Adrian Popescu

Cum a ajuns baronul PSD Adrian Ţuţuianu să verifice activitatea ANI. Dosar penal şi apariţii pe listele negre ale ARC

Adrian Ţuţuianu, preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa din partea PSD, a fost votat luni de către Senat ca membru supleant în Consiliul Naţional de Integritate (CNI), instituţie care are menirea să verifice activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Majoritatea PSD din Senat nu a ţinut cont de faptul că Ţuţuianu are probleme la DNA şi este chiar suspectat de ANI de conflict de interese. El a apărut de mai multe ori şi pe listele întocmite de România Curată, pentru numeroasele sale afaceri cu statul.

Dosar penal la DNA

În martie 2013, DNA a deschis un dosar penal pe numele lui Adrian Ţuţuianu, pentru trafic de influenţă în legătură cu campania electorală pentru alegerile locale din 2012. Dosarul său a fost disjuns din cel în care este judecat senatorul PSD Ion Sta, cei doi membrii PSD fiind reclamaţi de omul de afaceri Nicuşor Sorin Dima.

Concret, omul de afaceri le-a spus procurorilor că a sponsorizat cu sume importante de bani campania electorală a senatorului Ion Stan, primind în schimb contracte cu statul.

În dosar apare şi informaţia că Ion Stan i-a propus lui Dima Nicuşor Sorin să îl sprijine în afacerile pe care le derulează, aranjându-i o întrevedere cu Adrian Ţuţuianu.

La rândul său, Ţuţuianu susţine că  DNA a închis acest dosar încă din 2013, primind o soluţie de neîncepere a urmăririi penale.

Prezent pe listele negre ARC

Alianţa pentru o Românie Curată a scris în mai multe rânduri despre semnele de întrebare pe care le ridică afacerile derulate de Adrian Ţuţuianu.

Astfel, în mai 2012, el apare pe lista neagră a candidaţilor la alegerile locale. Senator PSD, dar şi avocat, el a încheiat contracte de reprezentare juridică cu mai multe primării din propria circumscripţia electorală unde primari sunt colegii săi din partid.

În 2011, Adrian Ţuţuianu, pe atunci senator PSD a convins 10 primari din propriul colegiu electoral din judeţul Dâmboviţa să-i acorde contracte de reprezentare juridică şi alţi patru primari să-i încredinţeze contracte de reprezentare în procese (detalii puteţi citi aici: http://www.romaniacurata.ro/ar-trebui-modificata-legea-care-le-permite-sa-ia-bani-de-la-bugetul-de-stat-parlamentarii-avocati-cu-norma-la-propriul-colegiu/)

El declară acum că, până în anul 2012, a avut o firmă de avocatură, însă după ce a fost ales preşedinte al CJ Dâmboviţa, a cesionat părţile sociale partenerilor săi.

Ţuţuianu susţine că fosta sa firmă de avocatură nu are contracte cu CJ Dâmboviţa, însă recunoaşte că „este foarte posibil” să aibă contracte cu primarii din judeţ.

Acesta este şi motivul pentru care Adrian Ţuţuianu este verificat de ANI.

Cine sunt noii membri ai CNI

Senatul a validat, luni, nouă membri titulari şi nouă membri supleanţi ai CNI, aceştia urmând să aibă un mandat de patru ani.

Membrii titulari: Simona Maya Teodoroiu (propusă de Ministerul Justiţiei), Bogdan Găurean (propunere PNL), Tiberiu Tănase (minorităţi naţionale din Camera Deputaţilor), Peter Zsuzsanna (UDMR), Ciprian Ciucu (APADOR-CH), Ladanyi Laszlo Zsolt (Asociaţia Naţională a Funcţionarilor Publici), Xenia Cosette Teodorescu (Asociaţia Naţională a Funcţionarilor Publici), Viorel Miron (Asociaţia Oraşelor din România), Dumitriu Cătălin Antoanid.

Membrii suplenaţi: Cristina Păduraru (grup PNL Senat), Crina Mihaela Letea (grupul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor), Gabriel Lungu (grup parlamentar PSD Senat), Novak Levente (grup parlamentar UDMR Senat), Elena Calistru (APADOR-CH), Adrian Ţuţuianu (Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România), Gyozo Istvan Barczi (Asociaţia Naţională a Funcţionarilor Publici), Mihaela Cristina Bebereche (Asociaţia Naţională a Funcţionarilor Publici), Sergiu Ţâra (Asociaţia Comunelor din România), Ion Georgescu (Asociaţia Oraşelor din România), Alina Barbu (Ministerul Justiţiei), Ion Damian (Ministerul Finanţelor).

De asemenea, Senatul a respins două propuneri PDL, respectiv pe Cyntia Curt (fosta şefă de cabinet a premierului Emil Boc) la un nou mandat de membru simplu şi pe Cristina Trăilă (fosta şefă ANRMAP), pentru mandat de supleant.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *