Romania Curată

Bode A PLAGIAT! Verdict UBB Cluj: ”Plagiat, citare defectuoasă sau incorectă. Teza este profund viciată”

”Se confirmă și alte abateri de la etica cercetării decât cele reclamate anterior și analizate de Comisie – plagiat și citare defectuoasă sau incorectă. Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”, se arată în comunicatul Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB), Cluj-Napoca, transmis, astăzi (miercuri, 11 ianuarie), presei, referitor la teza de doctorat a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Comisia de etică a UBB s-a autosesizat după dezvăluirile jurnalistei Emilia Șercan, care a prezentat, public, numeroase dovezi de plagiat în lucrarea ministrului, ulterior primei analize a Comisiei, care evidențiat un număr mai mic de citări incorecte sau lipsă a citărilor. Într-o încercare de blocare a reanalizării tezei de doctorat, Lucian Bode a dat în judecată Universitatea ”Babeș-Bolyai”, la începutul acestui an.

Redăm, mai jos, principalele concluzii din comunicatul UBB. Dar întrebare persistă: Lucian Bode va mai rămâne în funcția de ministru și după acest verdict? Întreaga hotărâre a UBB Cluj poate fi citită aici:

”Comisia a analizat aspectele semnalate public și a ajuns la concluzia că există două tipuri de abateri de la normele de citare în teza analizată:

(1) Plagiat conform definiției din Legea 206/2004 – preluare de paragrafe de text (tradus din engleză sau direct din limba română) fără citare (prin note de subsol sau în text) sau plagiat prin preluare verbatim (cuvânt cu cuvânt) din limba română, fără parafrazare, a unor paragrafe întregi, ceea ce ar presupune încadrarea textului între ghilimele, chiar dacă este citată sursa. Exemple în Anexa 1 care face parte integrantă din prezenta Hotărâre.

(2) Citare defectuoasă sau incorectă, în cazul traducerilor din engleză a unor bucăți semnificative de text. Deși sursa este indicată în nota de subsol, nu este clar delimitat textul preluat prin parafrazare minimă (rezultată din traducere) și contribuția proprie a doctorandului. De asemenea, există texte pe care autorul tezei le atribuie prin note de subsol surselor originale, însă fără precizarea că a consultat o sursa indirectă (prin folosirea cuvântului apud). În fine, există texte care sunt citate cu referire la un întreg articol, și nu la pagina exactă de unde s-a preluat textul. Conform Codului etic al Universității Babeș-Bolyai și al practicilor academice internaționale, confirmate de experții cooptați, aceste abateri sunt considerate grave erori de citare, încadrate uneori sub umbrela extinsă a noțiunii de “plagiat”, și care viciază substanțial corectitudinea lucrării de doctorat. Ele sunt repetate consistent pe parcursul lucrării, sugerând intenția de mascare a absenței contribuției originale. Lipsa delimitării textului citat față de contribuția originală prin corp de text sau prin precizarea „traducerea autorului” are ca rezultat pagini întregi care constau în simple compilări de citate. Tabelele și figurile reclamate sunt fie plagiate, fie citate incomplet. Exemple în Anexa 1.

Există și situații de citare corectă, cu parafrazare suficientă, în cazul cărora acuzația de plagiat nu se confirmă. Exemple în Anexa 1. Aceste exemple indică faptul că autorul avea cunoștință de practicile corecte de citare.

În considerarea concluziilor de mai sus, Comisia reia concluziile din Hotărârea 7/2022 în sensul că:

(1) Se confirmă și alte abateri de la etica cercetării decât cele reclamate anterior și analizate de Comisie – plagiat și citare defectuoasă sau incorectă.

(2) Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată.

(3) Conform Hotărârii 7/2022, sancțiunile prevăzute de legea 206/2004 nu pot fi aplicate domnului Lucian Bode, nefiind membru al comunității academice sau de cercetare. După cum a constatat și Ministerul Educației, retragerea titlului de către CNATDCU/minister este imposibilă conform Deciziei nr. 364 din 8 iunie 2022 a Curții Constituționale, decizie care a făcut imposibilă sancționarea administrativă (sau judiciară) prin retragerea titlului de doctor. Universitatea Babeș-Bolyai va sesiza totuși CNATDCU cu concluziile prezentei analize.

(4) Comisia reia solicitarea adresată domnului Bode în Hotărârea 7/2022 de a alinia teza cu standardele de etică academică și de a o pune la dispoziție Școlii doctorale și Comisiei de etică.

(5) De asemenea, Comisia adresează domnului Bode și Editurii CA Publishing solicitarea de a retrage cartea „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”, publicată pe baza tezei la editura CA Publishing în 2021, ISBN 978-606-8330-83-9, iar o eventuală republicare să fie realizată doar după corectarea tuturor abaterilor constatate.

(6) Dacă această retragere nu este comunicată Universității Babeș-Bolyai într-un termen de 15 zile calculate de la comunicarea prezentei hotărâri, Comisia va sesiza Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării pentru analiza cărții mai sus menționate. Menționăm că, spre deosebire de comisiile de etică, CNECSDTI nu este limitat la sancționarea membrilor comunității academice și de cercetare având și posibilitatea de a decide sancțiuni referitoare la cartea publicată pe baza tezei.

(7) Comisia constată că au fost însușite solicitările ferme către Școala Doctorală de Relații Internaționale și Studii de Securitate din Hotărârea 7/2022 de adoptare a unor standarde clare de citare pentru lucrările științifice realizate în cadrul acesteia. Ghidul de redactare a tezei de doctorat și Reguli antiplagiat se regăsesc acum pe pagina școlii doctorale.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Bode A PLAGIAT! Verdict UBB Cluj: ”Plagiat, citare defectuoasă sau incorectă. Teza este profund viciată”

  1. Stem

    Totul ar fi fost frumos dacă s-ar fi rezolvat locco, fără apel la specialiști din afară. Alin Fumurescu este un autor consacrat pe Contributors.ro, unde s-a pronunțat de nenumărate ori despre plaga plagiatului, chestiune ce va fi exploatată de avocații lui Bode! Corneliu Bjola are pe blazon scris Oxford, ceea ce-i intimidant! Frumos ar fi fost să avem anticorpi locali împotriva unui parazit ca Bode. Dacă până și UBB a recurs la „anonimizarea semnăturilor”, ce să mai zicem de universitățile mici, unde politrucii sunt zeificați?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *