Romania Curată

Cum crește Ministerul Fondurilor UE absorbția. Cu SRI

Absorbția fondurilor UE, prognozată a fi zero la sfârșitul anului de către Guvern într-un document către Comisia Europeană, o ia în sfârșit din loc. Și anume, mai precoce decât tot sectorul guvernamental, privat și ne-guvernamental la un loc, SRI a depus și câștigat un prim proiect, de e-guvernare, prin care intenționează să achiziționeze software și hardware de 25 de milioane de Euro pentru „consolidare și asigurarea interoperabilității sistemelor informatice”. Menționăm că, spre deosebire de restul sectorului public, SRI are, de ani de zile, cel mai mare buget proporțional la numărul cunoscut de angajați, mai mulți per capita decât în SUA,  precum și cele mai avansate sisteme informatice. Persoane sau firme suspectate că ar fi asociate cu SRI au de asemenea în curs la această oră, zeci de proiecte UE pentru echipamente și baze de date, la care nu pot fi întrerupte tranșele, pentru că ar scădea faimoasa absorbție si pentru că simplul fapt că o firmă pare să aibă legături cu unii oameni de influență ai SRI, cum a fost ani de zile Sebastian Ghiță, nu e suficient pentru DNA sa le oprească proiectele.

Ministrul Comunicațiilor, Dragoș Tudorache, a declarat, conform Mediafax:

„Am discutat cu colegii de la Ministerul Fondurilor Europene și am înțeles că SRI va prezenta niște explicații tehnice pentru a lămuri ce face și ce nu face acest sistem. SRI a aplicat pe această schemă de finanțare către autoritatea de management de la Ministerul Fondurilor Europene, a fost prima instituție care a avut un proiect pregătit și a fost supus spre analiză. Analiza a fost pozitivă și toate criteriile erau îndeplinite”.

Invităm pe membrii și cititorii României Curate să se alăture semnatarilor scrisorii asumate deja de APADOR-CH, ActiveWatch, Asociația pentru Tehnologie și Internet, Centrul de Resurse Juridice, Societatea Academică din România și Militia Spirituală – folosind secțiunea de ”comentarii” de mai jos.

Aici aveți scrisoarea adresată mai multor instituții naționale și europene (Comisia Europeană, Ministerul Fondurilor Europene, Primul Ministru, MCSI, Comisia de control a SRI, CSAT) cu argumentele pentru care proiectul SRI este un Big Brother extins și nu ar fi trebuit aprobat fără garanții că libertățile cetățenești vor fi protejate.

***

Citește și

ALERTĂ! SRI primește fonduri europene într-un proiect de supraveghere generalizată a cetățenilor, deghizat în eGuvernare


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

15 thoughts on “Cum crește Ministerul Fondurilor UE absorbția. Cu SRI

 1. Asociatia Comunitara Casa Albă

  Felicitari Militiei spirituale, APADOR si celorlati pentru curaj. Semnam si noi, desi suntem o asociatie de dezvoltare locala, pentru ca ni se pare prea de tot cand toti asteptam fonduri europene, Ministerul sa dea un singur grant, si acela SRI. Si nu ma astept sa semneze multa lume si nici sa fie trimis Corpul de Control, desi tare nu cred ca in alte tari europene serviciile iau fonduri de genul asta. Poate verifica cineva. Toate cele bune!

  Reply
 2. Catalin

  Am mari indoieli ca SRI detine in acest moment capitalul de integritate care sa garanteze functionarea corecta, in interesul societatii, a unui astfel de sistem. Un mic pas ar fi sa inchida singuri panarama de scoala doctorala pe care o patroneaza de ceva vreme.

  Important: genul acesta de comentariu ar putea fi filtrat si eventual nici nu ar mai ajunge aici. Asta doar pentru a vedea care ar fi impactul absentei mecanismelor de protectie pentru libertatile constitutionale.

  Reply
 3. Adriana Padureanu

  Ma alatur felicitarilor pentru cei pentru care respectarea dreptuilor cetatenesti nu e doar o vorba in vant si declar deschis ca sunt impotriva acestui proiect. Mai mult decat alocarea cel putin suspecta a unor fonduri europene pentru un proiect care n-are nimic de-a face cu un demers democratic, e aberant ca informatii despre fiecare dintre noi sa fie la mana unui numar atat de mare de angajati SRI, care nu sunt mielusei…

  Reply
 4. Laur

  O noua gala Bute, ei chiar isi inchipuie, si la fel aia pusi de ei la Fonduri Europene, ca ii va rambursa UE ca sa ne spioneze…de fapt, si-au crescut salariul fara sa ceara voie si ramane de vazut cine va scoate banii- tot noi, ca doar nu ne vor spiona pe banii lor!

  Reply
 5. Dan Peretianu

  Proiectul SRI de 25 de milioane de euro este un Big Brother extins și nu ar fi trebuit aprobat fără garanții că libertățile cetățenești vor fi protejate.

  Reply
 6. adi

  Paul, adica ce vrei tu sa zici? E normal SRI sa ne asculte fara control democratic? E normal M Fondurilor sa dea un singur grant, si ala la SRI? Normalul e ala dinainte de ț89? Ca sa stim si noi.

  Reply
  • dragos

   Normal ar fi, daca te simti amenintat aici, sa emigrezi politic in SUA. Acolo e tatal democratiei, nu te va asculta nimeni vreodata.

   Reply
 7. ??????

  Cu puțina vreme in urma ministrul Ghinea sustinea, la fiecare apariție ,că Sebstian Ghița e implicat prin foarte multe proiecte europene pe la ministerul pe care il „conduce” ?
  Dupa o vrme a aparut și solicitarea SRI de accesare de fonduri europene ?
  De data și mai recenta pare a fi intervenția domnului ministru Ghinea care susține ca la ministerul pe care îl conduce nu s-au depus proiecte pentru realizarea de obiective cu fonduri europene ?

  Reply
 8. Marius Oprea

  Semnez din toata inima acest protest!
  dr. Marius Oprea, istoric, ;eful Biroului de Investigatii Speciale, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memora Exilului Romanesc (IICCMER)

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *