Mihai Goțiu

Cetățean bătut pentru că filma tăierile ilegale din Parcul IOR. A venit Ambulanța. Poliția ia partea imobiliarilor, iar ministrul Fechet tace!

Un activist de mediu, care filma tăierile ilegale de copaci din Parcul IOR a fot agresat fizic. Nu e prima violență (nu mai vorbim de amenințări) împotriva celor care luptă să salveze ce a mai rămas din zonă. Omul a avut nevoie de îngrijiri medicale în regim de urgență.

Polițistul care a constatat agresiunea spune că va emite un ordin de protecție provizorie. Și, atenție, precizează el într-o declarație filmată, asta înseamnă că ”nici domnul” (activistul – n.a.) nu se va putea apropia de agresor. Deci dacă agresorul continuă să mutileze, ilegal, copacii din IOR, activistul nu se va putea apropia să documenteze asta. Practic, protecția e pentru agresor, nu pentru victimă (vezi în știrea de la PRO TV, de mai jos)!

Desigur, riscăm să fim dați în judecată dacă afirmăm că asta ar dovedește că trăim într-un stat de tip mafiot. Și, pentru că trăim într-o țară în care există judecători care au acceptat ”argumentul” avocaților proprietarilor din zona retrocedată din IOR – cum că aleile betonate și platanii au fost ”vegetație crescută spontan” acolo, deci n-a fost parc – riști să faci pușcărie dacă scrii și spui despre mafioți că sunt mafioți. Așa că nu pretindem asta, vă lăsăm pe voi să puneți concluziile.

Cetățenii din zonă spun că tăierile ilegale de copaci au continuat în Parcul IOR și DUPĂ intrarea în vigoare a Noului Cod Penal, când a fost reintrodusă ca infracțiune distrugerea arborilor din afara fondului forestier național, cum sunt cei din parcurile și alte spații verzi ale orașelor. Și nu doar că spun, ci prezintă dovezi: fotografii și filmări, făcute cu riscul de a se trezi cu procese ori, mai grav, de a fi agresați fizic.

Tupeu ireal. Fragment din filmarea făcută de cetățeanul bătut, cu puțin timp înainte de a fi agresat:

Cristi: Indiferent de cum e terenul (forma de proprietate – n.a.), vă trebuie autorizație. Aveți?

Drujbist: Nu. Plătim amenda…

Cristi: E infracțiune. nu amendă

Poliția îi apără pe… 

Polițiștii spun, însă, că nu pot deschide dosar penal pe motiv că n-ar fi primit nu știu ce ”interpretare” de la Garda Forestieră ori de minister (MAI, MMAP). Cu un tupeu incredibil, fac pe proștii: nicio ”interpretare” de la Garda Forestieră, minister sau mama și tata lor nu poate fi mai presus de lege. Treaba lor e să deschidă dosar penal, iar a Justiției să interpreteze și să decidă dacă e sau nu infracțiune.

Iar îmi vine să pun concluzia că asta e altă dovadă că trăim într-un stat de tip mafiot. Dar mă abțin, că în România există judecători care decid că platanii și betoanele sunt ”vegetație spontană” în București, că nu vreau să dau peste alți judecători care să mă condamne pentru că am scris despre mafioți că sunt mafioți.

Dar ca să fie clar, reintroducerea sancționării cu închisoarea a tăierilor și distrugerilor fără drept a copacilor din parcuri a fost o propunere de amendament pe care chiar eu am depus-o, prin Societatea Academică din România (vezi aici), în timpul consultărilor și dezbaterilor publice legate de noul Cod Silvic. Iar în motivare, am exemplificat, expres, exact cu distrugerile care începuseră în Parcul IOR!

Domnul ministru are obligația să clarifice

În timpul numeroaselor dezbateri din comisiile de specialitate din Parlament (la care am participat ca reprezentant al societății civile), de fiecare dată când am adus în discuție acest amendament, am prezentat situația din Parcul IOR. Domnului ministru al Mediului, Mircea Fechet i-am prezentat fotografii și filmări cu distrugerile din parc.

Reprezentanți ai cetățenilor care luptă pentru salvarea Parcului IOR au fost, de asemenea, la dezbaterile din comisiile de la Camera Deputaților, în timp ce alții protestau în fața Parlamentului. După ce inițial, în primăvara anului trecut, la Senat, domnul ministru s-a opus, iar amendamentul, preluat de parlamentari USR a fost respins, în cele din urmă, la camera decizională, la sfârșitul anului trecut) a fost de acord și a fost adoptat într-o formă pe care chiar el a reformulat-o.

Filmări din dronă care arată amploarea incredibilă a distrugerilor din Parcul IOR. Imaginile au fost surprinse în luna noiembrie a anului trecut și prezentate public, în perioada dezbaterilor legate de noul Cod Silvic. Distrugerile au continuat de atunci.

Așadar, repet și subliniez, de la un capăt la altul (din august 2023 până în decembrie 2024), toate dezbaterile legate de reintroducerea sancționării cu pușcăria a celor care distrug arbori din spațiile verzi din orașe au pornit de la dezastrul din Parcul IOR. Există motivările amendamentului depus, stenogramele și înregistrările ședințelor comisiilor din Parlament.

De aceea îi solicit public domnului ministru al Mediului, Mircea Fechet, să discute direct cu ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, să aplice naibii legea în Parcul IOR.

Domnul Fechet este cel care a reformulat forma finală a amendamentului în discuție, așadar nu doar că este cel mai avizat, ci chiar este obligat să spună clar și ferm dacă se aplică sau nu distrugerilor de copaci din IOR. În cuvinte simple și fără echivoc, pe înțelesul agenților de Poliție care apără, acum, distrugerile din IOR.

Copaci tăiați în Parcul IOR DUPĂ intrarea în vigoare a noului Cod Silvic, în baza căruia asemenea fapte ar trebui sancționate cu pușcăria. Cum Poliția refuză să deschidă dosare de cercetare penală, iar miniștrii Mediului și Internelor, Mircea Fechet, respectiv Cătălin Predoiu tac, cetățenii au pus propria concluzie: ”MAFIOȚII”

Prime colosale. Bonusuri de pensionare nesimțite. Averi fabuloase. Pădurea se simte bine, super-specialilor din Romsilva? Pentru asta faceți protest?

EXCLUSIV: Australienii vor aurul de la Roșia Montană! Un fost diplomat al țării de la Antipozi a ajuns, ieri, în Apuseni. Cum vrea să redeschidă mina inclusă în UNESCO


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *