Sorin Paveliu

Corupt, corupător sau cinstit? Ministrul Sănătății trebuie să facă dovada opțiunii sale

Am asistat la o acţiune de imagine a guvernului, lansarea Strategiei Naţionale Anticorupţie 2016-2020, în care atât premierul cât şi ministrul Sănătăţii au dat o atenţie, aş zice exagerată, plăţilor informale destinate medicilor. Mult mai realist, vicepremierul Vasile Dîncu a recunoscut că „marea corupţie este acolo unde se iau marile decizii politice”.

Scurtul discurs al ministrului Voiculescu, din care nu a lipsit şablonul legat de cancer şi copii, a fost în opinia mea unul populist, vorbind despre plicul din sănătate ca fiind cauza tuturor relelor, de parcă s-ar fi născut astăzi, uitând că nu mai târziu de acum o săptămână guvernul său a contestat la Curtea Constituţională, zic eu fără un temei adecvat, o lege care era menită tocmai de a recompensa medicii care aduc venituri suplimentare spitalului. Pe de-o parte faci comunicări publice, văitându-te că vom rămâne fără medici şi că au venituri mici, că apelează la plic, pe de altă parte loveşti în legislaţia iniţiată de parlamentari pentru a modera câtuşi de puţin fenomenul!

Mutarea centrului de greutate a relelor din sănătate pe umerii medicilor este în sine un gest de nedreptate! Discursul ministrului ar fi avut sens dacă ar fi menţionat, fie şi în trecere, paşii tactici pentru diminuarea fenomenului plicului pe care domnia sa are de gând să îi ia în cursul mandatului său, chiar dacă acesta s-ar încheia mâine. Nu a făcut-o! Oricum, este cel putin surprinzatoare decizia de a vorbi de corupţie în condiţiile în care domnia sa, deşi atenţionat, refuză sa-si posteze pe site-ul MS – declaratia de avere si interese – conform legii – comportament caracteristic corupţilor şi nu celor cinstiţi! Acum, dacă tot a venit vorba de corupţie, cred că totuşi ar trebui să-i dăm o şansă domnului Vlad Voiculescu de a ne demonstra dacă este corupt, corupător sau cinstit!

Pe site-ul Ministerului Sănătăţii au apărut până în prezent 3 comunicate privind suspendarea activităţii unor secţii ca urmare a controlului Inspecţiei Sanitare, în principal ca urmare a neconformării la constatări anterioare. O bilă albă pentru minister şi implicit pentru ministru! Sper din toată inima ca toţi şefii de secţie sau medici care lucrează în secţii neconforme să profite de oportunitate, să semnaleze acest fapt ministerului şi presei. Semnale, precum cel de ieri de la spitalul din Iaşi, au apărut deja. Pe de altă parte, ministerul are pe site rezultatele controalelor desfăşurate în urmă cu aproape 6 luni în spitale, în care peste 30% dintre acestea aveau probleme pe lanţul sterilizării instrumentarului şi materialelor sanitare. Este cazul ca aceste spitale să fie închise dacă nu au găsit mijloacele de a se conforma cerinţelor minime de siguranţă a pacienţilor! Aceeaşi decizie se impune şi în cazul numeroaselor centre de transfuzie din spitale care îşi desfăşoară activitatea ilegal! Dacă Vlad, ministrul Sănătăţii, aşa cum se prezenta cu sfioşenie în prima sa conferinţă de presă, este cu adevărat un om cinstit şi vrea să dea un exemplu, ar trebui să stimuleze Direcţiile Sanitare să ridice imediat autorizaţiile unităţilor sanitare cu probleme, iar primăriile şi, ei bine da – Ministerul – ar trebui să aloce de urgenţă fondurile necesare redresării, aşa cum s-a petrecut şi la secţia ATI de la Spitalul de Arşi, după vizita făcută, neîntâmplător, cu reporterii în spate! Dacă însă nu o va face, mai bine să ne lase! În cazul în care va înţelege să ascundă adevărul, să reacţioneze cu întârziere sau doar sub presiunea pierderii de imagine, aşa cum s-a întâmplat la Spitalul de Arşi, ministrul Sănătăţii va deveni el însuşi o persoană coruptă, mita fiind beţia de putere, dorinţa de a rămâne în post până la terminarea mandatului. Nu putem uita că decizia de suspendare a activităţii secţiei a survenit la o lună după ce fusese informat pe larg de propriul său consilier, devenind astfel parte moralmente responsabilă la decesul pacientei transfuzionate sau a celui uitat în secţie până l-au mâncat viermii la propriu. Declaraţia conform căreia „nu am învăţat nimic de la Colectiv”, uitând să precizeze care noi, în condiţiile în care responsabilitatea sistemului stă exclusiv pe umerii săi, asta nu a sunat deloc bine!

Nu exclud ca însuşi ministrul să devină corupător. Până acum a evitat să-şi asume măsuri legislative, singurele care contează, parametrul în funcţie de care se apreciază munca domniei sale. Această fugă de răspundere nu poate să mai fie tolerată. Am acceptat ca restul biocidelor, cu excepţia celor de la Hexi să nu mai fie testate, ştiind că de fapt exista riscul să fie descoperite şi alte produse neconforme. Am aşteptat să fie acreditat un laborator care să demareze oficial această activitate, conform promisiunilor. Am asteptat să ni se răspundă, în urma controlului, conform promisiunilor, dacă managerul spitalului de urgenţă din Tg. Mureş a supraestimat cantitatea de biocide scoasă la licitaţie sau de fapt restul spitalelor cumpără cantităţi infime. Am sperat în schimbarea radicală a abordării legislaţiei care să combată infecţiile nosocomiale şi subraportarea lor. Propunerile puse în discuţie sunt simple paleative, praf în ochii celor care nu au puterea de a lectura zeci de pagini de text de specialitate. Am constatat suspendarea indicatorilor de performanţă, verbal, fără ca un ordin de ministru să fie emis. Am văzut demiterea managerului de la Floreasca pentru că secţia de arşi nu funcţionează, însă se pare că nici astăzi nu s-a emis autorizaţia sanitară de funcţionare fără ca ministrul să mai fie deranjat! Au apărut zvonuri privind încercarea de a schimba legislaţia spitalelor pe nepusă masă, în ultima şedinţă de guvern în care era posibil acest lucru, evitând orice dezbatere. Poate că a fost vorba doar de un zvon. Şi poate nu în cele din urmă aştept să văd studiile de fezabilitate pentru cele două spitale din Bucureşti, CC Iliescu şi M. Curie, care finalizate fiind, conform declaraţiilor de presă, par a fi fost făcute pe ascuns, cu fonduri, executanţi şi costuri nepublice. Un asemenea parteneriat public-privat precum cel promis şi la care actualul ministru lucrează încă de pe vremea când era directorul de cabinet al ministrului de Finanţe nu trebuie să se facă în spatele uşilor închise!

Da, ştim, corupţia ucide! Să nu uităm însă că puterea corupe! De farisei şi făţarnici este plină România! Îmi doresc ca enormul capital de încredere investit în Vlad Voiculescu, care a dat naştere la aşteptări justificate, să se confirme şi materializeze în gesturi ministeriale palpabile, publicate în Monitorul Oficial, şi care să ne facă să spunem – acesta este tipul de ministru pe care ni-l dorim la Sănătate în locul mult blamaţilor feudali! Deocamdată beneficiem doar de vorbe şi gesturi atent studiate. Şi acestea pot fi un exemplu pentru actuali şi viitori oameni politici!

Acest articol a apărut și pe Adevărul


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Corupt, corupător sau cinstit? Ministrul Sănătății trebuie să facă dovada opțiunii sale

 1. AlinaP

  In fine, un articol despre situatia din spitale. Mai mult, autorul propune cateva solutii pentru rezolvarea unor probleme in sanatate. Dar aceste aspecte sunt pe plan secunadar, scopul articolului este din nou, de a il ataca pe ministrul sanatatii. Atacurile sunt insa complet deplasate, se simt resentimentele personale umbrind ratiunea iar cauza resentimentelor e cat se poate de clara – ministrul este impotriva spagii, „plicul” ce lipseste acum din buzunarul doctorilor este procuparea principala a autorului articolului.

  „şablonul legat de cancer şi copii, a fost în opinia mea unul populist”. Chiar pana aici ati ajuns??? Cancerul si copiii sunt vorbe goale, aruncate in vant, sabloane populiste? Nu va mai impresioneaza cancerul si copiii catusi de putin. Oare sunteti doctor de meserie? Probabil.

  In privinta vinei doctorilor, sunt intru totul de acord cu minstrul, era de datoria profesionala a doctorilor sa faca publica situatia din spitale, sa se zbata sa o remedieze cu mult inainte de a ajunge in situatia critica in care e acum sanatatea cand numaram victimele spitalelor, si cu spitalele, ale doctorilor. Daca doctorii ar fi actionat la timp, n-am nici o indoiala ca nu s-ar fi ajuns la cosmarul zilei de azi. Cum au putut doctorii sa-si exercite meseria tacand atatia ani cand stiau ca pacientii lor n-au nici o sansa chiar daca erau vindecabili? E ceva ce nu pot sa concep, unde au fost doctorii in toti acesti ani? Lipsa lor de a actiona este condamnabila, este o complicitate la tot ce s-a intamplat in sanatate pana acum si da, ei poarta in mare parte vina dezastrului din sanatate in Romania. Ei, doctorii, au avut puterea in maini sa schimbe situatia in spitale in bine dar n-au facut nimic, au asistat pasivi la suferinta pacientilor si la pierderile de vieti . Intre timp insa, „plicul” pe sub masa a functionat fara probleme. Iar acum, tot acesti doctori linseaza pe cei ce au curajul sa expuna adevarul (vezi Spitalul de Arsi) sau sa se opuna coruptiei in sanatate.
  Parerea mea e ca in formarea doctorilor in universitati, educatia etica si morala esentiala formarii unui doctor e neglijata complet.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *