Romania Curată

Chiar n-ați găsit pe altcineva? Raport devastator, în 21 de puncte, despre propunerea de premier interimar Mircea Dușa

UPDATE: Propus ieri de către coaliția de guvernare să ocupe locul lăsat glod de Ponta, Mircea Dușa nu a fost desemnat premier interimar de către președintele Klaus Iohannis. Până la formarea noului Guvern, interimatul va fi asigurat de Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu (cum a ajuns acesta ministru al Educației – aici).

Activistul civic Hans Hedrich a publicat azi noapte, pe Neuer Weg, un dosar devastator despre ministrul Apărării, Mircea Dușa, propunerea de premier interimar făcută de actuala coaliție de guvernare (PSD/ UNPR/ ALDE), pentru a-i ține locul lui Ponta până la formarea unui nou cabinet.

Implicat în mai multe cazuri legate de problemele de mediu, Hans Hedrich s-a concentrat în ultimii ani aupra luptei împotriva tăierilor masive și ilegale de lemn din România. Informațiile despre Mircea Dușa (și conexiunile lui cu afacerile legate de exploatarea lemnului românesc) au fost obținute în cadrul acestei documentări.

În dosarul în 21 de puncte, Hans Hedrich arată că Dușa ar fi omis să treacă în CV-ul său activitatea în PCR și faptul că s-a ”şcolit” la “Ştefan Gheorghiu” (școala de cadre a PCR) şi că are legături cu defrişările masive din pădurile Topliţei. Cele mai importante puncte din Raportul Dușa:

 1. MD este de formație silvicultor – meserie modestă în trecut, brățară de aur în prezent – deci nu tocmai specializarea necesară pentru a conduce o țară. Dacă tot se fură că-n codru – la propriu și la figurat, atunci de ce nu am pune hoțul de lemne paznic la pădure?
 2. MD a făcut carieră politică, încă înainte de 1989, ca activist PCR, cu diplomă de la “Ştefan Gheorghiu”.
 3. MD și-a „coafat” CV-ul prezentat pe pagina web a MApN, când a ajuns, în 2012, ministru de Interne și apoi ministru al Apărării Naționale, înlocuind în CV studiile de la ”Ştefan Gheorghiu” cu studii de ‘ştiinte economice, omițând totodată apartenență politică la PCR.
 4. în anii în care a fost (vice)primar la Toplița (1990-2000), din fondul forestier al Consiliului Local ar fi dispărut – adică s-ar fi tăiat ilegal și vândut FĂRĂ ACTE CONTABILE – nu mai puțin de 4700 de hectare de pădure, printre altele în zonă Mociar, iar o parte din lemnul tăiat ilegal s-ar fi vândut (ilegal) către un anume OMAR HAISSAM, fiind transportat din gara CFR Toplița la un depozit de lemn din Buzău (…)”.

În concluziile articolului, Hens Hedrich avertizează că persoane ca Duşa, dar şi ca Verestoy Attila, nu ar trebui să mai ajungă în poziţii publice.

“Este de dorit ca, după mai mult de 25 de ani de la aşa-zisa Revoluție din 1989, persoane precum Mircea Duşa, Moldovan Radu Sandu, Valer Dornean, Verestoy Attila s.a. să nu mai ajungă/rămână în poziții publice (cum prevede chiar legea lustraţiei!). În schimb, să se redeschidă dosarele penale împotrivă unora dintre ei, închise abuziv în trecut”, scrie activistul.

***

Puteți citi dosarul integral aici (click)

***

România a început să afle despre Hans Hedrich de când acesta a ridicat problema nerespectării regulilor UNESCO la Sighișoara, în perioada fantomaticului proiect al lui Agaton de la începutul anilor 2000, ”Dracula Park”. Apoi s-a implicat în lupta pentru Roșia Montană și în cea pentru salvarea pădurilor, în această vară publicând un amplu raport: ”Metoda austriacă sau cum să furi în România 130 de milioane de euro”, în care face referire la compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, care a iritat major compania austriacă, aceasta anunțând că-l dă în judecată.

***

Cum fuge Mircea Dușa de reporterul ProTV, Alex Dima, în 2011, în timpul unei anchete legate de furtul pădurilor din Harghita (la min. 18.00 – dar merită vizionat întreg materialul), aspect menționat în dosarul lui Hans Hedrich.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Chiar n-ați găsit pe altcineva? Raport devastator, în 21 de puncte, despre propunerea de premier interimar Mircea Dușa

 1. Asociatia Neuer Weg

  Multumesc pentru publicare!
  Imi asum in totalitate cele scrise, acestea fiind fapte relativ bine cunoscute si documentate pe plan local, la Toplita.

  O precizare: Activismul nu l-am inceput cu protestul anti-Draculapark (2002-2003), deoarece atunci ma aflam in Germania, la studii, ci in 2005, cand am revenit la Sighisoara, mai precis la Asociatia Sighisoara Durabila. Colegii mei de la SD au fost insa cei care se implicasera, inaintea mea, in acel protest.

  o zi buna,
  Hans Hedrich

  Reply
 2. Vasi Cojocaru

  PSD nu a inteles nimic. Asa cum pare ca nu intelege nici PNL-ul. Lumea s-a schimbat si-i va matura la groapa de gunoi ai istoriei pe impostori si hoti. Demisia inculpatului Dragnea din Parlament. Demisia celor cercetati de DNA. Demisia de onoare Vasile Blaga, pentru ca nu poti face politica cand ginerele tau este acuzat de coruptie.

  Reply
 3. Geo

  Mare scofala, cine nu stie ca mai toti liderii de azi au facut Stefan Gheorghiu. Numai un TUT ar ascunde asta, ca tot nu mai are nicio importanta. Spune tata ca ai facut scoala de partid, ce mare secret ? Sau ca ai lucrat la Securitate, vezi cazul altora. Daca schimbi CV-ul, se schimba lumea ???

  Reply
 4. George Petrineanu

  Instructor UTC in 1981. In mod sigur un camarad de incredere, poate chiar fost dizident. Patria are nevoie.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *