Romania Curată

Cum vrea să corecteze Ministerul Justiției problema interceptărilor, după decizia CCR

Ministerul Justiției a emis un proiect de Ordonanță de Urgență privind interceptările care corectează prevederile din Codul de Procedură Penală declarate neconstituționale de CCR (citește o analiză pe această temă aici).

Astfel a fost eliminată sintagma ”ori de alte organe specializate ale statului” din articolul 142, al (1) care, în forma modificată va avea următorul cuprins: „Procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei”.

Ministrul Justiției spune că se va folosi infrastructura SRI

De asemenea, ordonanța mai prevede că Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor (care face parte din SRI, fiind înființată în 2008) este desemnat autoritatea națională în domeniul interceptării. ”La cererea organelor de urmărire penală, Centrul asigură accesul nemijlocit și distinct al acestora la sistemele tehnice, în scopul supravegherii tehnice prevăzute la art 138, al.1, lit. a)-d) din Codul de procedură penală”

”Condițiile concrete de acces la sistemele tehnice ale organelor judiciare se stabilesc prin protocoale de cooperare” se mai arată în proiectul de ordonanță.

Ministrul Justiției a explicat aseară că și de acum înainte se va putea apela la aparatura SRI. „În situaţia în care România nu are altă infrastructură decât cea administrată de SRI, soluţia propusă de Guvern e folosirea infrastructurii SRI, dar cu eliminarea oricărei intervenţii umane din partea celor de la SRI, cu implicarea exclusivă a procurorilor şi a poliţiştilor judiciari”, a declarat Raluca Prună, referitor la proiectul de ordonanță.

Parchetele se pot dota cu mijloace de supraveghere 

Articolul 138 stabileşte care sunt metodele speciale de supraveghere sau cercetare, iar prevederile invocate se referă la: interceptarea comunicaţiilor ori a oricărui tip de comunicare la distanţă; accesul la un sistem informatic; supravegherea video, audio sau prin fotografiere; localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice.

O altă prevedere importantă este aceea că ”furnizorii de rețele publice de comunicații electronice sau furnizorii de servicii electronice destinate publicului sau de orice tip de comunicare ori de servicii financiare sunt obligați să colaboreze cu procurorul, organele de cercetare penală sau lucrătorii specializați din cadrul poliției, în limitele competențelor acestora, pentru punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică”. (art 1, al 3)

O altă dispoziție din ordonanță este aceea că parchetele se pot dota cu aparatură necesară realizării de interceptări sau supraveghere a persoanelor urmărite. „Ministerul Public este autorizat să deţină şi să folosească mijloace adecvate pentru obţinerea, verificarea, prelucrarea, stocarea şi descoperirea informaţiilor privitoare la infracţiunile date în competenţa parchetelor, în condiţiile legii” (articolul II, al 2)

Încă de acum doua zile, șeful DNA Laura Codruța Kovesi a solicitat suplimentarea bugetului instituției cu 10 milioane de euro pentru astfel de mijloace tehnice.

Ordonanța de Urgență inițiată de Ministerul Justiției va fi discutată astăzi în ședința CSAT.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Cum vrea să corecteze Ministerul Justiției problema interceptărilor, după decizia CCR

  1. Dumitru Drinceanu

    Din cauza strugurilor stricati desfiintam via! Din cauza unor interese si exceptii pe care unii le protejeaza, vom crea curand alte suprastructuri si favorizam omnipotenta fara sa ne dam seama la timp… se stramuta un rau, probabil, dintr-un loc in alte zece, intre timp se creeaza vid bine exploatat. Asa se intampla cu aruncarea pietrelor in apa, o diversiune careia ii cade in plasa o intreaga societate. In tot ce se intreprinde trebuie respectate si nu incorsetate democratia, cetatenii, Constitutia. Iar omnipotentii trebuie tocmai din aceasta cauza schimbati, la fel cei care intoxica spatiul public si vor sa acopere culpe grave, sa dezbine si sa domine, cand, de fapt, ar trebui transat hotarat in privinta coruptiei, confiscarilor si apoi democratizate institutiile, nu proliferate omnipotentele. Pentru ca, de fapt, din aceasta castiga omnipotenta-nucleul tare. Intai s-a incercat restrangerea drepturilor si libertatilor fundamentale ale liberei expresii – proiectul antidefaimarii -, apoi s-a incercat si se pare ca se reuseste ruperea varfului de lance, dupa care devierea va deveni un balaur cu multe capete mai greu de starpit. Orice structura nou creata sau reconsiderata devine in timp coruptibila, cel putin ca proliferare a influentei, exces de zel, etc. Inconsistente, pripeala, joc de-a soarecele cu pisca, cu manipulari extrem de subtile. Aparent haos, in realitate lovituri calculate de dezarticulare, care vor fi insa un bumerang pentru democratia vulnerabilizata. Din cauza jumatatilor de masura, profita cei fara scrupule.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *