Romania Curată

Ce facem cu Bușoi?

Bușoi și-ar fi copiat lucrarea de doctorat în medicină după Pippidi, Țăranu și Vlădescu, îndrumătorul său. Ajută-ne să ne hotărâm dacă să-l dăm sa nu pe mâna Parchetului.

Corform unei semnalări detaliate aparținând lui Stelian Ene de la Institutul pentru modernizarea educației, o nouă platformă antiplagiat, Cristian Bușoi, medic nepracticant, europarlamentar PNL, master al Academiei Naționale de Informații și doctor în medicină al Universității de Medicină din Timișoara ar fi plagiat în lucrarea sa de doctorat taman pe Alina Mungiu-Pippidi, coordonator al unui manual de doctrine politice utilizat ani la rând ca principală sursă bibliografică la examenele de licență din România la facultățile de științe politice și economie – Doctrine politice, Polirom, 1998. Alina Mungiu-Pippidi este, totodată, fondator al platformei România Curată și a Coaliției pentru Universități Curate.

Doctorul Bușoi a susținut o lucrare de politici publice privind politicile partidelor după 1989 față de domeniul sanitar. Partea originală este una singură, secțiunea IV, și se bazează pe o compilație de programe de partid, printre care sunt inserate câteva rânduri de comentarii. În răspunsul său la aceste acuzații, dr. Bușoi a afirmat că lucrarea sa are un caracter științific, întrucât a intervievat pe unii foști miniștri ai Sănătății.

Doctorul Bușoi nu ar fi copiat doar din volumul – cu mai mulți colaboratori – coordonat de Pippidi, ci și dintr-un material online pentru cursuri la distanță al SNSPA al lui Andrei Țăranu, precum și dintr-o lucrare mai veche a lui Cristian Vlădescu, îndrumătorul său.

Profesorul universitar doctor Cristian Vlădescu, autorul controversatului proiect de lege a Sănătății a lui Traian Băsescu, nu a remarcat acest lucru și l-a făcut doctor în medicină pe dl. Bușoi. Vlădescu a fost el însuși promovat director al Casei Naționale de Asigurări cu sprijin liberal în anul 2007. Cei doi par să fi avut astfel o veche alianță bazată pe sprijin reciproc.

Autorii analizei citate, a căror lucrare poate fi citită aici, afirmă că ”Prin preluarea identică în corpul tezei a unor paragrafe și pagini întregi din sursele Țăranu și Pippidi în afara secțiunilor corect citate, Bușoi își asumă implicit paternitatea acestora. Citarea inițială are rolul de a asigura circumstanțe atenuante pentru ceea ce evident constituie un derapaj de la standardele academice de citare, iar în restul textului Bușoi se simte îndreptățit să refolosească oricât text are nevoie din lucrările sursă”.  Cu alte cuvinte, dl. Bușoi însăilează partea teoretică a lucrării sale din două surse, fără ghilimele în majoritatea timpului. Dar e superior lor, dovadă că ”introduce note de subsol cu trimiteri la lucrări de referință menționate în blocurile de text preluate, insinuând astfel că a citit și analizat aceste lucrări și că interpretarea lor îi aparține lui, nu autorilor secundari, de exemplu o referință fictivă la Capitalul lui Marx, care nu există în sursa Pippidi!”.

Partea empirică nu stă mai bine. ”Secțiunea IV, rezervată, conform spuselor autorului din introducere, exclusiv contribuțiilor proprii, debutează cu un subcapitol dedicat istoriei sistemelor de sănătate românești care citează de circa 12 ori Vlădescu-Scânteie, o lucrare în limba engleză. Acesta este singurul bloc mai lung de 20 de pagini al lucrării în care nu am detectat paragrafe preluate identic din alte surse în limba română”, spun autorii, care prezintă lungi pagini de compilații din programele partidelor, cee ace ar fi trebuit normal să fie un material de lucru și nu să ocupe spațiu dintr-o lucrare de altfel scurtă. ”În cadrul tezei analizate, un procent alarmant din text îl constituie preluările din alte surse, citate corespunzător sau nu. Este evident că autorul cunoaște rigorile citării – căci în anumite cazuri citează corect – cu toate acestea, în numeroase rânduri, transcrie textul din alte surse, fără să utilizeze ghilimele, apoi numește cu nonșalanță sursa, ca și cum ar încerca să se absolve de greșeală”.

Oricine citește textul analizei nu poate crede că e corect ca dl. Bușoi să se prezinte ca doctor în medicină, alături de oameni care au lucrat ani de zile făcând cercetare reală.

Consultați de România Curată, Alina Mungiu-Pippidi (momentan absentă din țară) și Andrei Țăranu au declarat că examinează posibilitatea de a-l da în judecată pe dl. Bușoi. Acest lucru se poate face atât pe calea unei plângeri penale, infracțiunea de însușire a unui material produs de alt autor fiind prevăzută de art. 141 din Legea 8/1996 (oricine poate depune plângerea), sau pe cale civilă, unde autori lezați pot cere instanței să restabilească paternitatea asupra operei lor și să fie despăgubiți.

În plus, dl. Bușoi, fiind doctor în medicină a beneficiat în mod cert de avantajele, nu puține, conferite de această poziție în România, ceea ce poate reprezenta un folos necuvenit. Plângerea s-ar putea astfel adresa DNA.

Coaliția pentru Universități Curate a transmis azi o sesizare Comisiei de Etică a Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara în care, pe lângă problema plagiatului, solicită și verificarea procedurilor urmate de dl. Cristian Bușoi în calitate de student doctorand, a încadrării temei cercetate în domeniul științei medicină și a contribuției științifice a dlui Bușoi prin această teză (citește sesizarea aici).

Există și varianta ca părțile vătămate sau Coaliția pentru Universități Curate să nu ia  nici o acțiune, lăsând la latitudinea Comisiei de Etică a Universității de Medicină din Timișoara să rezolve chestiunea. Aceasta nu a retras încă nici un titlu, dar aceasta e politica promovată de Adrian Curaj, ministrul Educației.

Dl. Bușoi, master în informații și doctor în medicină, este și candidatul PNL la primăria Capitalei.

Câtă vreme juriul Coaliției pentru Universități Curate (vezi componența în subsolul articolului) se consultă, romaniacurata.ro vă întreabă pe Dvs.: Ce facem cu Bușoi?

Așteptăm sugestiile și opiniile Dvs. drept comentarii la acest articol.

***

Juriul  Coaliției pentru Universități Curate:

 • Academicianul Lucian-Liviu Albu este director al Institutului Național de Prognoză al Academiei Române și profesor la Academia de Studii Economice.
 • Liviu Giosan este membru fondator și a fost președinte al Ad-astra. E geolog și cercetător permanent la Woods Hole Oceanographic Institution
 • Dr. Radu Gologan este profesor la Universitatea din București și coordonatorul lotului român de olimpici la matematică.
 • Dr. Mircea Miclea este profesor la Departamentul de Psihologie al Universității Babeș-Bolyai și director la Centrul de Psihologie Cognitivă Aplicată. A fost ministru al educației.
 • Dr. Alina Mungiu-Pippidi este titularul catedrei de democrație la Hertie School of Governance din Berlin și președinte SAR.
 • Dr. Andrei Pleșu este rectorul fondator al Colegiului Noua Europa, a fost ministru al Culturii si Externelor şi profesor de filosofie la Universitatea din București.
 • Dr. Răzvan Bobulescu – Facultatea de Fizică, Universitatea din Bucureşti, Preşedinte de Onoare al Federaţiei Naţional Sindicale „Alma Mater”
 • Dr. Ioan Bruckner – Profesor Medicină Internă al Universităţii de Medicină, membru al Academiei Române de Medicină
 • Dr. Stere Gulea – Regizor, Profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografie “I.L Caragiale”

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

23 thoughts on “Ce facem cu Bușoi?

 1. Nosferatu

  Plangere penala. Legea 344 , legea care apara drepturile de proprietate intelectuala si care se aplica majoritatii populatiei, mai putin smecherilor ca Busoi, Oprea, Ponta , si altii !

  Reply
 2. Catalin

  Grea intrebare pentru o tara sufocata de atat de multe valori . Eu cred ca merita asteptata timp de o luna decizia universitatii care a acodat titlul. Dl. Busoi e un fel de victima lipsita de inocenta a unui sistem putred, acesta ar trebui modificat astfel incat sa nu mai permita scurtaturi. Greu de crezut ca se va intampla asa ceva in viitorul apropiat. Cel mai neplacut lucru aici este tendinta acestor persoane de a se cocota in pozitii de conducere: probabil ca sarmanii de ei se cred cu adevarat doctori in stiinte.

  Reply
 3. Ionut

  Avand in vedere ca pe romaniacurata au fost deja discutii extinse pe subiectul plagiaturii, la care ader, nu prea inteleg rolul aliantei in darea pe mana parchetului a dl. Busoi. Credeam ca faimoasa comisie de etica de la minister a fost desfiintata si ca e treaba universitatilor sa isi faca curatenie in ograda.
  Dupa parerea mea, urmatoarele 4 actiuni ar trebui sa aiba loc. Aah, si in plus, Universitatea de Medicina din Timisoara ar trebui sa primeasca o bila neagra foarte mare pe undeva prin vreun top pe care sper ca juriul coalitiei pentru universitati curate il pregateste.
  1) Universitatea care a eliberat diploma de doctor trebuie sa ia nota de sesizare si sa decida daca lucrarea a fost plagiata sau nu. Partea asta ar trebui sa fie mecanica aproape, dincolo de orice dubiu. Lucrarea este introdusa intr-o aplicatie anti-plagiat si raspunsul vine automat. Nu e nevoie de nici o dezbatere in senatul universitatii, ci doar de un act de constatare. Daca lucrarea este dovedita a fi plagiat, titlul trebuie retras imediat, si membrii comisiei de doctorat trasi la raspundere. Din punctul meu de vedere, ar trebui ca celor din comisie sa li se retraga dreptul de a indruma sau referentia doctorate.
  2) Si daca nu ar fi constituit un plagiat, universitatea implicata ar trebui sa isi puna intrebari inclusiv asupra calitatii lucrarilor de doctorat pe care le gireaza. Nu vad sensul unei lucrari al carei continut este dominat de reproducerea mot-a-mot a ceea ce au scris altii, chiar si daca se indica sursa. Teza de doctorat se presupune ca aduce o contributie originala si semnificativa a autorului pentru domeniul stiintific in care acesta isi da doctoratul. Si aici gasesc ca comisia de doctorat este responsabila.
  3) DNA-ul sau institutia relevanta pentru cazul asta trebuie sa ia masuri conform legii pentru prejudiciile aduse de utilizarea ilicita a titlului de doctor. Aici nu stiu exact ce se poate face. In principiu, daca comisia de doctorat ar fi declinat acordarea titlului de doctor, dl. Busoi nu ar mai fi fost un infractor acum. Deci responsabilitatea asta ar putea fi impartita intre „doctor” si comisie.
  4) Autorii a caror texte au fost plagiate trebuie sa decida singuri daca vor da in judecata „doctorul”. Nu vad nici o motivatie pentru o discutie publica aici.

  Reply
 4. paul

  dragnea a bagat „legea calomniei” in linie dreapta pentru adoptare si noi ne uitam la nimicuri tenebroase precum busoi

  Reply
 5. Cosmin Zaharia

  Nu inteleg leadul acestui material. Daca ar fi fost cineva din PSD nu ar mai fi fost loc de dubii, daca e din PNL parca l-am mai ierta ca e siel mic si nu a stiu ce face. Legea trebuie aplicata pentru toti indiferent de statutul social si culoarea politica. Altfel e complicitate la fur si ipocrizie fanariota.

  Reply
 6. Mihai

  Sa-l reclamati doamnei Gorghiu si d-lui Blaga? emoticon wink Daca nu-l dati pe mana justitiei va raspandi zvonul ca i-a cumparat pe autorii din care a plagiat, nu?

  Reply
 7. Stefana Bianu

  Nu poate sa candideze la functia de primar si la nicio alta functie o persoana care a plagiat in teza sa de doctorat!

  Cred ca trebuie dat in judecata si anuntat DNAul despre avantajele de care s-a prevalat!

  Reply
 8. Catalin

  de ce nu? sa-i ”ascundem” pe cei suspecti numai pentru faptul ca sunt ”alesi”? pai asta ar fi principalul motiv pentru care ar trebui ”cautat”.

  Reply
 9. Ilie

  Trebuesc dati pe mana JUSTITIEI toti plagiatorii, pe langa faptul ca beneficiaza de venituri necuvenite….si mari, pe munca altora, cel mai grav lucru este ca face ca un doctorat sa devina ceva derizoriu si fara importanta si astfel duce stinta romaneasca in….prapastie cu acesti neaveniti

  Reply
 10. Dinu

  Mai exista in vigoare lgea care obliga cadrele didactice sa aiba titlul de doctor? Daca DA, ar trebui eliminata.
  Aceasta lege a obligat pe multe cadre didactice (cu talent didactic dar fara talentul inovarii) sa devina doctori. Cei care n-au facut-o au fost eliminati din randul cadrelor didactice.

  Reply
 11. Dumitru Drinceanu

  Greșit! Ar trebui lăsat DNA în pace cu chestiuni așa ,,pașnice”: le trebuie timp și personal pentru cazuri de mari fraude, cu prejudicii și mari buzuri care lovesc în cetățeni, nivelul de trai și stat. Pentru chestiuni legate de plagiat, având alături un ong credibil ar trebui pe cale civică – petiție publică, cu semnături pentru amendarea legii -pentru a decădea din funcții publice și a anula beneficiul social-politic izvorând din practicarea acelui de plagiat: surplusul salarial pt. titlul de doctor, pierderea unui drept universitar, a unei funcții publice, inclusiv de ministru, fie și premier. de ce nu vrem să simplificăm lucrurile, să nu mergem în același vad mental agresiv și parșiv, să nu impunem civilizarea alertă?!

  Reply
 12. Enoiu Creola

  Legea trebuie sa fie aplicata tuturor.Pe unii ii acuzi si pe altii ii scuzi? D-nul Busoi era foarte vocal cind cerea demisia lui Ponta exact pe aceasi speta !

  Reply
 13. POPOVICIU DORIN

  Din cate inteleg d-ul Busoi isi dorea un prefix DR la patrat, conditii in care era superior celor cu simplu DR, lasand gluma la o parte, celor care incalca legea se cuvine sa suporte consecintele!!!

  Reply
 14. Alexander leg a V a Macedonoca

  Plangere penala la parchet si la instantele de judecata ,se va rezolva si latura civila. Se va crea un precedent cu infractiunile avand ca obiect plagiatul , toate celelalte cazuri semnalate vor trebui solutionate de catre justitie.

  Reply
 15. Toc Mirela-Adriana

  Chiar va rog sa sesizati parchetul.Plagiatorii trebuie sa nu mai ocupe functii in institutiile statului.

  Reply
 16. lucian milovan

  MI SE PARE O ABERATIE SA POTI OBTINE TITLUL DE DOCTOR IN MEDICINA CU O TEMA PRIVIND POLITICI PUBLICE DE SANATATE CUPRINSE IN PROGRAMELE PARTIDELOR. ASTA E MEDICINA ?! NU STIMABILILOR, ASTA E POLITICA IN DOMENIUL SANATATII.
  HALAL LUCRARE STIINTIFICA ! NICI O DEOSEBIRE FATA DE „LUCRARILE STIINTIFICE” SCRISE DE GOLANI PRIN PUSCARII.
  CE PUTEA SA SCRIE UN POLITRUC ? E POSIBIL SA OBTII TITLUL DE DOCTOR IN MEDICINA FARA UN MINIMUM DE PRACTICA MEDICALA?
  VINA MARE O ARE SISTEMUL UNIVERSITAR CARE ACCEPTA MIZERII DE FELUL ACESTA. EI, PROFESORII NOSTRI UNIVERSITARI ACCEPTA TOATE PROSTIILE, EI FAC POSIBILA MIZERIA. DE CE ? PENTRU CA NU SE MAI SATURA .
  DACA LA ACEST NIVEL EXISTA ASTFEL DE PRACTICI, CE PRETENTII SA MAI AI DE LA UN NENOROCIT DE POLITRUC ? PE CINE SA SCUIPI MAI INTAI ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *