Cristian Ghingheș

Constanța sau Craiova – cine merită să fie noua Capitală a Tineretului din România?

În fiecare an, Capitala Tineretului ajunge la un nou oraș. Titlul este acordat de o guvernanță alcătuită Consiliul Tineretului din România (CTR), Grupul PONT, Federația Tinerilor din Cluj și BCR și este inspirat din experiența orașului Cluj-Napoca drept Capitală Europeană a Tineretului în anul 2015.

După Timișoara (care și-a asumat să piloteze titlul) în 2016, Bacău în 2017, Baia Mare în 2018 și, în fine, Iași în 2019, urmează ca astăzi să fie stabilită cea de-a cincea Capitală a Tineretului din România. Finaliste sunt Constanța și Craiova, iar marele anunț va fi făcut diseară, în cadrul Summitului Tinerilor, unde suntem și noi prezenți cu un atelier despre cum să fim cu ochii pe ei.

La ora aceasta, juriul dezbate de zor candidaturile celor două orașe, iar pentru a-i ajuta m-am gândit să fac un rezumat al stării sectorului de tineret din cele două orașe finaliste, alcătuit pe baza datelor pe care le-am obținut de la autoritățile locale în ultima perioadă. România Curată monitorizează atent politicile de tineret mai ales la nivel local, iar acest material este doar un preview pentru monitorizarea națională pe care urmează să o lansăm.

Ce monitorizăm? Simplu: alocările financiare pentru tineret, felul în care comunitățile locale consultă tinerii măcar în problemele care îi privesc pe aceștia, dacă au sau nu vreo strategie care să țintească tinerii ori dacă au de gând să amenajeze vreun centru de tineret.

1. Fonduri de tineret
obligatorii la nivel municipal conform Legii tinerilor

– Constanța: alocare de 100.000 lei în 2018, respectiv 300.000 în 2019. Totuși, aceste sume puse la bătaie pe bază competițională nu au fost executate, însă Primăria Constanța se laudă că în 2019 a organizat în regie proprie două evenimente cu suma de 258.000 lei. Așadar, fondul pentru activități de tineret dedicat ONG-urilor până la urmă tot dedicat primăriei a ajuns să fie. Când am întrebat primăria despre proiectele finanțate direct, fără concurs, instituția a evitat răspunsul.

– Craiova: fonduri pentru activitățile de tineret se alocă începând cu anul 2019, suma pusă la dispoziție pentru concursul de proiecte fiind de 100.000 lei. În plus, există un domeniu de finanțare „cultură și tineret” în baza Legii 350/2005 a finanțărilor nerambursabile pentru care în 2018 au fost puși la dispoziție 100.000 lei, în timp ce anul acesta suma s-a ridicat la 200.000 lei. Primăria Craiova spune că nu finanțează proiecte de tineret prin ilegalele asocieri/parteneriate directe.

2. Consiliul Consultativ pe Probleme de Tineret
obligatoriu la nivel municipal conform Legii tinerilor

– Constanța: înființat în septembrie 2016 la presiunile Asociației Elevilor din Constanța (l-au somat pe Făgădău încă din luna aprilie 2016) și ulterior ale Federației Tinerilor din Constanța (FTC), consiliul are în acest moment 11 organizații și pare că s-a reunit în cei 3 ani de existență de doar câteva ori. Patru, mai exact, dacă e să ne luăm după istoricul public, iar acum nu ne referim la vreo pagină a Primăriei Constanței referitoare la CCPT, ci la articolele din presă, generate exclusiv de comunicatel FTC. Ultima întâlnire pare că datează din 17 martie 2017. Așadar, dead in the water, chiar dacă primarul avea obligația de a convoca acest consiliu măcar o dată pe lună, conform regulamentului aprobat de Consiliul Local. Poate așa ar fi aflat și de miile de euro care se colectează prin școlile din subordinea sa. Dar știți ce e foarte haios? Că nici măcar Primăria Constanța nu știe ce are în ogradă, spunându-ne negru pe alb în ianuarie 2018 că la nivelul municipiului „nu există consiliu consultativ”.

– Craiova: în „Bănie”, CCPT abia a fost înființat, prima ședință având loc chiar miercurea aceasta, cu 22 de organizații membre (o mare bilă albă). Consiliul are pagină pe site-ul primăriei pentru asigurarea transparenței (încă o bilă albă), iar acolo vedem angajamentul că urmează să se întrunească măcar o dată pe lună. E de văzut dacă se vor ține de el sau dacă l-au enunțat doar în contextul candidaturii Capitalei Tineretului.

3. Existența unei strategii pentru tineri la nivel local
opționale legislativ, dar recomandate de cadrul național și european

– Constanța: nu există, iar Primăria Constanța nici nu ne-a precizat dacă intenționează să realizeze una. În plus, Primăria Constanța nu a urmat direcțiile minimale din candidatura pentru Capitala Tineretului pe care FTC a propus-o în 2016. Putea să o facă dacă îi păsa de tineri.

– Craiova: într-un răspuns primit de noi pe 14 octombrie, primăria preciza că în septembrie 2019 a fost organizată o dezbatere cu reprezentanții organizațiilor locale și din țară (nu doar guvernanța titlului de Capitala Tineretului, ci și FITT, FTR, USR etc) cu scopul de a adopta o strategie de tineret la nivel local.

4. Centru de tineret?
opțional legislativ, dar recomandate de cadrul național și european și necesare la nivel local

– Constanța: din nou, municipalitatea a evitat răspunsul la această întrebare. Totuși, există un centru de tineret în orașul Constanța, realizat de Consiliul Județean cu fonduri europene, însă am citit cu toții că nu este pus la dispoziția tinerilor ca serviciu social local, ci folosit pentru congrese de partid și activități comerciale.

– Craiova: nu există, dar primăria se angajează în marja candidaturii să înființeze un centru de tineret, dar și un hub pentru dezvoltarea industriilor creative „care să ofere tinerilor și structurilor de tineret acces la spații dotate corespunzător în vederea derulării de inițiative și proiecte de și pentru tineret”.

Trăgând linie după ce am trecut în revistă aceste 4 mari componente ale politicilor de tineret la nivel local, vedem cum Constanța este cu mult în urma municipiului Craiova la aceste capitole, dar și la transparența față de public și față de cetățenii săi în primul rând. Concluzia e cu atât mai serioasă cu cât ne uităm în urmă și vedem că orașul de la malul Mării Negre a mai candidat o dată la titlul de Capitala Tineretului și, chiar dacă a pierdut competiția cu Bacăul, primăria a băgat acel document în sertar și nu i-a păsat de problemele și mai ales soluțiile punctate acolo.

Singurele voci cu adevărat active din zona de tineret constănțeană le auzim de la Asociația Elevilor din Constanța și Federația Tinerilor, dar aceste două structuri nu fac parte din grupul care a pregătit candidatura în acest an. În schimb, vedem cum, în timp ce Consiliul Județean al Elevilor are reprezentanți în prima linie în comitetul de inițiativă, elevii sunt persecutați în școli și licee pentru că spun lucrurilor pe nume. Ce a spus CJE? Nimic. La Craiova, situația e total diferită, unde în ultimii ani am observat un consiliu al elevilor cu o activitate demnă de luat în seamă. Sunt aproape de elevi, îi apără când au nevoie, monitorizează politicile publice din educație și așa mai departe.

Dacă am intra și în subiecte precum hoțiile de la fundațiile județene de tineret, raportul Băncii Mondiale referitor la Orașele magnet (care arată masivul exod al tinerilor din orașul port Constanța către București), felul în care autoritățile locale tratează reprezentanții tinerilor, recomandarea noastră că Craiova merită mai mult titlul decât Constanța ar fi și mai întărită.

Voi ce ați alege dacă ați fi în juriu: Constanța sau Craiova?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Constanța sau Craiova – cine merită să fie noua Capitală a Tineretului din România?

  • da-Da, ihi

   NUmai gura de ei, orice ar face ori ar fi pusi vreodata sa faca, nu vor face absolut nimic, din toate pe care ar trebui/ fi obligati sa le faca – in afara de a ne sabota din interior, fura si distruge – in timp ce pe ceilali ii doare gura, ori au cazut in prostatie, perifericii de nimic le iau fata.

   Reply
 1. ceaushescu & baniaLuka

  Dpv politic Cracraiova trebuie sa castige tot, exact ca pe vremea marelui barbat oltean, deoarece azi insusi NATO pune mare baza pe olteni ca Cumpanashu in frunte cu americanii!
  (ca sa nu mai vorbim de restul, care sunt mari politicieni si fac politica mare olteneasca a Postceaushiei)
  WeHell, de ce nu insistati, de ce nu-i mai intrebati inca o data pe cei din Constanta prezentandu-le raspunsurile celor avizi de putere… si publicitate din Craiova?
  (e staveziu ca nu am nicio simpatie pentru craiova ori pentru vreun oltean pe lume si nici nu voi avea vreodata!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *