Călin Dejeu

O nouă palmă în instanță pentru ministrul anti-mediului

Tanczos Barna nu este doar ministrul anti-mediului, ci și un ministru anti-justiție, la modul cel mai ostentativ. Am mai scris despre tupeul cu care s-a plimbat pe banii noștri în Apuseni, ca să inaugureze un baraj construit de Apele Române fără autorizație de construire, la 9 zile după ce Tribunalul Cluj suspendase lucrările ilegale

Între timp Curtea de Apel Cluj a confirmat suspendarea lucrărilor ilegale de pe Crișul Alb, sentința este definitivă.

Dar cireașa de pe tort a venit zilele trecute, când chiar recepția abuzivă cu care s-a lăudat intens Tanczos Barna a fost ”suprimată”. Declic a punctat o nouă victorie pentru natură (cu ajutorul ”Revnic, Cristian și Asociații”) și procesul verbal ”de recepţie parţială a lucrărilor de construcţii nr. 4886/21.03.2022 cu privire la investiţia Acumularea Mihăileni pe râul Crişul Alb” a fost suspendat!

Evident că avem aici un limpede abuz în serviciu, dar ancheta penală bate pasul pe loc. O fi o plângere recentă, dar când suspectul este atât de ”sus-pus” și indiciile sunt atât de clare, deci riscul să ia și alte decizii grave este pregnant, ancheta ar trebui să se miște cu maximă celeritate. Mai ales că ilegalitățile de mediu provocă de obicei daune ireversibile.

 

sursa: rowater.ro

Este oricum de notorietate publică faptul că Tanczos Barna ia decizii grave în mod sistematic, protejează subordonații care încalcă legea și ne mutilează țara, că nu este cazul Crișului Alb un abuz singular.

Chiar în același județ se accentuează complicitatea lui Tanczos Barna pe o crimă de mediu ”simbolică”: încalcarea sentinței judecătorești de către AMP Hunedoara în cazul microhidrocentralei construite ilegal pe râul Taia, singura microhidrocentrală de pe lista lungă de infringement la care s-a aplicat până la urmă legea.

Am trimis o petiție către Tanczos Barna, i-am cerut ”să trimită la APM Hunedoara Corpul de Control, să oprească procedura/dezbaterea ilegală care încalcă decizia judecătorească definitivă din dosarul 2451/97/2016 de la Tribunalul Hunedoara (proces câștigat de Bankwatch Romania)”.

Tanczos Barna, ca un vajnic protector al corupție din minister ce este, a refuzat să trimită Corpul de Control. Doar a trimis petiția spre mușamalizare, la colegul său Lorand Arpad Fulop, înscăunat la Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Doctorandul în arte teatrale, după ce s-a făcut de râs cu programul Casa Verde Fotovoltaice la șefia Administrației Fondului pentru Mediu, are impresia că se pricepe mai bine la justiție decât Ministerul Justiției! Ministerul Justiției a clarificat ceea ce înțelege și cineva cu 4 clase, că ceva ce nu are voie să existe nu are voie nici să funcționeze.

Dar Lorand Arpad Fulop consideră că sentințele definitive ale instanțelor din România sunt facultative. UDMR se conturează deja ca cel mai anti-justiție partid din România, și chiar nu înțeleg tăcerea presei și a societății civile în această privință.

Nu ne ajungea un ministru al mediului economist, ne lipsea un doctorand în arte teatrale la Agenția Națională pentru Protecția Mediului, instituție esențială de care depinde chiar și soarta pădurii de vis de la Zamostea!

Încurajată de complicitatea lui Tanczos Barna, Georgeta Barabaș a semnat deja decizie de emitere a autorizației de mediu pentru Taia, superbul râu de munte va fi secat din nou, peste puțin timp.

Acum Georgeta Barabaș nu mai este singură în abuzul halucinant, ca în 2013, când a emis decizia de încadrare fără evaluarea impactului asupra mediului (de la momentul 34:42 în reportajul ”Prăpăd în numele energiei verzi”).

Ci este susținută în abuz de o altă gașcă aflată la pixul lui Tanczos Barna, consiliul (pseudo)științific al Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina (cu vreo trei excepții din consiliu). O gașcă la fel de tupeistă în abuz precum APM Hunedoara. Să dau și un ”mic” exemplu. Acest consiliu a avut tupeul să scrie că:

 

 

Adică să construiești în baza unei decizii a etapei de încadrare anulată de instanță, prin sentință definitivă, pentru că a fost ilegală înseamnă să construiești ”cu respectarea prevederilor legale în materie, în baza actelor de reglementare emise de autoritățile competente, în urma derulării procedurilor legale în vigoare la data depunerii solicitării de aprobare”!! Este o sfidare la adresa justiției de calibru greu.

Vă dați seama cam ce cloacă de corupție protejează acest Tanczos Barna??!

Sub domnia lui Tanczos Barna, corupții de mediu nici măcar nu se mai obosesc ”să se sincronizeze”. Ministerul Mediului a postat în 8 decembrie un studiu, semnat și de un institut care ține de Apele Române (INHGA), în care se recunoaște că mirohidocentrala construită ilegal pe Taia a impactat negativ semnificativ trei specii din fișa sitului Natura 2000!

Nu este doar o ilegalitate, este o infracțiune, conform OUG 57/2007. Dar cui să-i pese în instituțiile de mediu de infracțiunile de mediu??!

Vă rog să semnați petiția pentru demiterea lui Tanczos Barna, ar trebui să aibă milioane de semnături, nu doar 17 mii!

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “O nouă palmă în instanță pentru ministrul anti-mediului

  1. Borlea o microhidrocentrală pe Taia (nu pe Siret)

    De ce nu publicați componența consiliului științific de la Grădiștea Mucelului? Îl aveți acolo pe F. Borlea, membru și în CMN care aprobă componența consiliilor științifice, deci cam conflict de interese!!! Și unde-i Borlea, musai să fie și Alina Constantinescu, inginer peisagist. La ce mama dracului îți trebuie inginer grădinărist la un parc natural sau național, greu de priceput (nu și pentru Borlea, vehiculul cucoanei)! Un alt „expert”, legat de același Borlea, e Tiberiu Chiricheș, care arăta că nu se defrișează în Caraș-Severin, conform legii (https://www.pressalert.ro/2015/11/expert-arii-protejate-si-silvicultura-caras-severin-nu-se-defriseaza-ci-se-fac-exploatari-ce-conditii-vom-avea-mai-multe-paduri/). Un expert în arii protejate care excelează în chestiuni de semantică și lege!!!
    Purtat pe valul PNL, Borlea va veni și cu alți „experți” în consilii, în curând!

    Când vedeți în componența unui consiliu pe Borlea și / sau Dragoș, puteți să puteți să puneți cruce conservării naturii!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *