Victoria Stoiciu

Apel la Grevă Fiscală

Dacă până acum greva fiscală era o temă a dreptei, ca răspuns la „revizia” justiției, iată că a reușit să intre și în discursul stângii, în replică la „revoluția” fiscală. România Curată vă invită să comentați pro și contra la acest apel al Victoriei Stoiciu:

 

Un stat care ia de la cei cu venituri mici și medii, în loc să ia de la bogați,

Un stat care transferă întreaga povară fiscală angajatului, crescându-i taxele,

Un stat care oferă amnistii fiscale dezvoltatorilor imobiliari și altor privilegiați,

Un stat care suprataxează munca,

Un stat care renunță la investiții publice, care alege să subfinanțeze cronic sănătatea și educația,

Un stat care nu oferă minim de predictibilitate legislativă și fiscală cetățenilor săi

…este un stat împotriva căruia trebuie să ne indignăm și căruia nu merită să îi plătim taxe! Este un stat căruia îi declarăm grevă fiscală.

Greva fiscală nu e evaziune – evaziune comit cei din clientela de partid și marile companii care își repatriază profiturile prin prețuri de transfer, care își ascund banii prin paradisuri fiscale sau firme cu acțiuni la purtător.

Greva fiscală nu înseamnă încetarea muncii, ci doar ne-plata taxelor.

Greva fiscală este un act de nesupunere civică și un răspuns la un abuz.

Nu vrem amânarea depunerii declarației 600, acesta e un truc ieftin pentru a detensiona situația, dar care nu ne scutește de plata unor contribuții incorecte și nedrepte.

Vrem modificarea prin lege a prevederilor aberante din OUG 79/2017 referitoare la transferul contribuțiilor sociale, la taxarea veniturilor din activități independente.

Vrem taxare echitabilă!

Vrem bunuri publice!

Vrem justiție socială!

Până nu cedează Statul, nu vom  ceda nici noi. Statul nu poate funcționa fără noi, statul suntem noi, nu ei!

Ce putem face dacă intrăm în grevă fiscală?

Dincolo de refuzul plății taxelor și impozitelor pentru cei ce realizează venituri din activități independente (drepturi de autor, prestări servicii, etc),  care e modalitatea radicală, evident sancționabilă de către stat,  există și câteva căi intermediare, dar eficiente, pentru a pune presiune pe Stat astfel încât să renunțe la adoptarea modificărilor de Cod fiscal prin OUG 79/2017. OUG 17/2017 nu a fost încă votată în Parlament, care începe sesiunea ordinară în data de 1 februarie. Ce putem face?

 • Putem solicita organului fiscal eșalonarea la plată a unor impozite. Codul de procedură fiscală  prevede la articolele 185-209 modalități de solicitare a eșalonării la plată a unor taxe și impozite datorate bugetului în cazul în care contribuabilul se află într-o situație financiară complexă. Imaginați-vă ce se întâmplă dacă câteva mii, ideal zeci sau sute de mii de oameni, convin să depună, în semn de protest,  la o dată fixă o asemenea cerere. Dacă o facem individual, nu are impact, dacă mișcarea e gândită colectiv, impactul va fi unul  puternic destabilizator.
 • Refuzul depunerii declarației 600. Statul deține numeroase mijloace de a ne constrânge și penaliza (amenzi, poprire pe conturi, etc), dar din nou, puterea noastră constă în  număr – dacă un număr destul de mare dintre noi refuză depunerea, costul statului devine foarte mare. Declarația 600 are termen maxim de depunere la 31 martie 2018, până atunci putem transmite diverse alte semnale de împotrivire Guvernului.
 • Putem plăti contribuțiile datorate în monede sau bancnote de un leu. Imaginați-vă cum e să mergem la fisc, timp de 2-3 zile, câteva mii de oameni și să începem să plătim  taxele la ghișeu în monede de 50 de bani.
 • Timp de o săptămână, putem decide în masă să nu mai cumpărăm bunuri accizabile – benzină, tutun, alcool.  Veniturile din TVA și accize sunt una din principalele surse de venit la bugetul statului.
 • Nu în ultimă instanță, transmiterea unui mesaj simbolic. Imaginați-vă cum ar fi dacă mijloacele de transport, străzile, localurile ar fi pline de cetățeni care poartă o banderolă sau un badge pe care scrie Grevă Fiscală.

Statul deține mijloacele coercitive pentru a ne face să ne supunem, dar forța numerelor mari e la noi. Dacă suntem mulți și acționăm coordonat, putem forța statul să renunțe la prevederile aberante din OUG 79/2017. E dreptul nostru să cerem taxare echitabilă și să luptăm pentru a o obține.

Citește și „Revoluția fiscală” se transformă în baie de sânge


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

29 thoughts on “Apel la Grevă Fiscală

 1. Geo

  Mda…..o idee foarte buna, sa ne rupa astia cu penalitatile, cu o firmulita mica precum a mea credeti ca mai am bani si pentru avocati? Am avut conturile blocate pentru o amenda neplatita…..aveti niste idee la fel de blonde precum autoarea!

  Reply
 2. HG

  Îmbrăcați și voi aici, pe RC, cămașa luptei romantice, ca cei de pe Contributors?
  Ați cunoscut vreodată adicția de tutun?
  Vi se pare că purtarea unei banderole va crea crăpături în obrazul lui Dragnea? Indicele nostru de nesupunere civică are valoarea 100.000 / 17.000.000. Dacă s-ar apropia măcar de un 0,3 …

  Reply
 3. alinaMP

  @HG, asta nu e o recomandare RC, e opinia unei autoare. Lumea e suparata si se descarca cum poate, e un semnal de luat in considerare. Nu, eu personal nu indemn lumea la greva fiscala pentru ca vazand care e procentul din PIb al taxelor mi se pare ca natiunea e deja in greva fiscala, si a fost in toata istoria ei, e cel mai mic din Uniunea Europeana.
  Dar asta e doar pentru ca in continuare in tara de 18 milioane votanti din care se face majoritatea la referendum muncesc si platesc taxe semnificative vreo cinci sau pe acolo.
  In loc sa ne batem capul cum crestem numarul lor, noi tot variem de fel de taxe platesc astia, cu asta se ocupa toate guvernele.

  Reply
  • HG

   Un Tea Party românesc în acest moment este o iluzie.
   În schimb niște acțiuni politice inteligente și ferme ar fi ceva. În fond, Dragnea n-a mărit taxele, ci face tot posibilul să-și mărească averea. Că Dragnea calcă în picioare instituțiile care sunt mai mult în legătură cu politicul decât cu fiscul, asta este cu totul altceva. N-am auzit de nicio ofensivă a PNL, nici de acțiuni de amploare ale USR-ului (de la PMP mă aștept eventual să intre în coaliție la guvernare). Când s-a făcut România Mică și România Mare, românii din frunte s-au zbătut și s-au bătut ca să aducă puterilor argumente pro-România.
   Aș vrea să văd mai întâi o grevă parlamentară, să-i văd în greva foamei pe europarlamentarii români în fața PE, să văd articole scrise cu cap în presa internațională, să văd organizate congrese și simpozioane pe tema României, să văd petiții semnate de academicienii români, să văd organizații și cluburi și sindicate care confederează pentru ieșirea din această situație. Pentru că mie, ca cetățean, mi se pot bloca conturile dacă nu plătesc taxele, de către calculator, nu de funcționarii PSD-iști.
   Și mai este și ipoteza că ceea ce se întâmplă acum cu noi nu este o plagă românească- se întâmplă, dar nu în eternele forme feudale românești, pe tot flancul estic al UE. Și deja de-aici, dacă acceptăm să examinăm această ipoteză, perspectiva se schimbă și nu mai arătăm ca 18 milioane de victime luate ostateci de un căpcăun cu gașca lui.
   Noi nu putem să mergem acasă și să riscăm să nu ne putem plăti cheltuielile curente (cei cu firme mai au și grija altora) doar pentru ca să protestăm împotriva unor hoți și ca să aducem la putere niște imaturi și / sau impotenți politic. Pâinea de pe masă este mai reală decât înflăcăratele articole ale dlui Liiceanu inspirate și adevărate până la ultima virgulă, scrise perfect literar și filosofic. Rezolvarea chestiunilor publice (res publica) cere un pic de coordonare, nu numai măsuri individuale.

   Reply
 4. mihai

  nu stiu ce faceti voi dar eu deja am inceput sa renegociez contractele in colonia asta bolsevic-corporatista.
  Scapa cine poate din Auschwitz ul asta antiromanesc!

  Reply
 5. mihai

  p.s. greva fiscala nu poate fi facuta intr -o colonie militarizata precum Romania!!!! Este o simpla iluzie, repersaliile sunt cumplite, blocarea conturilor, aruncarea in strada prin furtul casei, urmarirea fiscal-penala pe tot cursul vietii, etc.

  Reply
 6. Sorin

  Pur si simplu nu pot sa inteleg de ce IT -stul nu poate integra si un buton de share pentru FB!!!! Like e like si share e share! Oare din 1500 de like cite ar fi dat share cu draga inima? Faceti ceva!

  Reply
  • HG

   Please, nu amestecați FB aici!!! Suntem așa de solidari și dezinhibați și bine-intenționați pe FB, că nici nu ne mai vine să discutăm cu oameni în carne și oase sau să ne urnim din case la o manifestație! FB e un instrument de cretinizare, de tocat timpul în clipe volatile și de mixat lucruri („informații”) care nu se asortează deloc, de furat timpul de reflecție. Cei ce fac apel la Facebook îmi aduc aminte de unul care declara acum câțiva ani că ascultă manele, însă nu manele proaste, ci doar manele cu valoare artistică, manele bune. Dumnezeu a murit, natura își dă suflarea, dacă mai moare și realul, ce ne rămâne adevărat, uman și peren ?

   Reply
 7. Kross

  Si va mai credeti de dreapta.Sa ia de la bogati? Puteti sa ne spuneti cati bogati are Romania? Dar de la corporatiile multinationale care fac cifre uriase in Romania si externalizeaza profitul(perfect legal) cum o sa se ia? Nu se va crea inca o concurenta neloiala? Pai acum acei bogati Romani platesc taxe,in conditiile in care corporatiile platesc mai putine,ce se va intampla cand vor plati in plus,nu vor iesi de tot din piata?

  Poate chiar asta doriti.

  In rest sint destule adevaruri.Dar despre reesalonarea darilor este clar ca aici aveti un interes direct.Ideia este buna,dar Romanii vor cere toti reesalonare daca ar fi posibil.

  Reply
 8. Dumitru

  As vrea sa multumesc autoarei pentru singura opinie de stanga adevarata care am citit-o din partea unui intelectual roman in ultimul an. Ma simteam cu adevarat singur. Cand spun „stanga adevarata” o fac pentru a o diferentia de :
  1. Foarte vocalii „Social Justice Warriors” care evita cu grija marile inegalitati pentru a ataca inegalitati „la moda”. Eu am fost amuzat in 2017 cand Romania intreaga a tremurat de grija casatoriei homo, in conditiile in care Romania este in acelasi timp tara europeana cu cea mai mare inegalitate a veniturilor.
  2. Agentii rusi care incearca sa profite de imaginea istorica (inca buna inca in anumite regiuni si medii sociale) a partidului comunist.
  Se pare ca 27 de ani de post-comunism i-ar facut pe romani mai individualisti decat americanii, de multe ori prosteste si impotriva intereselor lor imediate. Un adevarat partid de stanga sociala (clar nu PSD) e necesar pentru a promova aceste idei.

  Reply
  • HG

   Stânga e eternă. Însă acum e lată la podea, iar neo-liberalismul (economic, dacă neo-liberalism economic nu-i cumva un pleonasm…) îi cară pumni în bot cu nemiluita, mai ales că nu se vede niciun arbitru.
   Agenții ruși cred că zac la Monaco privind optimist la paharul cu șampanie sau Pastis. Poate-or mai fi rămas vreo câțiva dintre cei trimiși la popa Tokes, dar și ăia cred că sunt bătrâni, românizați, deci depresivi.
   Mai citiți prezentarea dnei Stoiciu și mai gândiți-vă la congratularea cu sintagma intelectual de stânga!
   Și nu mai votați PSD-ALDE, nom de Dieu!!! Ce dracu au ăștia cu stânga sau justiția socială sau redistribuția sau protecția socială sau comunitatea sau viitorul?

   Reply
   • Goagl

    Nu stiu cine crezi ca a votat PSD- ALDE pe aici. Nici macar Victoria Stoiciu, care, ca veni vorba, nu are PFA, ca era cu Nicusor Dan, ca si toti de pe la RC.

    Reply
   • Dumitru

    PSD-ALDE sunt acum in Romania ce era PNL-ul inainte de razboi – partidul care face treaba. Corupt, de multe ori ineficace, dar singurul partid care mai ia si masuri rezonabile. In fata lui exista un partid cu vocatia opozitiei, cu pozitii ideologice si care atunci cand ajunge la putere face numai tampenii, la fel cum a facut-o si PNT-ul interbelic. Iar optiune de stanga in Romania nu exista. Deci, prefer sa votez cu unii care macar aduc crestere economica si care nu aplica fara sa gandeasca orice ordin de la patronii straini (indivizi ca Ciolos sau Vlad Voiculescu fiind exemple de ce trebuie evitat). Nu ca as fi impotriva strainilor – si PSD/ALDE asculta de ei. Insa nu o face servil, ci facandu-si treaba de interfata care nu face numai sa transmita ordine, ci si apara cat de cat interesele celor de dedesubt. Daca nu ale saracilor, atunci macar cele ale economiei in general.

    Reply
    • HG

     Și mafia este o organizație pragmatică și eficientă. Nimeni în Italia (și cu mare probabilitate și-n unele târguri mai mici sau mai mari din RO) nu asigură atât de eficient menținerea ordinii. Un fel de jandarmerie + poliție voluntare și gratis (aproape): costă doar taxa de protecție și salariile a cca 1/4 din polițaii și jandarmii angajați totuși la stat, dar care …
     Care sunt interesele de dedesubt și care nu sunt ale săracilor ci ale economiei? (eu știam că economia este o ramură a activității oamenilor și că n-are interese sau sentimente)

     Reply
     • Dumitru

      Inca o data, eu compar PSD+ALDE cu celelalte partide, nu ma apuc sa-i injur pentru ca e la moda, uitand sa ma uit la defectele celorlalti. Si, sincer, mi se pare ca e mai multa criminalitate la ceilalti. Faptul ca nu se uita Kovesi+SRI la ei, e alta traba, insa cat timp un Basescu nu intra la mititica, iar un Vlad Voiculescu livreaza organe la export inchizand clinici in Romania, mi-e greu sa spun cine e mai mafiot…

    • silicon_v

     Stau sa ma gandesc daca sunteti trol, postac sau doar aveti probleme grave de perceptie a realitatii, ca sa ma exprim eufemistic.

     Totusi, scrieti prea mult si cu floricele (comparatii, perioada interbelica, chestii), asa ca primele doua optiuni nu prea stau in picioare.

     „iar un Vlad Voiculescu livreaza organe la export inchizand clinici in Romania”

     Va dati seama ca daca aceste acuzatii sunt reale, Vlad Voiculescu ar fi in puscarie deja? Altfel, va intreb, de unde aveti informatia? Puteti sa va dati seama daca e reala sau nu? Puteti indica sursele?

     Va rog doar sa nu imi spuneti ca ati auzit la Romania TV.

     Hai, sanatate!

     Da la doctor cand mergeti? Ca va vad cam dus cu capul. In sensul ca il mai aveti doar fizic, dar altfel gandesc altii pentru dumneavoastra. Acceptati tot ce va dau aia gata regurgitat

     Reply
 9. Nadragi Rupti

  Statul nu ia de la saraci si da la bogati.
  Statul ia de la cei care muncesc real si isi anunta veniturile (deci contribuie la societate) si da celor care stau acasa si se uita la televizor sau care nu isi anunta veniturile (nu contribuie deci).

  Reply
 10. Nadragi Rupti

  „Un stat care transferă întreaga povară fiscală angajatului, crescându-i taxele”

  Nu. Statul transfera povara fiscala angajatilor din mediul privat DOAR. Sa nu uitam ca contributiile achitate de stat statului pentru angajatii (prea multi) din mediul bugetar provin deja din cele colectate din mediul privat!

  O mare diferenta care arata cat de frumos directionam efortul asupra celor cativa care nu au parasit inca aceasta tara.

  Reply
 11. Nelu Stiuca

  ROMANIA, DE 28 DE ANI NU ESTE GUVERNATA CI DISTRUSA SI FURATA CU SPRIJINUL SUSTINUT AL CLASEI POLITICE MAFIOTIZATA.

  Reply
 12. Daniel

  Treaba cu luatul de la bogati este propaganda comunista de care eu sunt satul. 1% la microintreprinderi cu 5% dividend pana la 1.000.000 euro mi se pare exceptional pentru cine vrea sa munceasca. Pentru Victoria poate sa schimbe microintreprinderea cu statul pe spate in cartierul rosu si sa-si plateasca impozite de 30%. Hai la munca cucoana, nu la lene si intins mana.

  Reply
 13. Adrian

  @ Daniel, mai cu galanterie frate. Oi avea dreptate pe fond- si eu gasesc ca a pune in aceeasi categorie pe niste PFA amarati cu moderatorii TV care evazioneaza zilnic luand salarii de zeci de mii de euro pe drept de autor si urla ca li se baga mana in buzunar sa plateasca CAS e cam prea de tot. Dar doamnelor nu trebuie sa ne adresam precum Codrin Stefanescu

  Reply
 14. george

  spuneți-ne în Germania ce procente se plătesc, ca să vedem dacă este mult sau nu. A angaja tto felul de plimbători de hârtii nu înseamnă eficiență. Dacă mariel companii ar fi protestat împotriva legilor jstiției ar fi fost corect. Ele trebuie să fie solidare să nu se îmbogățească politicienii

  Reply
 15. Sorin

  Va e frica si de umbra voastra… ma bucur ca va acapareaza statul cu totul si voua va e frica de penalizari si mai stiu ce! Faceti plecaciuni in fata celui mai mic slujitor al statului care vi e la usa voastra de parca voi trebuie sa fiti servitorii lor nu ei ai vostri !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *