Constantin-Alexandru MandaGeorge Farauanu

Deturnare de fonduri pentru congrese de partid: centrul de tineret din Constanța

Constănțenii din generația 40+ își aduc aminte, cu nostalgie mulți, de cinematograful Republica. După ce a fost dezafectat, clădirea a intrat în paragină și doar firma de la intrarea mai amintea de ce a fost acolo odată. Consiliul Județean Constanța, cel în proprietatea căruia se află edificiul, s-a hotărât în 2013 să îi dea o nouă destinație. Așa că a luat de la Uniunea Europeană 2,5 milioane de euro și a început să pună pe picioare primul centru de tineret din Constanța. Sună frumos, nu? Parcă prea frumos pentru a fi și adevărat.

Camumflat sub o denumire pompoasă – „centrul multifuncțional educativ pentru tineret” și păstrat în administrarea Centrului Cultural „Theodor Burada”, proiectul a avut din start un traseu binedefinit: reabilitarea mascată a cinematografului! Dacă nu ne credeți, amplasamentul arată cam în felul următorul: un foaier, două săli mici (destinate expozițiilor de artă), un loc din care se poate cumpăra popcorn și piesa de rezistența: o sală multifuncțională de proiecție cu 700 de locuri, sistem de sonorizare ultimul răcnet și traducere simultană. Centru de conferințe, nu glumă!

Pe de altă parte, faptul că din start totul a fost gândit ca o deturnare de fonduri europene este clar și din conduita Consiliului Județean. Din 2013 și până la acest moment nu au creat un serviciu, o direcție sau o instituție căreia să îi ofere atribuții legate de activitatea de tineret și nici nu au angajat personal de specialitate cu experiență în zona de tineret pentru a asigura funcționarea eficientă a centrului. În schimb, au ales să paseze totul la Centrul Cultural „Theodor Burada”. Este destul de evident că activitatea de tineret e una, iar activitatea culturală e alta, dar diferența asta nu a contat niciodată pentru mai marii județului Constanța. De ce? Pentru că din start intenția a fost să reabiliteze clădirea cinematografului pentru a funcționa tot ca un cinematograf. Și pentru că de ce nu, să facă asta cu bani dați de Comisia Europeană pentru a face un centru de tineret.

Cu o întârziere de aproape de doi ani, pe 20 aprilie 2018 a avut loc deschiderea oficială a centrului de tineret. A trecut mai bine de un an de la inaugurare, timp în care maxim 2-3 dintre evenimentele din clădire au avut de a face cu segmentul de tineret. Elevii, studenți, tinerii în general nu au fost, nu sunt și, în lipsa oricărei măsuri, nici nu vor sprijiniți să se dezvolte de Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret din Constanța. Asta pentru că denumirea este doar una de fațadă. Sub acest titlu funcționează un veritabil cinematograf: cu proiecții de ultimă oră, filme 3D și tot tacămul. Dar nu doar atât.

Când nu se comportă ca un cinematograf, centrul de tineret din Constanța găzduiește ședințele locale ale PSD Constanța. Și normal, de ce altfel să fi făcut cea mai mare sală de conferințe fix în centrul orașului?. Mai contează că banii erau pentru altceva? În locul unde au deturnat 2,5 milioane de euro a avut loc chiar vinerea trecută Conferința județeană de alegeri a PSD Constanța, în prezența premierului Viorica Dăncilă. Da, ați citit bine. Congresul local al PSD Constanța a avut loc în așa-zisul centru de tineret din oraș, cel unde au loc vizionări de filme și spectacole în loc de activități pentru formarea și dezvoltarea tinerilor. Asta asa, în context: să vă faceți o idee cam care este nivelul de interes față de tineri în orașul de la malul mării. Același unde mai marii administrației locale zic că vor aduce în toamnă titlul de capitala tineretului.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Deturnare de fonduri pentru congrese de partid: centrul de tineret din Constanța

 1. Vlad Slăvoiu

  Chiar așa să fie oare?… :) Aș fi zis că filmele&spectacolele sunt și ele modalități de formare&dezvoltare a tinerilor, la fel ca un concurs de pian pentru elevi, o expoziție de fotografie, sau proiectul cultural de educație juridică „Themis, drumul către umanitate”. Sigur că arta, și proiectele culturale în general, pot fi și proaste, sau pot fi doar o modalitate de a mai consuma niște bani ori de a mai bifa o activitate – și atunci e adevărat că nu prea ajută la formare, cineva ar putea spune chiar că dompotrivă… dar asta e altă poveste.

  Cât îi privește pe dragii de pesedei: plătesc ei să folosească spațiul sau e pe gratis? Că, dacă e pe gratis, eu aș zice că e rău.

  Reply
 2. emil

  Conform legii universale, ce e penal, penal ramane pentru todeauna. Pana acum au agresat si talharit populatia pentru avere iar acum se talharesc si canibalizeaza intre ei pentru voturi si supravietuire.

  Reply
 3. Dumitru

  Articol tipic romanesc, complet neconstructiv, pe principiul „sa moara si capra vecinului”. Nici o propunere constructiva, pe autori nu-i intereseaza ce s-ar putea face, ci par suparati ca s-a facut ceva (orice). Daca nu se facea nimic, era probabil mai bine, si puteau sa-si continue discursul cu „in Romania nu se face nimic”. Ia sa vedem : descrierea chiar corespunde unui centru de conferinte. Ati incercat cumva sa-l folositi si nu a mers ? Daca nu, voi sunteti incapabili, nu aia care l-au reabilitat. In ce priveste cinema-ul : e „for profit”, sau nu ? Daca da, atunci luptati ca profitul sa mearga la activitati pentru tineret. Daca nu, inseamna ca intr-adevar este un centru pentru tineri, care ofera cinema la pret mai mic decat in alte parti.

  In loc sa fiti #rezist la tot, puneti naibii mana si mai si propuneti si ceva constructiv. Stilul asta „rezistent” este specific ardelenilor (tot de-acolo a iesit si PNT-ul lui Maniu care a reusit sa duca Romania de rapa cu politicile lui „cu ajutor din afara”). Constanta parca era mai in sud, si mai cu initiativa.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *