe care le-ar fi trimis? Dacă n-are nimic de ascuns, n-are de ce să se teamă!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “De ce nu au fost desecretizate încă rapoartele SRI despre Hexi Pharma?

  1. ??????

    Ați zice că personajele ce se ocupă de materialul din acest articol vor să afle și ele „formula Coca-Cola” ?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *