Romania Curată

Ce spune Autoritatea pentru protecția datelor personale referitor la bazele de date copiate de SRI

Autoritatea pentru protecția datelor cu caracter personal (ANSPDCP) susține că SRI nu trebuie să se conformeze legii privind protecția datelor personale (677/2001), într-un răspuns dat Hotnews, referitor la copierea bazelor de date de la mai multe ministere și instituții, pe care serviciul secret ar fi făcut-o deja în cadrul sistemului IT numit SII Analitics. Răspunsul ANSPDCP confirmă practic faptul că SRI are deja acces la informații cu caracter personal deținute de instituții precum Ministerul de Interne, CNAS, ANAF, BNR etc.

Autoritatea pentru protecția datelor cu caracter personal spune că:

„Art. 2 alin. (7) din Legea nr. 677/2001 stabilește faptul că ”Prezenta lege nu se aplică prelucrărilor și transferului de date cu caracter personal, efectuate în cadrul activităților în domeniul apărării naționale și sigurantei nationale, desfasurate in limitele si cu restrictiile stabilite de lege.’

Astfel, din dispozitiile legale sus-mentionate, rezulta ca nu sunt aplicabile prevederile Legii nr. 677/2001 in cazul prelucrarilor si transferului de date cu caracter personal, efectuate de SRI in cadrul activitatilor in domeniul sigurantei nationale, desfasurate in limitele si cu restrictiile stabilite de lege.

In acest context precizam ca, activitatea acestui serviciu este reglementata de Legea nr. 51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei,republicata.

Astfel, activitatile specifice culegerii de informatii care presupun restrangerea exercitiului unor drepturi sau libertati fundamentale ale omului se efectueaza numai in conditiile prevazute de art. 14 si urm. din legea sus-mentionata, respectiv cu autorizarea judecatorului, la propunerea motivata a procurorului”, se arată în răspunsul Autorității pentru protecția datelor personale. (Citește integral punctul de vedere pe Hotnews.ro).

Reamintim că SRI va demara un amplu program de supraveghere în masă cu bani europeni. E vorba de un proiect prin care SRI intenționează să achiziționeze software și hardware de 25 de milioane de Euro pentru „consolidarea și asigurarea interoperabilității sistemelor informatice” a unor instituții publice (MAI, MP, MFP, DGAF). Citește aici mai multe despre acest proiect.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Ce spune Autoritatea pentru protecția datelor personale referitor la bazele de date copiate de SRI

  1. Isis

    Supravegherea populatiei n-are nicio legatura cu siguranta nationala. Cine isi propune sa atenteze la siguranta nationala nu apeleaza si nu e procupat de informatiile pe care le detine CNAS sau ANAF despre el.

    Problema e ca cine tine in frau SRI are suficiente informatii cu care sa santajeze opozantii politici, sa estorcheze afaceristi pentru bani la partid si mai mult si cel mai important, sa taie complet accesul cetateanului onest la mediul politic. Nu care cumva un individ care nu e pe „statele” SRI sa aiba acces in mediul select al sociopatilor care conduc tara.

    Cine nu pricepe miza e cel putin retardat.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *