Daniel Befu

Cine a fost tatăl ministrului Energiei. Ce legături a avut cu fostul administrator al Interagro, acuzat de subminarea economiei naționale din dosarul ”Gaze ieftine”

Cine deschide pagina oficială a Guvernului României dă cu ochii de cele trei priorități ale Guvernului Cioloș, printre care se află și ”independența energetică”. Cel care se va ocupa de asta e Victor Vlad Grigorescu, tânărul ministru al Energiei. Acesta a fost prezentat ”publicului drept ”tehnocrat”, însă în mod real interacțiunile sale cu energia sunt minore, comparativ cu importanța domeniului pe care-l păstorește. Jurist de profesie, nicidecum energetician, acesta, conform CV-ului publicat în presă (AICI), a fost secretar II al reprezentanței României la Bruxelles (în 2007-2011, adică atât în Guvernul Tăriceanu, cât și Boc), poziție din care nu s-a ocupat de problema energetică, ci de oțel, antidumping, antisubvenție. Ministrul Energiei a mai fost administrator la o firmă de familie, care a oferit consultanță privată pe ”dosare din aria politicii agricole comune a UE” și pe clasificarea substanțelor chimice. Anterior a fost expert în Ministerul Economiei și Comerțului, unde a partipat la negocierile de aderare a României la UE, ”mai ales capitolul 26 – Relaţii Externe sau acordul privind recunoaşterea reciprocă a denumirilor de origine şi indicaţii geografice pentru anumite produse agricole”.

Legătura cu energia, conform CV-ului public, vine din faptul că a fost consilierul unui ministru din Guvernul Ponta și că, în august 2014, a fost propus de ”Departamentul pentru Energie” din cadrul Ministerului Economiei să facă parte din CA-ul Electrica SA, unde ”remunerația” i-a fost stabilită la 2.500 euro/lună, plus o sumă fixă anuală de 10.000 euro.

O relație mult mai puternică cu Energia a avut tatăl său, Andrei Răzvan Grigorescu, acum decedat, fost secretar de stat în Guvernul Năstase, în Ministerul Industriei și Resurselor al lui Dan Ioan Popescu și, anterior, fost director general adjunct pentru probleme comerciale al Lukoil Romania (AICI) și ex-preşedinte al Federaţiei Patronale de Petrol şi Gaze. Tatăl actualului ministru a fost onorat în 2002 de Ion Iliescu cu Ordinul naţional pentru merit în grad de cavaler. De altfel, guvernarea Năstase, în care tatăl său a fost secretar de stat, e și perioada când actualul ministru a început să slujească în aparatul public, ca expert în cadrul Ministerului Economiei și Comerțului, Departamentul de Comerţ Exterior (AICI).

Andrei Răzvan Grigorescu, tatăl proaspătului ministru al Energiei, a fost asociat în firma Fed Com Concordia SRL cu mai multe personaje influente din domeniul resurselor naturale, printre care și cu Mirea Marin, fost ofițer de securitate (AICI) și administratorul companiei Interagro. Numele lui Mirea Marin apare alături de al lui Ioan Niculae și Adriean Videanu în rechizitoriul DNA din dosarul privind subminarea economiei naționale și complot prin acte de corupție (AICI), ce i-au facilitat miliardarului achiziția de către combinatele sale de îngrășăminte a unor cantități importante de gaze naturale la un preț sub cel al pieței, paguba produsă statului fiind estimată la 130 milioane euro (AICI).

În aceeași societate, Fed Com Concordia SRL, tatăl ministrului Energiei i-a mai avut asociat printre alții și Silviu Sarghi (ex- consilier Ministerul Economiei şi Comerţului), şi pe Iulian Grădișteanu, fost președinte al CA-ului Petrom și ex-director al Direcţiei Petrol, Gaze şi Energie din Ministerul Industriei şi Resurselor. De asemenea, numele lui Iulian Grădișteanu apare pomenit și într-un scandal dn jurul proiectului înființării firmei „Bonlieu Trading SRL”, alături de Virgil Măgureanu și alți grei din servicii și foști ocupanți ai unor funcții strategice în statul român. Proiectul ”Bonlieu” a fost unul eșuat.

Alt asociat al tatălui ministrului Energiei a fost Vasile Bejinariu, al cărui fiu, Valeriu Cristian Bejinariu, a evaluat pagubele din Dosarul Rafo al lui Ovidiu Tender, dar a făcut și evaluarea în cazul unui alt mogul al energiei, Dinu Patriciu, în Dosarul Rompetrol (AICI).

Tatăl lui Vlad Grigorescu l-a avut partener de afaceri și pe Mihai Albulescu, pus în guvernarea Boc în CA-ul Societății Naționale de Transport Gaze Naturale „Transgaz” – S.A., Mediaș, iar, în 2013, în guvernarea Ponta, băgat în CA-ul de la GDF Suez.

Un alt asociat al tatălui ministrului Energiei a fost Gheorghe Ion. Nume comun, care nu spune nimic la prima vedere, însă Gheorghe Ion este asociat cu barosani din servicii în mai multe societăți, unele active în domeniul energiei. Enumerăm:

 • -Rizea Tudorache (fost șef de serviciu în SPP, ex-preşedinte executiv al Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze și ulterior responsabilul comisiei de arbitraj şi integritate și secretarul general adjunct PMP),
  -Neculai Pavlovschi (ex-director adjunct al Romgaz),
  -Daniela Dinescu (administratoarea unui proiect eolian pe terenurile Academiei Române al unui consorțiu al Grivco cu o societate austriacă: AICI)
  -Mircea Vescan (milionar din industria gazelor și consilierul ministrului Varujan Vosganian, al cărui nume apare în presă ca legat de scandalul gazelor ieftine: AICI),
  -Apopi Gheorghe (patronul operatorului de gaze naturale Apopi&Blumen SRL, condamnat pentru cumpărare de influență)
  -Aprov SA (controlată de Marcel Piteiu, fostul director general al Romgaz, societate care a căpușat masiv Romgaz (AICI).
  -Teodor Ileș, general (r) SIE și soția sa, Doina Felicia Ileș
  -Petru Neghiu, general de brigadă (r), președintele ACMRR-SIE (AICI)
  -Alexandru Omeag, colonel (r), foșt șef de deptartament în SIE, vicepreşedinte ACMRR-SIE
  -Alexandru Gălușcă (fost atașat militar în China și fost director adjunct al DGIA), care apare și el pe lista de acționari ai proiectului eșuat Bonlieu Trading SRL, alături de Virgil Măgureanu.
  -Filip Teodorescu (fost colonel român de securitate, care a îndeplinit funcția de locțiitor al șefului Direcției contraspionaj din Departamentul Securității Statului).
  -Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din SIE (ACMRR-SIE)

Comunicatorii ministrului Vlad Grigorescu ne-au declarat următoarele, referitor la asocierea tatălui său cu Mirel Marin: „Urmare solicitării dumneavoastră, transmisă pe e-mail în data de 19.11.2015 și înregistrată la Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri cu nr. 256441/19.11.2015, vă comunicăm următoarele:

Domnul Victor Vlad Grigorescu nu are cunoştință de vreo asociere între tatăl domniei sale, Andrei Grigorescu, decedat în anul 2010, și domnul Mirea Marin. Mai mult, domnul ministru nu îl cunoaște pe domnul Mirea Marin. Ministrul Energiei doreşte să precizeze că nu a fost implicat în activitatea profesională a tatălui său”.

Nu avem dovezi că numirea absolventului de Drept Vlad Grigorescu pe funcția de ministru al Energiei are vreo legătură cu portofoliul de conexiuni ale tatălui său, considerat de altfel în branșă ca un bun profesionist din garda veche. E posibil ca, pur și simplu, la un anumit moment în viață, ca orice tânăr, să-și fi găsit vocația și făgașul care l-au adus acum pe fotoliul de ministru.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

13 thoughts on “Cine a fost tatăl ministrului Energiei. Ce legături a avut cu fostul administrator al Interagro, acuzat de subminarea economiei naționale din dosarul ”Gaze ieftine”

 1. Ionel LUPU

  Am ametit citind aceasta increngatura de afaceristi verosi…… Domeniul energiei este foarte atractiv pentru aceste plosnite umane…….. Organele abilitate trebuie sa stea cu „binoclul” pe aceste sugative de energie !!!!!!!!

  Reply
 2. MaCota

  E probabil un caz ilustrativ pentru miscarile de trupe din perioada urmatoare. Unii vor face un pas inapoi si o sa dam de copiii lor. Doar nu credeati ca scapam asa de usor de actuala clasa politica! Se perpetueaza in o mie de feluri.

  Reply
 3. Alec

  Domnule prim ministru CIOLOS, va rugam sa va informati corect despre ministrii din cabinet si daca se confirma rezultatele anchetelor jurnalistilor ,va rugam sa luati masuri si sa inlaturati oamenii impusi de politicieni.VREM TRANSPARENTA TOTALA.

  Reply
 4. Stan

  Aceaisi intrebare este valabila pentru toate persunulitatile din politica de azi. Un exemplu doar. Cine a fost tatal lui Alina Gorghiu? Unde este acum director? Raspunsul este evident, fosti activisti PCR, PMR, UTC, KGB, securisti, etc.

  Reply
 5. Iren Nirestanu

  Oare chiar nu se gasesc in tara asta oameni curati,buni profesionisti,care sa nu aiba legaturi(de rudenie sau de afaceri) cu securistii,cu vechea garda,cu mafiotii care au distrus economia??!! Sau sunt intentionat ocoliti?!

  Reply
 6. argesanu

  tatal domnului grigorescu a fost director general de mai multe ori la arpekim pitesti si a facut afaceri cu mark rich un mare mafiot american,problema este ca acest grigorescu cu dan ioan popescu nu sau lasat pana nu au distrus arpekim pitesti,un combinat de mare importanta pt jud arges si romania.cred ca si fiul are aceeasi gandire de tip mafiot si anti-romaneasca ,strada nu cred ca asta a vrut,gulerele albe ne vor fura razand

  Reply
 7. argesanu

  grigorescu sr a oprit rafinaria arpekim timp de 6 luni de zile pt a vinde produsele americanului respectiv,eram in revizie pe o perioada nedeterminata,daca mai stateam mult opriti se inkidea de tot rafinaria arpekim din acei ani 90.a instalat steaguri cu firma coostal in fata pavilionului administrativ de la arpekim,cineva de pe la minister sa impus si sa repornit rafinaria dar escrocul a ajuns nu se stie cum in ministerul industriei de unde mereu se luau decizii contra arpekim

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *