Alina Mungiu-Pippidi

Cum să-şi merite demnitarii mărirea de salariu

Proaspăt eliberat din arestul poliţiei, Marian Vanghelie, care a reprezentat întotdeauna politicianul frust din popor, care nu se pretinde căţărat pe scara evoluţiei, dar cu vreo două gheare rămase pe la degetele mici, vreo doi colţişori scăpaţi la pilit prin colţurile gurii şi o coadă care nu încape în pantaloni – cazul majorităţii celorlalţi, care par scăpaţi din ţarcul doctorului Moreau al lui H.G. Wells – a făcut iarăşi nişte declaraţii relevante. Pentru că sunt sincere. Şi anume, el a spus că nu vede cum banii negri puşi deoparte de el pentru a bucura poporul nostru orientat spre distracţie prin revelioane gratuite pot fi consideraţi mită, din moment ce el nu i-a luat acasă. Ţineţi cont că toţi primarii de sector duc poporul, mai ales cel pensionar, la mare în Grecia sau Bulgaria la preţuri care sfidează verosimilul, sau le anvelopează casele pe bani publici, nici măcar europeni, şi că prejudiciul total reproşat lui Vanghelie e nimica toată faţă de ansamblul acestor cheltuieli – trei milioane de lei. Cu alte cuvinte, e o cutumă să fii caritabil cu o secţiune din popor pe banii întregii naţiuni în schimbul unor voturi de mulţumire, nici acelea garantate, şi fără aprobarea majorităţii tradusă printr-un mandat specific în acest sens.

Sunt convinsă că nici generalul Oprea, iniţiatorul legii, nici Klaus Iohannis, cel care a promulgat-o, şi nici Victor Ponta, premierul absenteist în al cărui buget se dă gaura directă dar care nu a încercat nici să o oprească, nici nu a pus pe nimeni să o atace la Curtea Constituţională, nu văd ceva rău în reintroducerea pensiilor privilegiate pentru armată, poliţie şi funcţionari parlamentari, din moment ce niciunul din ei nu ia banii acasă.

Şi cu toate astea principiul e acelaşi, numai că suma e mult mai mare, se traduce printr-o fracţiune de deficit bugetar. Şi profitul lor nu e cu nimic mai mult sau mai puţin garantabil decât al lui Marian Vanghelie. Generalul Oprea se vrea un nou Averescu, şeful unui partid votat din militari şi compus din ofiţeri acoperiţi, componentă indispensabilă a oricărui guvern de coaliţie de acum înainte, ca şi în ultimele două cicluri de guvernare. Klaus Iohannis pare să aibă mare nevoie de sprijinul forţelor armate şi al serviciilor – sau ofiţerul de serviciu care a pus laba pe Facebookul prezidenţial îl compromite pe preşedinte profitînd de neatenţia sezonului estival postând despre absolvenţii SRI cu ocazia absolvirii promoţiei „SRI – 25 de ani”, din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” (noii doctori, profesori şi informaticieni au absolvit şi ei, dar ofiţerul de serviciu pe Facebook nu i-a observat) că aceştia „ Au un rol important în ceea ce priveşte viitorul României şi al românilor, prin misiunea de a furniza cunoaştere liderilor şi factorilor strategici”. Să recunoaştem, e unic în lume, să furnizezi cunoaştere unor factori strategici în schimbul unei pensii privilegiate la sfârşitul serviciului. Finalmente, Victor Ponta e cel care a promis aceste pensii privilegiate, prin programul USL, după cum declară singur, şi e cunoscut că promisiunile faţă de societatea militară sunt pe bune, doar cele faţă de societatea civilă sunt facultative, că dosarele serviciilor sunt încă mai periculoase decît ale societăţii civile (poate cu excepţii). Asta chiar ar trebui pus în Codul Oamenilor Politici, că văd că devine lege generală, bate şi Constituţia.

Iată prejudiciul, mare cât casa, deficitul bugetar, şi iată profitul pentru oamenii politici. Nu e nici măcar ascuns. Poftiţi de luaţi Grecia dacă vreţi şi ilustrare, acelaşi scenariu de autodistrugere, fumuri de ţară mare ca astea puse de noi în Strategia Naţională, cu un duşman mult mai mare (Turcia, sau cel puţin aşa credeau coloneii, Turcia lor e Rusia noastră), deficit enorm creat de cheltuieli militare (care nu te fac neapărat mai eficient, dacă problema la eficienţă e în altă parte) şi ambiţii disproporţionate (vrei în zona euro, aceea unde nu există pensii speciale, ci servicii sub control civil, profesionale şi finanţate adecvat).

Aceeaşi analogie se poate face şi cu mărirea salariilor demnitarilor, reclamată de Bogdan Hossu şi Cartel Alfa la DNA. Deşi am susţinut mărirea de salarii la primari acum doi ani, când o propunea domnul Dragnea, sunt de partea lui Hossu integral în această acţiune, nu doar că ea arată blatul Mihalache-Ponta, care împreună au năşit deja un avion pentru demnitari şi văd că sunt plini de resurse doar pe linia asta, ci din acelaşi raţionament de mai sus. Şi pensiile, şi salarizarea, trebuie să decurgă dintr-un sistem universal de evaluare, adică unic. În acel sistem e teoretic posibil ca populaţia să creadă că politicienii, poliţiştii şi generalii sunt pe scara cea mai de sus a evoluţiei. Numai că populaţia nu s-a exprimat deloc în acest fel. Chiar dimpotrivă. Populaţia e mai degrabă de părere că medicii, profesorii şi magistraţii merită mai mulţi bani. A întreba populaţia e însă, în cazul de faţă şi doar în aceasta, populist – cam acesta e argumentul contrar. Că populaţia ar accepta poate salarii mai mari la parlamentari dacă numărul acestora ar fi restructurat – argument valabil la tot sectorul public. Dar cele două componente indispensabile ale regândirii salarizării sectorului public, o redimensionare neipocrită şi fără excepţiile obişnuite, şi acceptarea unor alte norme de integritate, nu sunt în discuţie publică. Numai salarizarea cu prioritate a unor posturi privilegiate, ocupate de regulă de mai marii din partidele politice care ajung la guvernare.

Actorii acestor decizii sunt, o să admiteţi, cele trei partide mari, cât de cît civile, PSD, ex PNL, PDL şi partidul semiacoperit UNPR. Semnătura generalului Oprea e pe mărirea de salarii, ca şi pe pensiile privilegiate, nu din întâmplare. Prefer să tratez PNL-PDL distinct, că aşa au fost în trecut. Şi hai să ne uităm puţin cum îşi merită politicienii mărirea de salarii. Obiectiv, pe cifre.

Între anii 2007 şi 2013 infrastructura a fost o prioritate pentru România, Masterplan, bani de transport europeni necheltuiţi, investiţii masive din bugetul de stat, ce vreţi dvs. În anul 2007, când s-a rupt alianţa „Dreptate şi adevăr”, în România s-au cheltuit 7 miliarde de euro pentru achiziţii în domeniul infrastructurii rutiere (cod 44, 45 şi 71 CPV pentru cine vrea să înţeleagă cum e definit exact). În 2009, an electoral, cu alegeri europarlamentare şi europene şi PDL la guvernare, s-a atins un vârf de 11,6 miliarde, ca după alegerea EBEI, lui Becali şi a lui Traian Băsescu, în 2010, criza să fie finalmente recunoscută şi suma să cadă la şase miliarde. În 2011 suntem înapoi la 10,6 miliarde, şi se stabilizează apoi la circa 9 în anii următori. Conform Eurostat, în schimbul acestor bani numărul de kilometri de autostradă a progresat cu maxim 400, ajungând la 550 km în 2012 şi nedepăşind 700 nici azi. Să presupunem că restul miliardelor s-au dus în întreţinerea de drumuri, dar mai degrabă nu, că nu se explică altfel de ce România a căzut în indexul GGI 2.02 Calitatea drumurilor de la locul 100 mondial în 2006-2007 la locul 121 în 2014-2015.

O echipă de cercetători ai Societăţii Academice din România, finanţată de Comisia Europeană prin programul ANTICORRP a luat la mână toate contractele din 2007 încoace peste valoarea de un milion de euro de pe SEAP (Mădălina Doroftei, Valentina Dimulescu şi o echipă de IT-işti), un total de 6.064 contracte în valoare de 32.417 milioane euro. Din acestea, cel puţin 44 la sută din contracte şi 48 la sută din valoare au fost distribuite preferenţial, fie pe conexiuni politice directe la donatori de partid, fie pe alte conexiuni ale decidenţilor. Vorbim doar de ce e pe faţă – unul din şapte contracte europene au fost date în situaţii în care a fost un singur ofertant între 2007 şi 2013, şi unul din trei pe bani româneşti, sau de consilii judeţene unde 27 din 42 dau deschis banii unei singure firme favorite. Asta face 3,33 miliarde euro dintr-un total de 6,79 miliarde (49%) în anul 2011 sub PDL, 1,553 miliarde euro dintr-un total de 4,56 miliarde (34%) în 2012 (toată lumea) şi 1,552 miliarde euro dintr-un total de 3,936 miliarde (39%) în anul 2013 sub USL). Diferenţa până la cheltuiala totală sunt contractele de sub un milion şi cele nepublicitizate pe SEAP – vă daţi seama că acelea se dau preferenţial şi mai dihai. Dacă judecăm după dosarele DNA de la Buzău, Bucureşti, Prahova, Caraş, care implică toate partidele mari în exact aceşti ani, minus UNPR, şi fixăm valoarea comisionului la un modic zece la sută (provincie, dublu se pare în Bucureşti) aplicat tuturor contractelor pe faţă preferenţiale, avem un profit net pentru partide şi politicieni de 333 milioane de euro în 2011, 155 milioane euro în anul 2012 şi 393 de milioane în 2013. Vorbim numai de contractele de drumuri, atenţie, sunt mii şi mii de alte contracte din care se ia paradandărăt, de IT, de exemplu. Problema este că paradandărătul se cere în bani gheaţă: şi de asta DNA în toate aceste cazuri îi inculpă şi pentru spălare de bani. Nu au cum băga banii ăştia în contabilitate, şi de asta liberalii renunţă la sediul din Kisselff, PSD se ascunde de datornici, şi aşa mai departe, că veniturile lor formale sunt de doar câteva milioane RON pe an. Noua lege a finanţării îi ajută puţin, în sensul că o să le acoperim de la buget toate facturile. Rămâne de văzut cât era pe factură.

Asta e performanţa clasei politice româneşti, intuită dar niciodată dovedită pe scară naţională. Asta au produs cele trei partide mari. Despre asta nu vorbim, nu ţinem şedinţe măcar formale să ne punem cenuşă în cap, nu facem program de reformă a partidului, dând doar la câini pe imprudenţii sau ghinioniştii care mai scapă pe jos vreo dovadă. Deja şi-au trecut că îşi legalizează cheltuielile în noua lege a finanţării. Iar generalul Oprea nu e decât alibiul celor două mari partide, impasul politicii fără orizont dusă de Iohannis şi PNL după alegerile prezidenţiale, cu ajutorul a ce a mai rămas din presa băsistă, care a produs pe Dragnea şef PSD şi pe Oprea prim ministru, fiecare tabără cu serviciile ei secrete, şi cam atât.

Sunt de acord să ridicăm salariile la poziţiile numite politic, cu două condiţii.

Unu, şeful statului să convoace un CSAT care să aibă ca prioritate banii negri din politică şi economie, care sunt o sursă mult mai mare decât cei ai buticarilor sau angrosiştilor de legume, şi să ceară partidelor garanţii şi programe care să ne ferească de asemenea guvernare pe viitor. Asta depăşeşte deja DNA, care face o  treabă eroică, dar izolată. Ce am prezentat aici sunt date de siguranţă naţională, numai că nu le va produce niciodată Academia Naţională de Informaţii, nici să vrea, pentru că nu ştie cum.

Doi, componenta indispensabilă a acestei reforme este ca toţi cei care au fost pe traseul banilor de infrastructură în aceşti ani, ca şi la conducerea de campanii electorale şi trezorerii de partid, naţional şi judeţean, să fie integral retraşi din politică fără să ajungă să fie individual luaţi de DNA. Şi să zică mersi dacă scapă cu atâta. PNL, vechi sau nou, şi PSD, nu se vor schimba fără asta. Cine patronează o piramidă de oameni în care infracţiunea e aşa de răspândită răspunde, pentru că e obligaţia şefului de tură să nu se fure pe tura lui pe asemenea scară. Deja în Anglia sau alte ţări legile sunt făcute astfel încât să încrimineze şi pe cel care trebuie să aibă grijă să nu se întâmple, dar s-a uitat în altă parte.

Cei rămaşi sau nou recrutaţi vor afla astfel, din aceste măsuri radicale şi explicate mai pe larg decât pe Facebook, că avem alte reguli ale jocului în această societate europeană. Game reset. Şi lor le vom da salarii corespunzătoare, că vom şti că nu mai au decât salariul. Cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Informații din acest material provin din raportul pe țară pregătit de către Societatea Academică din România (SAR) despre autoritățile contractante în domeniul construcțiilor elaborat cu sprijinul celui de-al Șaptelea Program Cadru al Uniunii Europene (PC 7) pentru cercetare – Științe socio-economice și umaniste (proiect:ANTICORRP – Global Trends and European Responses to the Challenge of Corruption; număr Acord de finanțare UE: 290529)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

18 thoughts on “Cum să-şi merite demnitarii mărirea de salariu

 1. taunul77

  Inca mai credeti ca PNL si PSD se vor schimba vreodata? Si ca Johannis e factorul care va declansa modernizarea Romaniei? Sa fim seriosi. Marele Mut e blat cu gangsterii politici. Pentru privilegii si favoruri. Astia si-au ”luat deja tara inapoi”. Romania a pornit intr-adevar pe drumul Greciei. Deja un unpr-ist de-al lui Oprea propune si a 13-a pensie …

  Reply
  • Tgh

   Cred cu tărie ca cele 2 condiții exprimate de Dvs sant singurele care sa curente /revoluționeze clasa politica .
   Am un amendament :
   – pt cei care se retrag sa li se ofere imunitate .
   – pt cei Rămași sa li se dubleze sanctiunile in caz ca vor fi descoperiți de DNA.

   Reply
 2. dan maracinaru

  Societatea civila poate da 3 procente ,mai mult nu trebuie,care sa inlocuiasca administratia si politicul.Problema e ca pentru acest schimb e necesara forta de convingere a puterilor tutelare,iar asa ceva e democratic doar cand convingerea vine prin persuasiune si nu prin forta.Dar si sa te amagesti ca haita care a pus mana pe tara va putea fi convinsa altfel decat prin pedepsire nu e real.Aici vorbim de pestele care isi musca coada! Si culmea, o revolutie nu ajuta caci ne arunca in afara UE ,asta asa de inceput…Iti e si scarba sa vezi cum trateaza cabinetele europene cu politicienii nostrii,pe care ii stiu de Hoti dar….

  Reply
 3. marius

  ne-am luat o teapa de zile mari cu iohannis. De acum inainte doar „votul” in strada cu pumnii ridicati mai conteaza. Cel putin in 2016 psd o sa cistige cu brio alegerile pentru ca cei care l-am votat pe iohannis ca ultima speranta sa iesim din hotia si tilharia securist-politica din ultimii 25 de ani nu mai iesim la vot nici in ruptul capului, nu mai tine cu nici un fel de manipulare scoasa de securisti, s-a terminat. Doar printr-o revolta singeroasa ne mai putem lua tara inapoi dupa care toti politicienii si securistii din ultimii 25 de ani sa nu mai poata activa decit cel mult maturatori daca scapa de puscarie pentru distrugerea Romaniei.

  Reply
 4. florin

  Suntem de rasul lumii. Penibilul situatiei vine din faptul ca o activitate de verificare a modului de cheltuire a banului public (romanesc sau european) e finantata cu bani veniti din afara (chiar si de la Comisia Europeana). Nu ma indoiesc ca a fost o munca de Sisif sa fie luate la mana toate contractele publice locale si centrale pe o perioada de sase ani si ca nimeni nu sta sa faca o asemenea munca pe baza de voluntariat. Dar poate ca era o idee buna ca verificarea sa fie facuta de o institutie publica finantata cu bani de la buget. Poate de-asta ordonatorii de credite inca masluiesc contractele nestingheriti, crezand ca sunt atat de multe incat DNA-ul nu poate sa-i prinda pe toti. Cam asa si este…

  Reply
 5. Don

  Foarte bun articolul d-nei Mungiu-Pippidi , la obiect, cu date si cifre relevante. Cele doua haite mari de politicieni din PSD si PNL care de ani buni se tot bat care sa fie stapanul „ciolanului” si care nu numai ca nu sufera deloc pentru tarisoara lor, dar care in lacomia si arivismul de care dau dovada, e foarte posibil s-o destabilizeze. Cu o clasa politica serioasa alta era situatia (mult,mult mai buna), pentru ca aceasta tara are potential in toate planurile. Dl. presedinte Johanis, prin serviciile de care se poate folosi si ca mediator al clasei politice ar trebui sa tina coruptia la nivelul cel mai scazut posibil, sa garanteze protectia(reala)familiei, tinerilor si varstnicilor(in aceasta ordine) sa faca o noua lege a salarizarii plauzibila si justa(in prezent nu prea exista diferenta intre salariati si asistatii social), pensiile speciale nu sunt necesare, militarii nu sunt superiori civililor si au destule privilegii ,nu trebuie sa fim un stat politienesc daca predindem ca ne-am civilizat. Daca dl. presedinte se va ocupa sarguincios de acestea ,poporul acesta viu si harnic isi va vedea de traba , va convietui in armonie , va inflori si va putea fi demn si maret , asa cum merita. DonPonor

  Reply
 6. boby

  Eu mi-am permis a postez pe FB cele 2 conditii dar voi posta in final tot articolul!

  SI CU ACESTA OCAZIE o rog pe AMP ca atunci cand e invitata la TV sa vorbeasca mai rar ca sa fie mai bine inteleasa – altfel exista riscul schimbarii canalului iar cartusele raman trase in vant!

  Reply
 7. petre

  adica, sa se schimbe regulile jocului din mers…, ca la altzii mai breji ca noi si doar apoi sa-i mareasca salariile? pai, deja si-au marit salariile, iar regulile au ramas neatinse. adică, e clar…

  Reply
 8. geo

  Cred ca pe lângă maxima „politica este arta de a face posibil ceea ce este necesar” cardinalul Richelieu a mai spus și faptul că „arta guvernării este arta de a da impresia”.

  Reply
 9. Sara

  Nicio conditie nu justifica cresterea substantiala a salariilor demnitarilor. Noile salarii ne situeaza pe primul loc in UE in ce priveste raportul dintre aceste salarii si salariul mediu pe economie.

  Reply
 10. Joenegut

  Este forte bine sa critici dar sa lasi diversi cu pareri de psrerist pe blog este periculos.
  Nu observati ca si-ar dori mai degraba dictatori. Iohannis poate fi criticat dar sa nu se bata campii!
  Cred ca trebuie cerut polticienilor doar patriotism!

  Reply
 11. popa

  In Romafia nu exista nicio legatura intre salariu si munca depusa. Numai si pt. faptul ca raportul intre salariul minim si cel maxim este 1-17. 80% din romani au salariu de 800 – 1.000 lei/luna si la stat exista salarii de 50.000 lei/luna – vezi regii, institutii (gen ASF), organe de represiune etc.

  Reply
 12. Lucian Postolachi

  Prima regulă este să te cunoști pe tine mai întâi,așa cum zicea Pitagora „Omule cunoaște-te pe tine însuți și vei cunoaște Universul și Zeii”.A doua regulă este că odată ce te-ai cunoscut,nu vei mai putea fi manipulat de oameni,iar adevărul îl vei da tuturor celor care au voință,curaj,consecvență.Mintea umană este cea care poate fi manipulată,dar dacă te cunoști pe tine nu mai poți manipula și nici manipulat.

  Reply
 13. Marcel

  oameni buni …clasa politica a ajuns la putere prin vointa poporului …asa ca nici intr’o mie de ani nu se va schimba nimc in tara asta atita timp cit cel care voteaza e un idiot, incult, superreligios, etc
  …are cineva o alta explicatie?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *