Romania Curată

Cartel Alfa face plângere la DNA împotriva ministrului Sănătății și cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR

Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA” a anunțat aseară că sesizează procurorul șef al DNA privind abuzul în serviciu al ministrului Victor Costache de la Sănătate și, în același timp, solicită Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională ordonanța privind sistemul de sănătate aprobată în ultima ședință a Guvernului demis.

Privatizarea sănătații publice nu se face prin ordonanță, cu articole introduse la ceas de seară!
 
Guvernul condus de Ludovic Orban, același Ludovic Orban care declara din opoziție că ordonanțele de urgență chiar ar trebui interzise prin Constituție, a adoptat ieri 25 de ordonanțe de urgență, majoritatea introduse în ultimul moment pe lista ședinței de guvern.

Aceste acte normative au fost adoptate fără dezbateri sau consultări, iar unele chiar fără avizele legale obligatorii necesare.

Unele dintre aceste ordonanțe, cum e cea legată de privatizarea programelor naționale de sănătate, s-au adoptat fără analiză de impact, fără consultări, în ciuda reacțiilor negative ale sindicatelor și a atenționărilor specialiștilor.

Considerăm că măsura prorogării cu un an a aplicării coplății în sistemul privat este doar o concesie temporară, pentru o măsură cu greu reversibilă, și care pe termen mediu și lung va limita sau îngreuna și mai mult accessul la servicii medicale pentru o mare parte din populație, iar cei mai săraci vor fi lăsați să moară fără a avea acces la servicii de utilitate publică de interes general. Aceasta reprezintă o încălcare gravă a Constituției, care garantează accesul tuturor cetățenilor la aceste servicii.

Mai mult, în ultimul moment, în textul ordonanței au fost introduse noi articole care deschid drumul integral sectorului privat comercial pentru accesarea bugetului de stat destinat sectorului medical de urgență!
Toată lumea cunoaște că există o finanțare insuficientă a sănătății în România: sunt puțini contribuabili, multe categorii exceptate – iar cu transferul de taxe, salariații contribuie în majoritate absolută pentru un sistem de care beneficiază aproape întreaga populație. Acești bani puțini trebuie gestionați însă cu prioritate și exclusiv către serviciile publice. Orice soluție alternativă sau complementară trebuie în mod obligatoriu să facă obiectul unui studiu de impact extins și a unei dezbateri serioase, cu toate argumentele pe masă.
Este o grabă demnă de un guvern care își joacă toate cărțile pe mâna sponsorilor privați, sacrificând interesele majorității populației.

Confederația Națională Sindicală “Cartel ALFA” consideră acțiunea guvernului un abuz grav față de principiile democratice, cu atât mai mult cu cât acest guvern și-a asumat “misiunea” de a pune capăt acestui tip de abuz practicat de guvernele anterioare.

CNS „Cartel ALFA” solicita Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională a României asupra neconstutionalității acestei OUG și sesizează în același timp procurorul șef din Direcția Națională Anticorupție asupra abuzului în serviciu al ministrului sănătății.

Bogdan iuliu HOSSU
Presedinte CNS „Cartel ALFA”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Cartel Alfa face plângere la DNA împotriva ministrului Sănătății și cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR

  1. emil

    Trebuie stopat sistemul medical hibrid unde medicul de la privat se muta cu pacientul la stat functie de interes si cost.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *