Alina Mungiu-Pippidi

Când populismul se răzbună

Ce e populismul? Puțini români știu că un compatriot, mentorul meu, profesorul Ghiță Ionescu de la London School/Manchester, a fost printre primii europeni care s-au ocupat de definiția fenomenului. Cam tot atâția știu că Revista română de științe politice (Polsci), acreditată de mine la ISI acum vreo cinsprezece ani, a făcut deja un număr întreg dedicat chiar înainte să explodeze fenomenul. Faptul că nimeni nu știe nu împiedică pe nimeni să folosească termenul toată ziua, așa că iată definiția de lucru a populismului în spațiul românesc: populism e ceea ce nu ne place când fac rivalii noștri, dar e OK când facem noi. Definițiile nu mai au sens când o opinie publică a coborât standardele la simpla etichetare: penali, populiști, vânzători de țară etc. Guvernul Orban a venit la putere pe un val de populism încurajat de influenceri dubioși din online, dar și de oameni care ar trebuie să știe mai bine, genul Mirel Bran de la Le Monde, un ziarist educat și competent, care a făcut la titluri cu ”Populiștii români” de au obosit cititorii, deși definiția nu corespundea de fel și oricum nu se aplica doar la respectivii.

Alte titluri în Le Monde urmează, dată fiind obiectivitatea lui Mirel, pentru că nu pot crede că îi vor scăpa următoarele:

 1. Deși decizia politică a PNL este să nu se atingă de niciun grup de putere, mai ales nu din zona servicii secrete/militari/magistrați, aliații lui Klaus Iohannis, PNL pretinde că merge înainte cu promisiunea populistă de a tăia pensiile speciale, ba chiar și cumulul pensiilor cu salariile. Cea din urmă ar avea sens dacă problema cu care am lupta e șomajul, dar problema la noi nu e asta, e absența de forță de muncă calificată în anumite domenii. La prima, dat fiind faptul că din start categoriile exceptate sunt vreo 90 la sută și peste din total, a mai tăia pensii nu are sens (ori e universalism, ori e universalism cu excepții), economia făcută ar fi prea mică, în schimb vor urma, ca și data trecută sub Băsescu, consecințele nedorite: se vor tăia pensii la categorii care sunt pe piața de muncă europeană și pot pleca (piloții!) sau la persoane greu de înlocuit (chirurgi etc). Mai ales e jalnic să transmiți mesajul că tai pensii la cine nu se poate apăra cu arma în mână – până și Macron a dat înapoi și a spus că e vorba de a universaliza sistemul pe viitor, cei aflați azi în sistem vor continua cum sunt, regula nu se schimbă pe parcurs, că altfel urmează contestații și procese nesfârșite.
 2. S-a luat decizia creșterii venitului minim, deși când s-a introdus sub Ponta a fost isterie, s-a prezis moartea capitalismului la noi. Cine avea nevoie să facă PNL așa ceva, când lumea a votat să se termine cu cheltuielile în exces ale PSD? Cui servește creșterea, minusculă per individ, când evaluarea este că nici cea precedentă nu a avut cine știe ce efecte, ba chiar a mai avut și efecte nedorite în sectorul privat (au ajuns unii șomeri când le-a trebuit mărit salariul, prin textile de exemplu)? Populism curat, nimeni nu profită și per total pierde bugetul, ce sens avea?
 3. S-a anulat complet recursul compensatoriu (scuze de reacția târzie, sfârșit de an, muncă multă), deși efectele anulării sunt doar de acum înainte (deci nu servește la nimic pe termen scurt și mediu). CEDO, evident, a sărit în sus, că a fost fals că PSD a fost cu ideea la legea asta, Cătălin Predoiu începuse prin a spune profesionist că trebuie evaluate lucrurile și asta nu servește la nimic, dar a fost pur și simplu călcat în picioare de tancul populist, Raluca a ieșit să spună că facem ce vrea poporul (pe care și voi l-ați intoxicat, de aia vrea) chiar dacă știm că are consecințe nedorite, dar în schimb nu realizează obiectivele și iată! Ne alegem și cu deținuți pe afară și cu amenzi de plătit, asta dacă nu adoptăm peste noapte închisorile private, că statul nu are capacitatea să mai primească în cele existente pe nimeni pe criteriile lumii civilizate. Evident, ne-am ferit cu grijă să spunem asta la popor, ba dimpotrivă.

Nu e numai vina PNL. USR stă la cotitură să primească ei votul populist de îndată ce PNL ar fi mai rațional. Și cum alegerile vin, cele mai rele prognoze se împlinesc, adică PNL face mai rău ca PSD ca să le câștige (de frica USR). E evident că nu există altă cale rațională de a guverna (după greșeala de a veni la guvernare înainte de alegeri și fără majoritate în Parlament) decât pe baza unui program comun, rațional, comunicat electoratului și aprobat de acesta, altfel urmează o competiție la nivelul cel mai de jos, o jalnică întrecere în populism între PSD și partidele de dreapta, plus aplicarea programului Băsescu-PMP doar la puținele grupuri care nu au cum se apăra. Ca data trecută când s-a ajuns la săritul de pe balcon după tăieri la alocația copiilor cu autism.

Șeful statului, deși reales, nici în ceasul al doisprezecelea nu poate face ce i-ar permite mandatul constituțional, un moratoriu pe punctele principale din programul economic și de investiții, la care să subscrie toată lumea? Mai rămân destule subiecte să vă înjurați și fără să facem din alb negru, că realmente și Schengenul, și rata dobânzii din vina conflictului politic au ajuns cum sunt.

Din păcate, șeful statului nu pare să vrea să facă altceva decât campanie electorală și la anul, deși mai mulți liberali în Parlament, la cum guvernează, nu vor servi fix la nimic.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

19 thoughts on “Când populismul se răzbună

 1. hauhaaauuuuu

  Va fi un dezmatz electOral, cu siguranta, insa cu bani mai putini – ca sa se incadreze in deficit!
  (nu cred ca de frica USR, in primul rand…)

  Reply
 2. ionas

  Dupa citirea articolului ajungi la concluzia ca nimic si nimeni nu ne mai poate scoate la tarm sau macar se ne tina capul deasupra apei.
  Pacat speram ca USR sa fie o formatiune mai rationala, de la KWI nu asteptam nimic.

  Asteptam sa suportam consecintele: finantarea externa a deficitului bugetului din ce in ce mai grea, cheltuieli nesustenabile in viitor.
  Poate urmeaza milogirea la FMI, reforme dure de aceasta , devalorizarea monedei nationale si altele interesante. Un asemenea deficit poate a fost prin anii 1990-1995 care a fost rezolvat partial printr-o inflatie viguroasa

  Reply
 3. emil

  Populism practica si doamna Dancila in spectacole marca Timosenko cu ceas de mana imparatesc marca Cartier. Pictura cu banana comestibila e un deliciu de arta al pavienilor cu manta.

  Reply
 4. Laszlo

  Ar fi bine, daca cineva conduce un ditamai think-thank si are atatea studii peste tot in lume, macar sa stie, ca marirea salariului minim pe economie nu este un excess de cheltuieli a statului si nu dauneaza budgetul. In contrar, este o masura de redresarea bugetului de stat si de marire veniturilor statului, este o masura de colectare de taxe si una dintre cele mai importante masuri pentru inalbirea economiei scure. Nu statul tine salariatii pe salariu minim, ci sfera privata, intreprinderile mici si mijlocii, si lanturile comerciale, cei care au in mumar cel mai mare salariati pe toata economia. In plus, in situatia actuala, can in ultimii ani salariile bugetarilor au fost umflate fara baza, marirea salariului minim are si un efect imediat de echilibrare, altfel toti mai multi oamni vor sa traiasca pe tatele statului. Mie greu sa cred, ca doamna Mungiu nu este in cunostinta a termenilor economici de baza. Si daca este, si cunoaste, dar totusi numeste populism o masura de redresarea economiei, atunci nu pot sa cred altceva, ca dansa este cea populista….

  Reply
  • gio

   Salariul minim pe economie funcționează ca o barieră în calea celor care ar dori să muncească și pe bani mai puțini. De cealaltă parte, unii patroni vor prefera să plătească la negru, decât să dea un salariu minim mai mare. Salariul minim este o măsură socialistă și, ca orice idee socialistă, nu pleacă de la realitate, ci de la dorințe. În timp, dorințele se lovesc de realitate și atunci apare nota de plată reală.

   Reply
  • George

   Atunci poate convingeti de justetea si oportunitatea unei astfel de actiuni si asociatiile patronale, (gen AOAR, Coalitia pentru Romania, etc) , consiliile financiare, media si partidele „de dreapta”, si in general toti cunoscatorii „termenilor economici de baza”, care nu mai demult de vremea guvernarii PSD se intreceau in a infiera o astfel de propunere „populista” cu comunicate si prognoze apocaliptice! Sau acum , ca nu s-a schimbat garda, se practica logica inversa si este perfect futil demersul, pardon mon cher!?

   Reply
 5. Laur22

  Shi data trecuta adica in timpul guvernului Ciolos nu a fost la fel.

  Nu ma credetzi pe mine pe cuvant luatzi articolele Alinutziei din epoca shi vedetzi cum le zicea ea atunci.
  „Guvernul Ciolos mai populist decat guvermul Ponta.”

  La ce a dus asta ?
  La ce a fost normal shi firesc sa duca shi le ceea ce pare-se ca o sa duca shi de data asta.
  Ca doar nu credetzi ca o sa invetze ceva Raluca Turcan ori Florin Catzu din istoria de dinainte de ei.
  Ei au venit la putere pe baza de infuenceri isterici shi catare ei incerca sa guverneze ca niste influenceri isterici.
  Romani daca refuza sa gendeasca cu capul lor unde duce a, b ori c o sa constate cu buzunarele lor unde duc respectivele dementze isterice.

  Echipe / retzeta ce castiga nu se schimba.
  Ori actuala echipa – retezta PNL-USR a fost castigatoare.
  Ca atare ….. tot inainte ca „tzara ve-o cere” tot asha cum vi-a cerut-o shi in 2015-2016 :)

  Reply
 6. Rom.

  Definiția populismului este interesantă.
  Populismul este o invectivă adresată de elite, din neputință, poporului. Se putea zice și „democratism”, dar dacă s-ar fi jucat cu derivate de la „democrație”, n-ar fi dat bine. Dușmanii nu mai sunt etichetați numai ca populiști, ci și ca iliberali.
  Numai elită europeană ori, și mai rău, est-europeană să nu fii azi: de sus, te calcă pe cap GAFA, Wallstreet și City, din stânga și dreapta dușmanii (popușliști și iliberali), de jos – poporul. Dinăuntru, te mănâncă precum un cancer serviciile. Cu GAFA et comp. nu te poți pune, la dușmani latri dar nu-i muști (mâine-ți pot fi aliați), cu serviciile mai bine te-nțelegi (că nu mai pupi promovare și pentru că tot omul are dosare); ce mai rămâne? Să-ți verși năduful pe popor, indirect, punându-le eticheta de populist celor care reușesc să adune susținere populară! În timp ce aplici rețetele economice ale anilor 1980 la anii 2020. Sună ca o doină românească cântată la mandolină pe fond de motor de F16 turat. La 30 de ani de când serviciile au întors armele, ne luăm porția de revoluție conservatoare (cam rece, coclită și răsuflată). Și ne prefacem că nu vedem ce furtună cuprinde lumea.
  (Nu-l băgați în seamă pe Mirel Bran: el livrează marfă potrivită prejudecăților franțujilor. Dacă dați o căutare pe lemonde.fr cu „Roumanie”, veți vedea că ceea ce iese, c’est de la foutaise.)

  Reply
 7. Marius

  Cucoana ai uitat sa precizezi ca masura cresterii salariului minim este lege adoptata de PSD cu aplicare de la 1 ianuarie. PNL doar o respecta si o aplica

  Reply
 8. Mihai

  1. Nu este clar la ce ar putea ajuta acest ermetism in folosirea termenului de populism. Oare nu tot populism avem si atunci cand preocuparea fireasca de a respecta legitatile economice este catalogata ca politica de austeritate? Politica de a marii veniturile anumitor categorii de persoane, din ratiuni electorale, peste ceea ce poate economia tarii, care conduce la o astfel de crestere a consumului care nu poate fi satisfacut decat in conditiile unui deficit comercial si ale cresterii continue a datoriei externe, nu poate fi numita politica populista?
  2. In cazul bugetelor locale, din cauza libertatii date pentru cresterea salariilor dupa bunul plan al autoritatilor locale, practic raman prea putini bani pentru proiectele concrete care ar trebui realizate (desi, de exemplu, in bugetul de stat pe anul 2019 era prevazuta o crestere cu 95% a sumelor care se vireaza de la bugetul de stat la bugetele locale). Ce mare eroare facem daca pe o astfel de politica, facuta tot din interes partinic si electoral, o numim politica populista, din moment ce vrajeala cu care este insotita consta in dorinta de a acorda atributii sporite la nivel local, pentru a raspunde mai bine cerintelor concrete ale comunitatilor locale si oamenilor care le compun?
  3. Daca se tine seama de toate categoriile de profitori ai sistemului actual de pensii, adica de absolut toate cazurile in care pensiile au un nivel mult mai mare decat cel corelat cu salariile avute in activitate si daca se mai tine seama si de varsta redusa de pensionare a unor astfel de categorii privilegiate de pensionari, se poate constata ca cheltuielile suplimentare totale cu pensiile speciale de tot felul depasesc nu sunt nesemnificative, ele depasind un miliard de euro anual. In plus, discrepantele dintre pensii, imposibil de explicat rational, dar mai ales de acceptat de catre masa mare de pensionari, reprezinta un puternic generator de nemultumire si frictiuni in societate.

  Reply
  • JK

   Ok, cu două amendamente:
   – dreapta administrează, taie și controlează, mai curând decât să dea un imbold dezvoltării economice, singura producătoare de bunăstare. Asta e antidreapta: creatoarea de austeritate.
   – dacă ne prefacem că nu se dorește îndatorarea României. (Bine, asta făcea și PSD-ul, dar spoia mișcarea cu naționalism. Cîțu („psihedelicul Cîțu”, cum îl numește prof. Piperea, pare chitit pe rezolvat problema marilor bănci internaționale (nu în favoarea noastră, a României, bineînțeles).
   În Franța, discuția despre pensionare și pensii este în toi, iar Thomas Pikety aduce în discuție un fapt interesant: un muncitor (pălmaș) mănâncă în medie pensie 11 ani, în timp ce un cadru superior vreo 21. Ceea ce nu-i deloc neinteresant. Contribui, contribui și la un moment dat mori și-ți lași contribuția celor care se mai pot bucura de ea (generațiilor viitoare de cîți).

   Reply
 9. AlinaMP

  In realitate, definitia populismului este propunerea unui sistem politic in care legatura popor-lider nu e intermediata de elite, iar poporul se exprima direct, fara reprezentanti, fara experti, fara matematica (ce se poate si ce nu se poate dpdv bugetar). Restul sunt strategii instrumentale de a castiga poporul. Asa ca propunerea eliminarii ‘clasei politice’ e direct acolo, sigur ca si clasa politica a facut ce a putut sa se autoincrimineze…

  Reply
  • Cinicul

   Tocmai ati definit „drain the Washington swamp”. In realitate populismul are intotdeauna in spate o noua (+/- falsa) elita in asteptarea unor locuri la praznicul guvernamental.
   Populismul nu este departe de fascism, amaele se bazeaza pe mitul unui conducator care stie mai bine ce trebuie facut decat 1000 de specialisti.
   In Romania o analiza serioasa a primului mare populism este cartea lui Traian Sandu, Istoria Garzii de Fier, o carte cu spirit analitic fin. Din pacate Traian Sandu, istoric franco-roman, nu are talent de scriitor, cartea este foarte seaca, si pe alocuri tradusa din franceza destul de neispirat.
   Spre deosebire de anii 30 populismul se de azi bazeaza pe capturarea celor mai putin educati, dar si a oportunistilor.

   Reply
 10. kross

  Tragedia noastra este ca dupa 90 comunistii se dau de dreapta. Sunt de 27 de ani in economie si paradoxul este ca daca a existat un sprijin pentru economia private,a fost de la cei de stinga.Dreapta a sabotat permanent.De la trimiterea de controale care nu faceau decit o analiza a vanzarilor si ulterior apareau ca si concurenti exact pe cea mai bine vanduta Marfa. Nu ,NU sunt PST-ist,sunt si este normal sa fiu de drepata,mai ales ca desfasor o activitate economica,fara sa lucrez cu statul,dar adevarul este ca bete in roate au fost puse mai ales in guvernarile de dreapta.De la taxa pe scaun,de la interpretarea regionala a legislatiei,pina la amendarea ca asa a zis seful.Sa speram ca in noul mandate nu vor cadea din nou victime colaterale ,dintre agentii economici,in razboilul arestarilor politicienilor.

  Reply
 11. Munteanu

  Bine spun Spaniolii: Ashtia nu sunt populishti ci fascishti shi ii cunoashtem foarte bine ca doar ei ne-au calarit cat traia Franco. Prin SUA unii se saluta cu „Heil Trump !” shi tzipa: „Jews will not replace us !”, „Blood and soil !” shi alte lozinci tipic naziste folosite in limba Germana shi de Hitler. Adevarul trebue spus cum l-au spus deja Spaniolii: Ashtia nu sunt populishti ci fascishti ! Chiar shi „America first” este o lozinca nazista folosita ca atare de nazishtii Americani inclusiv Fred Trump tatal lui Donald dar shi de Hitler in limba Germana. Shi in Romania exista mii de documente emise de Forumul Germanilor care se incheie cu „Heil Hitler !” Germanii din Romania s-au vandut ca sclavi lui Hitler shi au donat toate proprietatzile lor inclusiv casele in care traiau fuhrerului. Cand au venit comunishtii casele erau deja in prorietatea lui Hitler shi de la el le-au luat comunishtii nu de la etnicii Germani din Romania care le donasera deja fuhrerului.

  Reply
 12. Dumitru

  Traiesc in Franta de aproape 20 de ani, si nu-mi aduc aminte sa fi citit vreun articol al lui Mirel Bran care sa aduca ceva interesant in discutie. El pur si simplu alimenteaza prejudecatile francezilor inculti. Atat. Am stat de vorba cu destui fosti expati si cu vizitatori francezi in RO, si niciodata n-am avut senzatia de murdarie pe care o am cand imi arunc ochii pe articolele lui Bran.

  Reply
  • pop

   Asta o să vă placă:
   https://www.youtube.com/watch?v=GdsB6LdPy5U
   E o emisiune proaspătă, de pe Arte (canal serios). Vorbește și dl. Bran (aviec aksant rumen, c’est pas grave).
   Dar crema din vârful tortului este o părere exprimată de un tânăr jurnalist român, jeune cadre dynamique, pe la minutul 5.00 al filmului. Ca francofon din Caracal, vorbește în engleză, uit sam romeinien eksent, „Mulți din partidul comunist și chiar din structurile comuniste sunt încă în funcție în structurile noastre hai să le numim democratice.” Dl. Bran putea să le facă un pustiu de bine franțujilor și să-i tragă de mânecă, să nu-i lasa să plonjeze în penibil. Jurnalistul nu-i român, e turcesc, și nu-i jurnalist, ci e vopsit și a fost înfocat partizan al structurilor așa-zise capitaliste. Prin prezența lui în reportaj, se arată exact inversul a ceea ce vrea să spună titlul și se chinuie să transmită dl. Bran: RIEN DE NEUF EN ROUMANIE: LE MEMES PLOUCS MYTHOMANES AU POUVOIR!!!

   Reply
 13. Taxe MICI

  „Populismul are intotdeauna in spate lingaii si impostorii infiltrati in politica, in asteptarea unor locuri la praznicul guvernamental – populismul de azi bazeaza pe capturarea celor mai putin educati, si a oportunistilor” scrie cineva mai sus, +1 !
  – De ce sistemul electoral tolereaza in prezent alternanta vesnica psd / pnl ?
  – de ce au loc de munca VESNIC acesti impostori ce-si acorda singuri pensii speciale ? – de ce udmr mai este in politica si merge cu voturile unde n-ar trebui pt a fi mereu la ciolanul de ros ? – orice partid dovedit falimentar pt tara trebuie sa dispara din politica, cit mai pastram alternanta TOXICA psd / pnl ?
  Daca asta e „democratia” occidentala sintem edificati ce-i si cu UE – pungasii nostri mina-n mina cu cei de la Bruxelles

  Reply
 14. Victor

  Pe aici pute, dar pute urat a bolșevism, capit (ular) ism, a populism, a ‘românism’ intern bine-nțeles…dar mai ales a interes Extern…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *