”Macroeconomia arată că Ucraina a pățit-o mai rău decât cei care au trecut prin Marea Criză Economică (1929-1933). Cu toate acestea, economia nu s-a prăbușit și oamenii nu sunt în stradă”, arată Tymofiy Mylovanov, unul dintre economiștii ucraineni de pe care-i urmăresc, profesor asociat la University of Pittsburgh, președinte la Kyiv School of Economics, care a studiat economie la University of Wisconsin-Madison.
Înaintea prezentării unui raport, acesta a transmis un mesaj sinteză legată de starea economiei actuale a Ucrainei trăgând un semnal de alarmă asupra tragediei prin care trece Ucraina din cauza acestui război.
Iată ce relatează (sursa aici):
Să facem o mică sinteză macroeconomică ușor de înțeles, înainte de Conferința de Redresare a Ucrainei de la Londra.
Macroeconomia arată că Ucraina a pățit-o mai rău decât cei care au trecut prin Marea Criză Economică (1929-1933). Cu toate acestea, economia nu s-a prăbușit și oamenii nu sunt în stradă.
Tymofiy Mylovanov (foto)
Faptele:
1. 18% din suprafața Ucrainei (cam echivalentul a jumătate din Germania n.n.) și 12% din PIB-ul de dinainte de război rămân sub ocupație în timpul invaziei la scară largă a Rusiei în 2022-2023.
2. Peste 5 milioane de persoane strămutate în interiorul țării (IDP) au fost raportate în 2022, iar peste 8 milioane au plecat din Ucraina.
Aceasta reprezintă 30% din populație care devine fără adăpost. Gândiți-vă la întreaga populație a marelui stat New York, California, Florida și Texas care își pierd casele și trebuie să se mute.
3. Șomajul a crescut de la 10% în 2021 la 25-26% în 2022.
Acum, fiecare 1 din 4 persoane care ar putea și ar vrea să muncească nu are un loc de muncă.
4. PIB-ul real a scăzut cu 29,1% în 2022.
5. Inflația de consum a crescut cu 26,6% în 2022
6. Cursul de schimb al hrivnei a fost fixat la 36,57 UAH/USD, ceea ce a dus la o devalorizare de 25%.
7. Exporturile de bunuri au scăzut cu 35%, iar exporturile de servicii au scăzut cu 28,3% în 2022.
Acești indicatori sunt la egalitate cu cei din timpul Marii Depresiuni, dar există o diferență. În SUA, pentru ca PIB-ul să scadă cu 29%, a fost nevoie de intervalul 1929 până în 1933. În Ucraina, acest lucru s-a întâmplat într-un an.
Să continuăm cu cifrele:
8. Exporturile nete au contribuit negativ la variația PIB-ului cu aproape 10% .
9. Balanța comercială a fost negativă la 25,9 miliarde de dolari în 2022, față de 2,7 miliarde de dolari în 2021.
10. Importurile de bunuri au scăzut cu 20,3%.
11. Producția industrială din Ucraina a scăzut cu 36,9% în 2022.
12. Cheltuielile pentru apărare și securitate au crescut de nouă ori față de 2021.
13. Deficitul bugetar a crescut la 25 de miliarde de dolari în 2022.
Cum a făcut Ucraina să nu intre în colaps și să-și finanțeze cheltuielile de apărare și cele sociale?
În primul rând, există adaptabilitate și reziliență a oamenilor și a întreprinderilor. Care este completată de:
14. Ucraina a primit 48,6 miliarde de dolari în ajutoare internaționale începând cu 24 februarie 2022.
15. Povara datoriei a ajuns la 75,4% din PIB sau 101,5 miliarde de dolari până la 31 decembrie 2022
Și acum ce urmează?
16. Banca Națională a Ucrainei prognozează o creștere economică de 2,0% pentru 2023.
17. Reducerea riscurilor de securitate este esențială pentru creșterea economică în 2024-25
Și este nevoie de mai mult sprijin! Cât de mult?
18. Sprijinul internațional necesar în 2023 ar putea depăși 42 de miliarde de dolari.
Este mult? Se pare că da! Dar reprezintă 30% din averea lui Jeff Bezos, de exemplu, sau mai puțin de 0,1% din PIB-ul țărilor membre în Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. THE END.
Proiectul ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare” este derulat de Societatea Academică din România (SAR) și beneficiază de o finanțare în valoare de 36.940 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul materialelor realizate în cadrul proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
Situatia este extrem de grava, fara ajutorul financiar si economic al EU si US, Ucraina intra pur si simplu in colaps total chiar daca razboiul se incheie acum. Inteleg perfect disperarea din Ucraina. Cu o Europa care a ramas fara resurse si ajunsa in cea mai grava recesiune economica dupa al doilea razboi mondial si cu o America pe care din ce in ce mai putina lume o mai poate intelege aflata intr-o degringolada la nivel de sanatate psihica absolut de neinchipuit acum trei ani, situatia intregului occident este probabil mai sumbra decit in primul razboi mondial.
Sa fiu sincer situatia Ucrainei o sa distruga si Uniunea Europeana,sper sincer sa ma insel!
UE a supraviețuit și crizei financiare (cu impact economic uriaș și gestionată prost), a supraviețuit și pandemiei, și va supraviețui și războiului (sau măcar are obligația și responsabilitatea de a încerca să supraviețuiască, alternativa de a renunța la sprijinirea Ucrainei, să lase Rusia lui Putin să se pregătească pentru următorii pași: Moldova, Polonia, România, Țările Baltice nu e… alternativă)
criza financiar-economica actuala nu are precedent, nu exista comparatie cu criza creditelor imobiliare din 2007, banuiesc ca nu se intelege foarte bine ce se intimpla cu adevarat dar nici nu mai incerc sa explic pentru ca exista foarte multa indoctrinare politica si militara in momentul de fata.
Atunci cind Uniunea Europeana nu o sa mai ofere un standard de viata suficient astfel incit sa nu se ajunga in foamete si frig atunci o sa se desfiinteze.
Alternativele sint strict financiar-economice, cele politice nu pot fi debransate de bani si resurse, cine incearca o asemenea alchimie de separare a politicului de economie insemna ca a pierdut complet simtul realitatii (in istorie exista multi rinoceri care au facut astfel de timpenii).
Polonia si Romania intrate in razboi impotriva Rusiei insemna ca NATO intra in razboi impotriva Rusiei si atunci ne aflam in scenariul celui de al treilea razboi mondial final.
recunosc că ”nu înțeleg ce se întâmplă cu adevărat”; da, riscuri există și sunt uriașe, și nu doar din cauza războiului din Ucraina, dar încă suntem departe de criza precedentă; altfel, istoria e plină de ridicări și căderi, posibil ca la un moment dat să se prăbușească și UE, dar suntem departe de acel moment – chiar și o coborâre semnificativă a standardelor de viață din UE tot ar fi departe de ”foamete și frig”; în fine, nu e vorba că Polonia și/sau România ”ar intra” în război împotriva Rusiei, ci că Rusia, cu Putin (sau alt nebun) la putere ar ataca România, Polonia, Moldova și/sau țări baltice dacă ar trece peste Ucraina
Tot ce este NATO nu o sa fie atacat decit daca dispare alianta, Moldova o sa fie atacata daca Nato intra in Transnistria.
Cit priveste viitorul economic apropiat al EU nu sint optimis absolut deloc dar sa speram totusi ca nu o sa ajungem refugiati economici prin America de Sud.