Septimius Parvu

Cum au ajuns cativa arhitecti tartorii Bucurestiului. Azi, Vlad Cavarnali

Sorin Gabrea, Vlad Cavarnali, Dan Serban sau Constantin Enache fac parte din Comisia Tehnica de Urbanism din Primaria Municipiului Bucuresti, dar sînt totdată şi mari antreprenori al căror nume e legat de proiecte foarte scumpe şi care au adesea nevoie de avize chiar de la această comisie.

Să discutăm astăzi cazul Cavarnali. Acest domn lucreaza la Consiliul Judetean Ilfov, unde este seful Biroului Urbanism si Amenajare Teritoriala din cadrul Directiei Urbanism si Amenajarea Teritoriului si inspector – conform declaratiei de avere – la Primaria Sectorului 3.

Prezenta sa – ca si a altor membri, de altfel – in Comisia Tehnica de Urbanism a fost contestata, pe motiv ca mai multe dintre proiectele realizate de firmele la care este actionar au fost prezentate si votate in CTUAT. Numirea membrilor din comisia actuala, desi criticata, a fost motivata in 2008 prin necesitatea si urgenta aprobarii unor investitii. Componenta a fost boicotata de mai multe ONG-uri de urbanism, insa fara a influenta semnificativ decizia edililor din Primaria Generala, responsabili pentru numirea acestor experti. Vezi aici detalii.

In prezent, activitatea comisiei este contestata este mai multi actori, dintre care cel mai vocal este Plaftorma pentru Bucuresti, datorita planurilor urbanistice derogatorii realizate de firmele unor membri, de luarea deciziilor printr-un conflict de interese potential, dar si de lipsa unui regulament de organizare si functionare adus la zi. Mai mult, chiar daca legea ii obliga pe initiatori sa se retraga si sa nu voteze cand este vorba de propriile proiecte, membrii comisiei isi sustin reciproc proiectele. Legea prevede ca actele adoptate in situatie de conflict de interese sunt nule.

Rolul Comisiei Tehnice de Urbanism

Conform legii 350/2001 a urbanismului, arhitectii sefi sunt sustinuti in activitatea lor de Comisia tehnica de amenajare a teritoriului si urbanism, care are rol consultativ si asigura fundamentarea tehnica de specialitate in vederea luarii deciziilor. Comisia fundamenteaza din punct de vedere tehnic emiterea avizului arhitectului-sef pe baza avizelor emise anterior de institutiile competente, cum ar fi Directia de Mediu, Patrimoniu etc.

Componenta comisiei si regulamentul de functionare se aproba de catre consiliul general sau cel judetean, la propunerea primarului sau a presedintelui consiliului judetean, pe baza recomandarilor asociatiilor profesionale din domeniul amenajarii teritoriului, urbanismului, constructiilor, institutiilor de invatamânt superior si ale arhitectului-sef.

Tot articolul 37 prevede ca la sedintele de avizare ale Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului si de urbanism nu pot participa la luarea deciziei membrii care au calitatea de autor al documentatiilor – proiectelor, supuse avizarii.

Sapte firme in declaratia de interese, opt firme in portofoliu

Conform declaratiei de interese, Vlad Cavarnali este asociat la sapte firme.

SC Urban Architectural Management SRL – asociat unic– detine 20 de parti sociale, cu o valoare de 200 lei.
Alpha Studio – asociat – detine 500 de parti sociale in valoare de 5.000 lei. Restul de 50% este detinut de Maria Pitrescu, care este si administratorul firmei. Cifra de afaceri pentru 2009 a fost de 5.346.721,00 lei, iar profitul brut 1.709.906 RON.
SC East Wind Architect – asociat – detine 75 de parti sociale in valoare de 1.875 lei. Administratorul firmei este tot Maria Pitrescu.
SC Alpha Efect SRL – asociat cu 50 de parti sociale, valorand 500 lei. Alaturi de Cavarnali, la firma respectiva mai sunt asociati Maria Pitrescu si Omega Quattro Holding, o firma elvetiana cu un aport de 4.000 lei si care detine 80 de parti sociale. Conform bilantului din 2009, firma a avut cifra de afaceri 0, iar profitul a fost tot 0 lei. Printre clientii firmei s-a numarat in 2008 si parlamentarul PSDist Bogdan Nicolae Niculescu Duvaz (vezi aici PUZ-ul)(1)
SC East Industrial Architect SRL – asociat cu 15 parti sociale, in valoare de 1500 lei
SC Iul Pro Con Ser SRL, cu 8 parti sociale in valoare de 80 lei. Conform Registrului Comertului, firma este in stare de “intrerupere temporara de activitate”.
SC. Quartz Arhitect Studio SRL, asociat cu 14 parti sociale, 140 lei. Conform Registrului Comertului, firma este in stare de “intrerupere temporara de activitate”.

Seful de la urbanism a uitat sa declare o firma la care este asociat. Conform datelor obtinute de la Registrul Comertului, Cavarnali este asociat la Cubic Regard SRL, alaturi de Nicolae Eduard Ursescu, unde detine sapte parti sociale. Data ultimei inregistrari la Registru este 05.03.2009. Conform datelor oficiale, starea firmei este “functiune, sediu expirat”.

Averea declarata a lui Vlad Cavarnali

Declaratia de avere depusa de arhitect in octombrie 2010, in calitate de sef birou la Consiliul Judetean Ilfov, contine patru apartamente, din care trei (73, 146,90, 90 mp) sunt detinute exclusiv de Cavarnali, iar al patrulea este detinut in cota de 25%. Toate sunt cumparate in perioada 2006-2008. De asemenea, mai detine o casa de locuit, in Bucuresti, cu o suprafata de 270 mp.

In ceea ce priveste terenurile, membrul CTUAT a declarat 10 terenuri, pe care le detine integral sau in parte. Are integral doua terenuri intravilane, de 920 mp, respectiv 500 mp. De asemenea, a declarat 50% dintr-un teren de 5.000 mp, 20% dintr-unul de 5.324 mp, 25% din 1.301 mp, 50% din 1.000 mp, 15% din 310 mp, 25% din 238 mp, 25% din 2100 mp, insumand 5.021,05 mp. In plus, a mai pus pe lista 2.200 mp de teren agricol in Tunari, Ilfov.

Cavarnali a declarat si 3 autoturisme. In banca are cinci conturi curente, care insumeaza 239.000 euro, 238.000 franci elvetieni si 52.000 lei. In plus, a declarat datorii de 869.215 lei.

Ca venituri, a trecut in declaratie 34.513 lei, de la firma Alpha Studio SRL, dividente de 1.289.201 lei de la aceeasi firma si 40.000 lei de la East Wind Architect.

Vlad Cavarnali nu a declarat niciun fel de castig din functiile publice – cea de inspector la primaria Sectorului 3 si de sef birou la CJ Ilfov.

Cum sa iti avizezi propriile proiecte

Prin firmele sale, dar in special prin Alpha Studio si Urban Arhitectural Management, Cavarnali a introdus un numar semnificativ de proiecte pentru avizarea de catre Comisiile Tehnice de Urbanism. Lucrarile nu au fost depuse numai in Bucuresti, dar si in judetul Ilfov, unde detinea functia de sef al Biroului de Urbanism, numele sau putand fi regasit pe mai multe dintre listele cu ordinea de zi a sedintelor CTUAT. Vezi exemplu aici.

Conf
orm Regulamentului de Organizare si Functionare a Comisiei, secretariatul este asigurat de catre Biroul Urbanism si Amenajarea Teritoriala, condus, dupa cum am mentionat deja, chiar de catre Vlad Cavarnali. De asemenea, „proiectantii documentatiilor sunt obligati sa fie prezenti la sedinta “Comisiei” si sa-si sustina lucrarea”.

Avand in vedere aceasta situatie, consideram ca ar putea exista un posibil conflict de interese in cazul lui Vlad Cavarnali. Conform legii 161/2003, articolul 70, conflictul de interese este situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative. Mai mult, articolul articolului 79, funcţionarul public este în conflict de interese dacă este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice şi juridice cu care are relaţii cu caracter patrimonial sau interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice.

Mai mult, conform Codului Penal, functionarii publici nu pot lua parte la luarea unei decizii daca aceasta aduce beneficii materiale pentru sine, sot/sotie, rude sau afini pana la gradul II inclusiv sau o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură. Ne referim la functionarul public ca la orice persoană care exercită permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost învestită, o însărcinare de orice natură, retribuită sau nu. Aceasta trebuie sa fie in serviciu public, care inseamna tot ce priveşte autorităţile publice, instituţiile publice, instituţiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publică, serviciile de interes public, precum şi bunurile de orice fel care sunt de interes public.

Proiectele lui Cavarnali

Printre proiectele de „succes” ale lui Cavarnali se numara unul imobiliar desfasurat pe o suprafata de peste 2 hectare, situate pe Splaiul Unirii 92-96, constructii cu un coeficient de utilizare a terenului in Maior Gheorghe Sontu 13A si Aleea Câmpul Mosilor nr. 5 – langa Halele Obor, proiect care reduce din vizibilitatea monumentului istoric (vezi aici. Mai mult, a prezentat proiecte precum cel de la Complexul Obor (vezi aici si hotelul care ar fi trebui sa ocupe o parte semnificativa din Parcul Operei (vezi aici). Alpha Studio se numara si printre castigatorii Planului Urbanistic Zonal pentru inchiderea inelului median de circulatie din zona de nord a Bucurestiului. Valoarea totala a contractului este de 12.740.000 RON, iar firma lui Cavarnali a castigat alaturi de partenerii din Asocierea SC Proiect Bucuresti SA & SC Ecoterra SRL & SC Metroul SA & SC Alpha Studio SRL, SC Western Outdoor SRL (firma lui Sorin Gabrea), lider SC Proiect Bucuresti SA.

Dar acestea nu sunt singurele exemple. In documentul atasat, Romania Curata va prezinta lista de proiecte pe care firmele la care arhitectul Vlad Cavarnali detine actiuni le-au inaintat catre comisiile de urbanism din Bucuresti si din Ilfov, intre 2009 si mai 2011 – cu mentiunea ca ele nu au fost neaparat si aprobate de catre Consiliul General sau Consiliul Judetean Ilfov pana in acest moment. In rubrica din dreapta puteti vedea care a fost rezolutia comisiei, in urma dezbaterii sau avizarii unui proiect.

Vezi aici Lista proiectelor arhitectului Vlad Cavarnali

Note:

Site-ul Prmariei Municipiului Bucuresti, PUZ: http://www.pmb.ro/servicii/urbanism/puz/docs/puz1_2008/emanoil_porumbaru_82-84.pdf.

Citeste si despre: Bucuresti, Consiliu General, Capitala, proiecte, imobiliare.


Articole cu aceeasi tema:
Analiza Romania Curata. Legea Bucurestiului – pro si contra
Administratie locala. Urbanismul de sector- intre participare pudica si decizii obscure
Societatea civila da primaria in judecata. Cum intra spatiul verde mereu la apa


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Cum au ajuns cativa arhitecti tartorii Bucurestiului. Azi, Vlad Cavarnali

  1. activistul

    Si intr-un final care a concluzia acestui lung material de descriere – a facut sau nu ceva nasol? Ilegal? Imoral?
    Nu mi-e clar, mi se pare ca bijbiiti si nu prea stiti nici voi daca ati gasit ceva cu relevanta sau nu.
    Lista atasata vad ca nu-s doar proiectele lui Carnavali, e o amestecatura, mai bine le scoateati de acolo doar pe ale lui, ca are multe firme si mi-e greu sa urmaresc.

    Reply
  2. Romania Curata

    @activistul – Nu ne putem pronunta noi asupra unor fapte ilegale, pentru ca nu suntem instanta sau institutie cu atributii de cercetare. Putem insa prezenta niste informatii neutru.
    In ceea ce priveste lista – toate de pe lista sunt proiecte depuse de firme la care dl. Cavarnali este actionar.

    Reply
  3. Ina

    Pai mie nu mi se pare in regula acest domn Cavarnali si toata situatia cu acesti arhitecti din Comisia Tehnica de Urbanism a PMB. Cum sa nu-ti fie clar macar conflictul de interese? Cine nu intelege, poate mai citeste o data articolul. Astept sa se si sesizeze autoritatile anti-coruptie.

    Reply
  4. anonim

    @activistul:ce sunt cu intrebarile astea cand toti proiectantii si beneficiarii din Ilfov si Bucuresti stiu cu ce se ocupa domnul Carnavali..ilegal nu se poate demonstra ca a facut ceva dar este imoral sa iei contracte in valoare de zeci de mii de euro ale altor proiectantii care au muncit .. exista un cod dentologic al arhitectului care nu stipuleaza nicaieri ca daca un proiect nu e facut de tine si nu ti-au intrat banii in cont nu il poti aviza desi din punct de vedere tehnic este impecabil ….macar daca ar face arhitectura de calitate….dar nici atat…si sunt multe de zis legate de corectitudinea proiectelor si modul in care sunt trecute cu vederea de institutiilor avizatoare …. ca in rest vom avea de asteptat mult si bine autoritatilor anticoruptie…si nici nu vad rostu ca pana la urma roata oricat de patrata e tot o sa se invarte si pentru domnul arhitect

    Reply
  5. bicir

    1. Pai tocmai pentru ca se prezinta toata lista ( sigur e greu sa citesti tot si sa descoperi fix pe cel vizat) pozitia e neutra din partea prezentatorului acestui material.
    2. S-au indicat toate legile si paragrafle care stabilesc f clar ilegalitatea actiunilor lui Cavarnali. Si nu se vede unde este ilegalitatea ? Adica nu vrei sa vezi
    3. Chiar nu vedet cit de hidos a devenit acest oras datorita turnurilor plantate aiurea. Uitati-va de ex la turnul de linga biserica Armeneasca ! Ce cauta acolo ? E oribil, n-are nicun rost acolo decit sa aduca bani in buzunarele proprietatrului, si sa ne sufoce pe noi.
    4. Toti acesti indivizi din Comisia Tehnica de UA T, stau bine merci in locuri aerisite, frumoase, in afara , orasului sau in cartiere protejate, si scot bani pe agresiunea fizica, psihica, si asupra sanatatii noastre prin plantarea acestor turnuri in locuri care ar trebui sa fi ramas libere.

    Reply
  6. victor vasile

    Fara sa ma ascund sub nick-uri, afirm clar si raspicat ca demersul dvs., domnule Septimius Parvu, este rodul unei comenzi. Problema dvs. este insa ca sunteti IGNORANT in materie. Nu am sa va dau lectii de drept si urbanism aici – printr-un comentariu limitat la 3000 de semne – veti primi insa o cuvenita lectie, in instanta.
    (PUZ-ul Campul Mosilor nr.5 – unul dintre proiectele lui Cavarnali asupra carora ati aruncat cu noroi – a fost premiat la Londra, in septembrie 2010)

    Reply
  7. vv

    Va pretindeti „romaniacurata” si cenzurati postarile care nu va convin ? Cu asa exponenti ai societatii civile nu e de mirare unde a ajuns Romania !

    Reply
  8. Septimius

    @ Victor Vasile – Stimate domnule, va asigur ca nu sunt ignorant in domeniu si ca articolul nu este scris la comanda nimanui. Iar daca ati citi mai cu atentie si per ansamblu articolul, ati vedea ca scopul sau nu era analiza tehnica a planurilor urbanistice, ci activitatea domului Vlad Cavarnali a celor opt firme ale sale.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *