Romania Curată

”Cognitiv” Mirescu, directorul din Ministerul Educației responsabil pentru subiectele care au dat BAC-ul peste cap ani la rând, a fost înlăturat din funcție

Unul dintre cei care au bulversat ani la rândul sistemul de învățământ preuniversitar, Cristian Mirescu, directorul Centrului Național de Evaluare și Examinare (CNEE), a fost revocat din funcție. Motivul oficial al acestei decizii a Ministerului Educației este acela al neregulilor constatate la licitația manualelor de clasa a IV-a. În 2009, după numeroase (și celebre) gafe care au dat peste cap examenele de bacalaureat, ministrul Educației de la acea vreme anunțase demisia lui. Anii următori l-au găsit însă pe domnul Mirescu în aceeași funcție, modul de abordare a subiectelor evaluărilor și examenelor elevilor și absolvenților de liceu rămânând la fel de controversat.

„Domnul Cristian Mirescu nu mai este director la CNEE. Sunt mai multe nereguli care au fost sesizate, nu doar acest lucru (faptul că au fost găsire nereguli la licitația manualelor de clasa a IV-a — n.r.). Presa a sesizat de-a lungul vremii numeroase nereguli în ceea ce privește activitatea CNEE. Domnul Mirescu a fost detașat timp de doi ani la o altă instituție”, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, Mirabela Amarandei.

Potrivit acesteia, MENCS va organiza concurs pentru ocuparea funcției de director la CNEE, existând intenția de a fi reorganizat întregul centru.Cristian Mirescu rămâne însă director al Editurii Didactice și Pedagogice. Potrivit raportului Corpului de control al premierului, domnul Mirescu ar fi încălcat procedura de secretizare/desecretizare a ofertelor din cadrul licitaţiei pentru manualele de clasa a IV-a. Acesta este unul dintre motivele pentru care la începutul noului an școlar, elevii clasei a IV-a vor avea manuale doar pentru 7 materii. Pentru patru discipline – Limba şi literatura română, Ştiinţe ale naturii, Istorie şi Geografie – contestaţiile se află în analiza instanţelor.

Cristian Mirescu s-a făcut remarcat cu o ocazia scandalurilor legate de gafele din subiectele pentru tezele unice susținute de elevii de liceu sau de subiectele la Bac.

Citește mai multe despre cum s-a ”remarcat” și despre ”celebrele” subiecte de Bac girate de Cristian Mirescu aici și aici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “”Cognitiv” Mirescu, directorul din Ministerul Educației responsabil pentru subiectele care au dat BAC-ul peste cap ani la rând, a fost înlăturat din funcție

 1. Mihai A.

  Si, in ciuda atator boacane din 2009 incoace, unele cu iz penal cum sunt cele cu manualele, nea Mirescu nu este scuipat afara definitiv , ci doar detasat doi ani prim-prejur, pana se mai linistesc apele. Dar ramane director la EDP, sa nu cumva sa piarda din mana ghesheftul cu manualele. Curat, Curaj!…

  Reply
 2. Ana T.

  Dar formatorii care au desfasurat activitati in proiecte europene, sub egida CNEE,neplatiti nici in prezent din 2011,2012-nu sunt oare tot victime ale lui nenea Mirescu? Nu l-au deranjat cu nimic sesizarile unora dintre noi.De ce oare? Pe ce s-a sprijinit atata timp?

  Reply
 3. Moisi Petruta

  Din pacate, rotatia cadrelor se poarta inca, iar dinozaurii -fosile se tin de scaune cu dintii. Se impune o scrisoare de protest si poate va disparea si de la editura.

  Reply
 4. daniel

  De ce detaat si nu dat afara pur si simplu ?
  Cine il acopera ? Cine? Nume… pronume….functie….

  Reply
 5. socrates

  Individul este in top trei cei mai vinovati pt dezastrul sistemului educational romanesc! Am simtit ani de zile pe pielea noastra, si din pacate au simtit si zeci de mii de elevi, urmarile experimentelor lui Mirescu. El a introdus teze nationale la clasa a saptea, anulate dupa doi ani. El a avut nemernica idee de a se realiza cate o suta de variante de subiecte la fiecare disciplina de bac, vezi Doamne ca sa arate transparenta; erau trimise in teritoriu sa le verifice comisii de profesori, care sa si le asume in locul lui (ei neplatiti, fireste, el da!), plus ca profesorii, multi, nu mai predau materia, ci erau nevoiti sa lucreze direct cele o suta de variante, la cererea elevilor si a parintilor, deci nu se mai respecta programa de an, ci doar cea de examen. Este vinovat, ani de zile, de zeci de subiecte gresite la examene de bac, titularizari s.a., unde a adoptat apoi tactica de a obliga comisii de profesori din judet sa faca subiecte in locul CNEE. Apoi, ani de zile nu a lipsit din zeci de proiecte europene ale MEC, fara rezultate, dar din care, fireste, a luat bani grei, profesorii fiind obligati sa participe la asa-zise formari, uneori la sute de km, plus ca formatorii din judet nu au primit banii nici pana astazi. Asadar, trebuia dat afara si eventual anchetat pt relele facute in functie ani de zile, nu mutat director la editura MEC. Rusine!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *