Lucian Davidescu

Cum s-a „rezolvat” problema salariilor negative? 70% taxe la stat!

Principiul lui Amalric:
În 1209 începea Cruciada Albigenză, o campanie de 20 de ani de eradicare a sectei catarilor, în sudul Franței, în timpul căreia au fost masacrați între 200.000 și un milion de oameni. Prima campanie: asediul cetății Béziers. După ce cruciații au pătruns în cetate, a apărut o problemă: toți se jură că nu sunt „sectanți” ca să scape cu viață, deci cum îi distingem pe catari de catolici? Răspunsul abatelui Arnaud Amalric a rămas proverb: „Omorîți-i pe toți, Dumnezeu îi va recunoaște pe ai lui!”.


Cam așa au abordat și geniile care au condus Cruciada Fiscală începută anul trecut – că revoluție e deja un cuvânt pretențios.

Problema era legitimă: Unii angajatori au încheiat contracte part-time ca să fie acoperiți în momentul în care sunt vizitați de Inspecția Muncii, dar îi țineau pe angajați full-time și cel mult le plăteau diferența la negru. Fenomenul s-a intensificat după mărirle succesive de salariu minim, estimările ajungând la ordinul sutelor de mii de astfel de contracte.

Rezolvarea a fost barbară: Hai să-i punem pe toți să plătească contribuții minime ca și cum ar fi angajați full-time. Vrem să eliminăm evaziunea, au zis ei. Vrem să încurajăm munca, au zis ei. De fapt, muncă ar fi fost să găsească

Numai că există destule cazuri când angajații chiar muncesc part-time și chiar e singurul lor contract. Mai ales la stat, mai ales la țară. Pentru îngrijitoarea sau fochistul de la o școală rurală, cele 2-4 ore pentru care își permite statul să-l plătească sunt singurul venit bănesc disponibil și nu are cu ce îl completa. Se bazează pe venitul soțului, de multe ori plecat la muncă în străinătate, sau pe animalele pe care le crește în gospodărie. Cele câteva sute de lei abia ajung să plătească facturile și taxele la Primărie.

Guvernul a fost avertizat că așa se va întâmpla, dar nu i-a păsat. Puroiul s-a spart abia când contabilii au început să facă calculele pentru noii fluturași de salariu. Lefuri tăiate de la 500 la 200 de lei! Sau chiar NEGATIVE: situații în care omul trebuia să mai scoată ceva din buzunar doar pentru luxul de a fi lăsați să muncească.

Cazul extrem: sfertul de normă – angajatul cu două ore pe zi pe salariul minim

Anul trecut, fluturașul de salariu arăta așa:

Cost total: 446
Taxe angajator: 83 lei
Salariul brut: 363 lei
Taxe angajat: 83 lei
Salariul net: 303 lei

Statul colecta 143 de lei, adică 32% din total

Vine „revoluția”!

Noul fluturaș arată așa:

Cost total: 486 lei
Taxe angajator: 11 lei
Salariul brut: 475 lei
Taxe angajat: 665 lei
Salariul net: -190 lei

Statul colecta 676 de lei, adică 139% din total! Diferența de 39% sunt cei 190 de lei pe care ar fi trebuit să-i aducă angajatul de acasă…

Șoc, groază, palme peste frunte. Cum rezolvăm? Dăm o ordonanță, desigur!

Vine „rezolvarea”

Angajatul își plătește „doar partea lui”, angajatorul preia restul.

Acum, fluturașul ar trebui să arate cam așa:

Cost total: 984 lei
Taxe angajator: 509 lei
Salariul brut: 475 lei
Taxe angajat: 167 lei
Salariul net: 308 lei

Statul colectează 676 de lei, adică 69% din total!

Față de anul trecut, costul pentru angajator (inclusiv școala sătească) este cu 120% mai mare. Dar… ați observat? Netul crește cu 5 lei!


Citiți și:

Haosul fiscal explicat în șapte concluzii scurte: cine, ce pierde

„Revoluția fiscală” se transformă în baie de sânge legală

Apel la Grevă Fiscală


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Cum s-a „rezolvat” problema salariilor negative? 70% taxe la stat!

 1. marius

  jefuirea saracilor la singe in colonia de exterminare Romania.
  in privat e prapad, cei care abia reuseau sa tina unu-doi angajati acum inchid afacerile, sa vedem cine o sa le plateasca lefurile securistilor, politicienilor, militienilor, popilor, militarilor dupa ce nu mai exista cei doua milioane de ssarantoci din privat, poate supranationalele?! :)))))

  Reply
  • n.lupu

   Hai sa fim seriosi abia acum se introduce o regula ca toti sa plateasca taxe legale. Omul tot atati bani primea si in trecut dar avea vechime 2 luni la an, iar angajatorul avea dublu profit. Davidescule nu pacalesti pe nimeni cu asemenea articole.

   Reply
 2. COSTIN Paraschiv

  Și contabilitatea nui completă adăugați și tva-ul și accizele care tot la statul mafiot merg și veți vedea că nu se opresc aici că angajații la stat bugetarii se înmulțesc că așa va fi dispar multe mici afaceri și vin peste fraeri cu alte taxe și impozite .La spitale tot omul își ia unele medicamente și altele ca filme ecografii la privat seringi etc .Au distrus totul mai au pe cei ce lucrează pămîntul că se duc și pădurile ,ce mai SCLAV LA TINE SCLAV MODERN .DAR VĂ ZIC EU CĂ LA ASTEA TOATE MAI TREBUE O SECETĂ DE 3 ANI LA RÎND ȘI ASTA DIN 2019 SĂ VĂ LĂMURIȚI CINE SÎNT CEI CE AU CONDUS DIN 89 ÎN COACE .DE CE AU PENSII ȘI SALARII SPECIALE UNII?VEȚI VEDEA .Anul acesta este cu inundații în Europa vijelii grindină .Mai vorbim …

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *