Adrian Popescu

Condamnări grele în dosarul Carom: Ovidiu Tender – 12 ani, Marian Iancu – 14 ani! Mai aveau O ZI până la prescrierea faptelor

Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost condamnat definitiv luni de judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti la 12 ani şi şapte luni închisoare în dosarul Carom, în timp ce Marian Iancu a primit 14 ani de detenţie. Acuzaţiile sunt de înşelăciune, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanei, constituirea şi apartenenţa la un grup de crimă organizată, spălare de bani şi se refereau la modul în care Tender şi Marian Iancu au au preluat ilegal controlul companiei Carom SA Oneşti, pe care au devalizat-o prin circuite financiare fictive, prejudiciul fiind de 1.400 de miliarde de lei vechi, suma stabilita la nivelul anului 2003.

Alte condamnări din dosar: Toader Găureanu – 9 ani şi 10 luni închisoare, Cicilia Dumitrescu – 7 ani, Marin Badea – 8 ani şi 6 luni, Bogdan Sălăjan – 3 ani cu suspendare, Kadri Mazhar Basaran – 6 ani şi 6 luni închisoare cu executare.

Pe latură civilă, instanţa a dispus confiscarea sumei totale de 320 milioane lei (aproximativ 70 milioane euro), după cum urmează: Astfel, de la Marian Iancu, Toader Găureanu, Bogdan Sălăjan, Kadri Mazhar Basaran şi de la părţile responsabile civilmente SC BKP Trading Impex SRL (prin administrator judiciar CII Breza Justin Thomas) şi SC BKP Trust Invest SRL (prin administrator judiciar Best Insolvency IPURL), suma de 137 milioane lei, dobândită prin săvârşirea infracţiunilor şi care nu serveşte la despăgubirea persoanei vătămate SC RAFO SA Oneşti.

De asemenea, de la Ovidiu Tender şi partea responsabilă civilmente SC Tender SA, Marian Iancu şi părţile responsabile civilmente SC BKP Trading Impex SRL şi SC BKP Trust Invest SRL, Cicilia Dumitrescu şi Marin Badea se confiscă suma de 162 milioane lei, care nu serveşte despăgubirii persoanei vătămate SC CAROM SA.
În plus, de la Ovidiu Tender se confiscă suma de 21 milioane lei, reprezentând valoarea creanţei dobândite de acesta faţă de SC Tender SA.

Dosarul Carom este unul dintre cele mai lungi procese din istoria justiţiei din România, fiind trimis la instanţă în august 2006.

De menţionat că rechizitoriul a fost întocmit de Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, trimisă şi ea acum în judecată pentru corupţie.

Mai aveau doar o zi  până la prescriere

Decizia Curţii de Apel Bucureşti intervine doar cu o zi înainte ca faptele din acest dosar să se prescrie. De altfel, pentru a obţine această prescriere, avocaţii au apelat la tot felul de tertipuri, ei obţinând chiar schimbarea completului iniţial de judecători, format din Daniel Donţete şi Camelia Bogdan (cea care l-a condamnat şi pe Dan Voiculescu).

Noii judecători, Mihai Mihalcea şi Georgiana Tudor, au avut însă o conduită ireproşabilă şi au reuşit să finalizeze la timp procesul. Procurorii DIICOT susţin că Ovidiu Tender, Marian Iancu şi alte persoane au constituit un grup de criminalitate organizată în vederea obţinerii de fonduri financiare frauduloase, a căror sursă urma a fi disimulată prin încheierea unor contracte comerciale nelegale.

Infracţiunile comise de întregul grup au vizat, pe de o parte, încheierea nelegală a unor contracte de cesiune creanţă şi de garanţie reală mobiliară în raport cu SC Carom SA Oneşti, iar, pe de altă parte, relaţiile comerciale nelegale derulate de SC VGB Impex SRL Bucureşti, în raport cu SC RAFO SA Oneşti.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 2002 – 2004, Ovidiu Tender, Marian Alexandru, Cicilia Dumitrescu şi Marin Badea, în calitate de asociaţi, administratori de fapt şi, respectiv, de drept şi directori sau angajaţi ai SC Tender SA Timişoara, SC VGB OIL SRL Bucureşti, SC VGB Impex SRL Bucureşti şi SC Carom SA, s-au asociat pentru a desfăşura o intensă activitate infracţională în urma căreia SC Carom SA a suferit un prejudiciu de aproximativ 1.434 miliarde lei vechi.

***

Citește și:

EXCLUSIV: ”Frumoasele prietenii” ale lui Tender & Co cu șefii SRI și SIE. Cum se confirmă declarațiile bombă ale Alinei Bica despre protejarea multimilionarului Tender de către serviciile secrete


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Condamnări grele în dosarul Carom: Ovidiu Tender – 12 ani, Marian Iancu – 14 ani! Mai aveau O ZI până la prescrierea faptelor

  1. viorel

    Romania nu va fi curata pana nu o „curatim” noi….
    Asa cum tot noi toti am fost partasi la accederea Politicienilor interlopi la putere, tot asa trebuie sa contribuim din plin la Curatire Romaniei de Dictatura Politicienilor Corupti…!!!!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *