Valentina Dimulescu

Județul Prahova, la picioarele a trei firme: au primit dubios peste 120 de contracte! Șeful CJ Prahova este acuzat de luare de mită, iar firmele de evaziune fiscală

Trei firme din Prahova par să fi pus stăpânire pe banii Consiliului Județean Prahova. Peste 120 de contracte au fost câștigate în ultimii șase ani în valoare de peste 125 de milioane de lei.Este vorba despre firma CONI SRL Ploiești, cea care dă bătăi de cap bucureștenilor cu veșnicul șantier din centrul Capitalei, și firmele SC CAST SRL și SC STAR SRL. Toate trei sunt implicate în dosarul de corupție intentat lui Mircea Cosma, Președintele CJ Prahova. Acesta este acuzat, alături de câțiva dintre subordonații săi, că a favorizat anumite firme pentru câștigarea unor contracte atribuite de către CJ Prahova.

Conform datelor (incomplete) transmise Societății Academice din România de către CJ Prahova, între 2007-2013, firmele CONI, CAST si STAR au câștigat individual nu mai puțin de 121 de contracte în valoare de 125.263.137 RON, fără TVA. O parte dintre acestea au fost obținute atunci când președintele comisiei de evaluare a ofertelor a fost Daniel Alixandrescu, fost șef al Direcției Patrimoniu din Consiliul Județean Prahova. Este vorba despre 15 contracte în valoare totală de 10.909.889 RON fără TVA. Același Alixandrescu a prezidat în cadrul CJ Prahova 30 de atribuiri de contracte în valoare totală de 15.450.538 RON fără TVA între 2007-2013.

Firmele urmărite penal, patronii sunt denunțători împotriva lui Mircea Cosma

Trebuie precizat că Daniel Alixandrescu este inculpat în dosarul de corupție al lui Mircea Cosma, președintele Consiliului Județean Prahova.

Denunţătorii din dosarul instrumentat de DNA Ploieşti împotriva preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma şi fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma, sunt cei trei oameni de afaceri prahoveni care controlează firmele favorizate la licitații – Ion Dumitru (SC Star T&D Blejoi), Costin Giani Palada (SC Cast SRL) şi Nicolae Onea (SC Coni SRL).

Firmele controlate de cei trei oameni de afaceri sunt urmărite penal într-un alt dosar, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, dosar instrumentat de Parchetul Curţii de Apel Ploieşti. În acest dosar, Nicolae Onea a și fost arestat preventiv.

Firma Coni SRL primea contracte direct, fără anunțuri, doar de la Consiliul Județean Prahova

De mai mulţi ani, toate cele trei firme au contracte cu autorităţile publice locale, inclusiv cu Consiliul Judeţean Prahova. Acestea au avut şi iarna trecută şi au şi în acest sezon contracte de deszăpezire pentru drumurile judeţene din Prahova aflate în administrarea Consiliului Judeţean.

Firma CONI a câștigat în total 10 contracte în valoare de 4.490.915 RON fără TVA. Dintre acestea, 9 le-a câștigat licitând singură și 1 în asociere cu SC TEHCON EDILITARE & INFRASTRUCTURĂ SRL. Mai interesant, 4 dintre contracte i-au fost atribuite prin procedura netransparentă a negocierii fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare și 2 prin licitație deschisă. Majoritatea contractelor se referă la servicii de întreținere a drumurilor județene pe timp de iarnă și la întreținerea periodică a drumurilor publice.

SC CONI nu a câștigat contracte de la vreun alt Consiliu Județean în perioada analizată, dar a reușit să obțină 8 contracte în valoare totală de 63.600.791 RON de la alte autorități contractante în domeniul construcțiilor precum GDF Suez, Apa Nova Ploiești și diverse primării.

Informații interesante despre SC CONI SRL regăsim și în cadrul raportului de țară despre fenomenul favoritismului în domeniul achizițiilor publice din sectorul construcțiilor din România.

CITEȘTE AICI DETALII DESPRE VEȘNICUL ȘANTIER DIN CENTRUL BUCUREȘTIULUI

Informații din acest material provin din raportul pe țară pregătit de către Societatea Academică din România (SAR) despre autoritățile contractante în domeniul construcțiilor elaborat cu sprijinul celui de-al Șaptelea Program Cadru al Uniunii Europene (PC 7) pentru cercetare – Științe socio-economice și umaniste (proiect: ANTICORRP – Global Trends and European Responses to the Challenge of Corruption; număr Acord de finanțare UE: 290529)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *