Romania Curată

De-a baba oarba. Cum a ajuns Ministerul Educației în ”imposibilitate temporară” (!?)

În care se vede că: 1) Ministerul Educației lansează competiția de proiecte Tinere Echipe 2014, dar ”uită” să anunțe suma disponibilă. 2) Asociația cercetătorilor români din țară și diaspora Ad Astra solicită public, în baza Legii 544/2001, să se anunțe bugetul competiției. 3) Pentru că ministerul nu răspunde, Ad Astra apelează la justiție. 4) Presa se interesează de situație. 5) Ministerul răspunde presei că le-a răspuns celor de la Ad Astra. 6) Răspunsul nu a fost dat, de fapt, de minister, ci de un organism înființat DUPĂ prima solicitare Ad Astra. 7) În răspuns, tot nu este menționat bugetul competiției. 8) Conform normelor metodologice, bugetul competiției trebuia anunțat în momentul lansării acesteia.

Dacă ar fi fost o poveste medievală, cam așa ar fi arătat rezumatul unei situații în care Ministerul Educației încearcă să explice ceea ce, potrivit normelor, ar fi trebuit să facă încă de anul trecut, dar nu a făcut nici acum din motive de ”imposibilitate temporară”.

Amănunte despre demersul celor de la Ad Astra, puteți citi aici. Mai jos e răspunsul pe care Ministerul Educației l-a trimis la Hotnews, după ce aceștia s-au interesat de situație, dar și precizările celor de la Ad Astra legate de răspuns.

Ministerul Educației: ”Putem vorbi de imposibilitate temporară”

„Solicitarea Ad Astra la care faceți trimitere a fost inițial înregistrată la Ministerul Educației Naționale cu nr. 15.047-II/13.01.2015, fiind ulterior redirecționată spre Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare (ANCSI) întrucât informațiile solicitate intrau sub incidența atribuțiilor acestei instituții. ANCSI a formulat un răspuns (nr. 197/TP/02.02.2015) semnat de președintele Tudor Prisecaru, în care se specifică faptul că ‘atât procesul de evaluare a propunerilor de proiecte, cât și cel de alocare efectivă a fondurilor pe programele Planului Național CDI pentru anul 2015 sunt procese aflate în curs’.

Răspunsul a fost considerat ca nesatisfăcător de reprezentanții Asociației Ad Astra, care au revenit cu o altă solicitare, de data aceasta adresată direct ANCSI (nr. de inregistrare 10.104/6.02.2015), la care, de asemenea, s-a formulat un răspuns, unde, în esență, erau reiterate informațiile transmise prima oară, dar și invitația de a cere lămuriri suplimentare din partea directorului general al Direcției Generale Politici și Programe de Cercetare, Dezvoltare și Inovare.

Din cele prezentate mai sus reiese clar că nu s-a pus și nu se pune problema refuzului de a comunica informațiile publice solicitate de petenți (bugetul total alocat unui subprogram de cercetare). Putem vorbi cel mult de imposibilitatea temporară de a comunica respectivele informații, întrucât ele nu erau disponibile la momentul formulării cererilor, drept dovadă că răspunsurile ANCSI nu au exclus comunicarea implicită a sumelor dupa ce acestea erau stabilite și aprobate.”

Ad Astra: ”Imposibilitatea temporară înseamnă încălcarea legii”

Așa cum precizam în comunicatul de presă, prima cerere de acces la informații de interes public a fost depusă la Registratura Ministerului Educației Naționale în data de 21.11.2014, cu numărul de înregistrare 64495/III/21.11.2014. Cu toate acestea, în răspunsul ministerului este greșit invocată reclamația administrativă cu numărul de înregistrare 15.047-II/13.01.2015, ca punct de pornire a demersului nostru. Aceasta a fost formulată în lipsa unui răspuns la prima cerere, ca pas premergător acționării în instanță (în cazul necomunicării informațiilor solicitate).

Informațiile solicitate de către Ad Astra nu erau sub incidența Autorității Nationale pentru Cercetare Științifică și Inovare (A.N.C.S.I.) deoarece aceasta nu exista la data depunerii primei cereri (a se vedea OUG 86 din 17 decembrie 2014 și HG 26 din 14 ianuarie 2015, care legiferează reînființarea acestei autorități și modul ei de organizare).

Este irelevant faptul că „atât procesul de evaluare a propunerilor de proiecte, cât și cel de alocare efectivă a fondurilor pe programele Planului Național CDI pentru anul 2015 sunt procese aflate in curs”. Art. 41 alin. (1) pct. 2 lit. a) din Normele metodologice aprobate de HG 1265/2004 pevede clar obligativitatea cunoașterii fondurilor publice totale alocate cu această destinație inainte de inceperea competitiei:

Art. 41 În cazul evaluării propunerilor de proiecte, conform prevederilor art. 8, anunţul public are următoarea structură-cadru:[…]

 1. prezentarea programului:
 2. a) scopul şi obiectivele programului, durata şi fondurile publice alocate cu această destinaţie; […]

Precizăm, de asemenea, că am dat curs invitației „de a cere lămuriri suplimentare din partea directorului general al Direcției Generale Politici și Programe de Cercetare, Dezvoltare și Inovare.” Răspunsul primit nu a inclus informația cerută, în speță bugetul total al competiției, deschizând calea spre acțiunea în instanță.

„Imposibilitatea temporară de a comunica respectivele informații” înseamnă încălcarea legii de către ministerul de resort, care trebuia să facă cunoscut bugetul competiției la momentul lansării acesteia, conform prevederilor cuprinse în Normele metodologice aprobate de HG 1265/2004. Așa cum arătam și în comunicatul de presă, bugetul unei competiții de proiecte trebuie făcut public odată cu lansarea acesteia, nu ulterior publicării rezultatelor. Astfel, se poate face o estimare a ratei de succes, iar cercetătorul își poate planifica mai bine munca pentru atragerea de fonduri. În plus, se evită reajustarea ulterioară a bugetului în funcție de rezultatele evaluării proiectelor, păstrându-se imparțialitatea în alocarea banilor publici.

„Imposibilitatea temporară” de a comunica bugetul unei competiții la care au fost depuse 3.000 de cereri de finanțare nu poate servi ca scuză pentru încălcarea legii.  Ministerul de resort nu face astfel decât să se disculpe invocând propria culpă de a nu-și fi îndeplinit obligațiile legale. Ministerul are obligația de a face cunoscut bugetul anterior inițierii competiției.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “De-a baba oarba. Cum a ajuns Ministerul Educației în ”imposibilitate temporară” (!?)

 1. sevar

  Zice temporară? Mă rog, depinde ce se înțelege sub temporară. Un secol, două? Că ”posibili” n-au fost ei niciodată!

  Reply
 2. sevar

  Dar salariile lor sunt posibile? Ce ar fi dacă noi cetățenii am hotărî o ”imposibilitate temporară” la plata salariilor lor. Poate sa-r trezi! Puțin probabil! Sas-r mulțumi cu ”suplimentele”.

  Reply
 3. Nelu

  Cum au putut ? Va zic eu cum au putut…. Nici ei nu stiu care va fi bugetul, ca probabil nu au oameni capabili sa gindeasca un buget, si or sa deconteze din mers, trag linie la sfarsit si ala e bugetul !!
  Cum au procesat cererile ? Pai le-au inregistrat in alb, au raportat la inspectorate „cota” si d’abia de acum incolo or sa inceapa presiunile pe elevi si pe parinti sa faca religia, ca directorii au raportat ca pe vremea lu Ceausescu, si or sa recurga inclusiv la argumente lacrimogene „ramin profesorii fara slujbe”….
  Deja circula pe net cereri in alb INREGISTRATE, si asa cum au stiut sa desfasoare o intreaga ofensiva sa nu ramina BOR fara enoriasi, or sa stie sa faca si presiuni…. Cererea e inregistrata, capul de vita furajata e raportat la inspectorat ca vrea indoctrinare ortodoxa, mai ramine sa-l convingem…. Si au destule metode !!! A controlat cineva daca ce s-a raportat exista ? Controleaza cineva amenintarile si presiunile directorilor presati si ei la rindul lor de inspectori ? NU.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *