Romania Curată

De ce are nevoie Ucraina ca să depășească impasul din război. Interviul avertisment cu șeful forțelor armate ucrainene

Comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, a declarat, într-un interviu acordat publicației The Economist, că situația de pe front a ajuns într-un punct mort, iar ofensiva ucraineană riscă să fie înlocuită de un război pozițional care ar putea dura ani de zile. „Este puțin probabil să se producă un progres profund și frumos al armatei ucrainene”, a declarat Valeri Zalujnîi,.

După cum notează The Economist, Ucraina a reușit să avanseze 17 kilometri în cinci luni de ofensivă. La rândul său, Rusia a petrecut 10 luni luptând pentru Bahmut „pentru a cuceri orașul, adică șase pe șase kilometri”.

„La fel ca în Primul Război Mondial, am ajuns la un nivel de dezvoltare tehnologică care ne plasează într-un punct mort”, consideră Zalujnîi. Comandantul-șef al Forțelor Armate Ucrainene (AFU) a recunoscut că a fost o greșeală să creadă că Rusia poate fi oprită prin dezarmarea trupelor sale.

„Rusia a pierdut cel puțin 150.000 de oameni uciși. În orice altă țară, astfel de pierderi ar fi oprit războiul”, a precizat Zalujnîi. În opinia sa, viața este ieftină în Rusia, iar președintele rus Vladimir Putin adoptă metodele de luptă din Primul și al Doilea Război Mondial.

Zalujnîi a declarat că planurile de ofensivă ale AFU presupun că trupele ucrainene vor avansa 30 de kilometri pe zi, depășind liniile defensive rusești. Potrivit The Economist, comandantul-șef a adăugat „sarcastic”: „Dacă vă uitați la manualele NATO și la calculele pe care le-am făcut (planificarea inițială), patru luni ar fi trebuit să fie suficient timp pentru a ajunge în Crimeea, a lupta în Crimeea, a ne întoarce din Crimeea și a intra și a ieși din nou”.

În schimb, scrie The Economist, armata ucraineană, înarmată cu echipamente occidentale, este blocată în câmpuri minate sub loviturile artileriei rusești și ale dronelor.

„La început am crezut că ceva nu e în regulă cu comandanții noștri, așa că i-am schimbat pe unii dintre ei. Apoi m-am gândit că poate soldații noștri nu erau în formă, așa că am transferat soldați în alte brigăzi”, a declarat Zalujnîi. Dar, potrivit acestuia, remanierile nu au dat rezultate. Atunci le-a ordonat subordonaților săi să găsească cartea din 1941 a generalului-maior sovietic Pavel Smirnov, „Breaking Through Fortified Defence Lines”, care analiza bătăliile din Primul Război Mondial.

„Și fără să citesc nici măcar jumătate din ea, mi-am dat seama că suntem exact unde suntem, deoarece, la fel ca atunci, nivelul de dezvoltare tehnologică de astăzi ne-a adus atât pe noi, cât și pe inamicii noștri într-un punct mort”, a remarcat Zalujnîi.

Condamnați la ofensivă

Comandantul-șef al AFU a vorbit despre o deplasare la Avdiivka, unde forțele rusești încearcă să desfășoare o ofensivă de câteva săptămâni. „Pe ecranele monitorului nostru în ziua în care am fost acolo, am văzut 140 de vehicule rusești în flăcări distruse în patru ore după ce s-au aflat în raza de acțiune a artileriei noastre”, a spus Zalujnîi. El a adăugat că și armata ucraineană s-a confruntat cu aceleași dificultăți atunci când a încercat să avanseze.

„Simplul fapt este că noi vedem tot ceea ce face inamicul, iar ei văd tot ceea ce facem noi. Pentru a ieși din acest impas, avem nevoie de ceva nou, cum ar fi praful de pușcă, care a fost inventat de chinezi și pe care încă îl folosim pentru a ne ucide unii pe alții”, consideră Zalujnîi.

Potrivit lui Zalujnîi, pentru a depăși situația actuală, armata ucraineană are nevoie de inovații în domeniul dronelor, al războiului electronic și al echipamentelor de deminare, inclusiv de noi soluții robotizate. În același timp, potrivit lui Zalujnîi, nu există semne că un astfel de progres tehnologic va avea loc în viitorul apropiat.

Prin urmare, a spus el, singurul lucru care rămâne de făcut pentru armata ucraineană este să continue ofensiva, păstrând în același timp inițiativa pentru a evita ca războiul să devină un război pozițional.

Prelungirea războiului, în avantajul Rusiei

„Cel mai mare risc al unui război pozițional este că poate să se prelungească ani de zile și să uzeze statul ucrainean”, a spus Zalujnîi. De asemenea, el a menționat că Rusia beneficiază de pe urma unui război prelungit. Printre altele, pentru că Occidentul s-ar putea să se plictisească de război, iar Rusia își va putea reface resursele militare în această perioadă.

„Trebuie să căutăm o soluție, trebuie să găsim acest praf de pușcă, să îl stăpânim rapid și să îl folosim pentru a câștiga cât mai repede posibil. Pentru că, mai devreme sau mai târziu, vom descoperi că pur și simplu nu avem destui oameni pentru a lupta”, a conchis Zalujnîi.

Anterior, The Economist a publicat un articol al lui Zalujnîi în care acesta spunea că conflictul dintre Rusia și Ucraina trece la o nouă etapă de război pozițional cu bătălii istovitoare.

O astfel de situație, a avertizat Zalujnîi, favorizează în primul rând Rusia. „Rusia nu ar trebui să fie subestimată. Ea a suferit pierderi grele și a irosit multă muniție. Dar va avea un avantaj în ceea ce privește armele, echipamentele, rachetele și muniția pentru o lungă perioadă de timp”, a declarat șeful AFU.

Pentru a învinge, a scris Zalujnîi, Ucraina are nevoie de abordări noi, inovatoare, care „pot transforma din nou acest război de poziții într-un război de manevre”.

***

Articol publicat în cadrul proiectului ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare”. Proiectul este derulat de Societatea Academică din România (SAR) și beneficiază de o finanțare în valoare de 36.940 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul materialelor realizate în cadrul proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *