Lucian Davidescu

Dați afară maimuțele de la butoanele RoAlert!

Pentru cine a deschis mai târziu foarte micile ecrane, RoAlert este sistemul de avertizare guvernamentală pentru cazuri de urgență care trebuie transmise întregii populații (sau segmentului) afectat cât mai rapid. Este disponibil pe smartphone-urile mai noi și preia practic controlul asupra aparatului, cu un semnal sonor strident care se aude chiar și când restul sunetelor sunt amuțite și o fereastră cu un mesaj care le acoperă pe toate celelalte. Sistemul este extrem de eficient în a transmite mesaje urgente instantaneu unui număr foarte mare de oameni – practic peste orice a existat vreodată.

Uneori transmite mesaje utile iar cele pentru care devine cu adevărat critic sperăm să nu fie nevoie de ele vreodată. Dar dacă va fi nevoie, atunci mai bine cu RoAlert decât fără… teoretic.
Pentru că practic, în implementarea românească, apar cel mai des mesaje care, cu toată bună-voința, nu au ce căuta acolo. La început erau acceptabile, pentru că până la urmă trebuia testat cumva sistemul. Însă când vorbim de un canal de comunicare cu un impact atât de puternic și de direct, există o linie subțire între toleranță și respingere.

Linie pe care roalerții noștri parcă nu știu cum să facă să o treacă mai repede.
Când marți dimineață trimiți mesaj că în București s-a depășit nivelul de infectări Covid de 3 la mie…

– după ce a fost subiect de năuceală guvernamentală toată săptămâna trecută,

– după ce ai mai ajustat la metodologii să amâni momentul,

– după ce l-ai dat afară pe prefect pentru că avea azi datele pe care presa le publicase alaltăieri,

– după ce ai închis ce era de închis conform scenariului de 3 la mie dar n-ai publicat în vreun monitor oficial sau ai publicat greșit,

– după ce oricum cifra de 3 la mie este evident arbitrară de vreme ce știi că ai familii izolate cu cei confirmați cărora le refuzi testarea,

…chiar mai era cazul să anunți populația că ai aflat ultimul ceea ce toată lumea știa de mult? Ba chiar s-o anunți în două limbi și cel puțin două mesaje diferite? Să întrerupi elevii de la orele online ca să le spui că… de azi nu e cazul să se prezinte la școală?

Ce speri să obții?

Unii se vor obișnui cu ideea că de acolo află ce știau de alaltăieri și își vor forma reflexul să ignore și să închidă.

Alții se vor simți agasați și vor căuta cum se dezactivează drăcia.

Alții o vor păstra dar se vor simți șantajați că dacă vor să aibă vreodată parte de mesaje utile trebuie să înghită și tot spam-ul. Cazul cât-de-cât „fericit”.

Alții riscă poate să aibă sau să provoace un accident sau pur și simplu să le cedeze inima de spaimă. E un risc mic ca procent din populație, dar la numere mari devine aproape o certitudine care trebuie luată în calcul la dozajul mesajelor.

Bine, care dozaj? Este incompetență de nivel bananier, nimic mai mult!

Dacă era altceva, ar fi făcut poate un studiu psiho-sociologic după fiecare utilizare și ar fi învățat ceva de fiecare dată despre cum să regleze fin atâta forță de comunicare.

Pe când așa… „Petrică și lupul!” Când vor avea în sfârșit o alertă gravă de transmis (și doar în caz că nu cumva vor afla abia două zile mai târziu de la televizor) se vor mira de ce are toată lumea telefoanele închise.

Pentru că sunteți bezmetici, de-aia!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Dați afară maimuțele de la butoanele RoAlert!

 1. purtatidracumasca

  Asa cum pragul de 3/1000 are o marja de arbitrar dar tot e necesar si util sa fie stabilit, tot asa si emiterea ROalert-ului cu cateva zile mai repede sau mai tarziu era oricum necesara si utila, pentru ca jumate din populatie inca crede ca ne jucam, vezi parcurile pline de oameni pe care-i doare-n pix. Si ca sa nu ajungem inapoi in stare de urgenta trebuie folosite toate celelalte metode de convingere. Cand se folosea metoda amenda+bataie urlam ca nu e bine, acum cand se apeleaza la tot ce se poate nonviolent, iarasi nu e bine. Asta e nivelul de inteligenta la voi astia anti-masuri si anti-statistici.

  Reply
  • marius

   cind nu e cap vai de picioare…. majoritatea au dezactivata optiunea roalert din cauza acestor cretinisme pe care din pacate le considerati „utile” prin nu stiu ce mecanisme psihologice, astfel incit la o adevarata catastrofa roalert este complet INUTIL….
   mai trebuie si un pic de IQ cind te joci cu lucruri importante ca uite asa am intrat in colaps social-economic ce o sa faca de milioane de ori mai multe victime decit covid!!! dar stim toti ca lumea e condusa in acest moment de canalii tembele cu gind numai de inavutire personala

   Reply
  • Codruta

   Da, ca FIX de RO-alert li se rupe-n paishpe celor care nu cred in COVID sau / si celor c re n-au chef sa se conformeze! :P
   … ma leshi…?

   Reply
 2. Codruta

  Corect! Eu mi-am dezactivat dracia, de la prima „alerta” (care a fost si enervanta ca stil, si FIX fara nici o legatura cu mine sau / si cu locul in care ma aflam >:)
  EXCELENTA chestia cu „maimutele de la butoane” – descrie situatia la fix! ;)

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *