Romania Curată

Barza, bugetul şi gazul rusesc în raportul politicilor publice (12-18 martie)

Preşedintele României a promulgat Legea bugetului, fără ca aceasta să fi fost modificată după ce a fost retrimisă în Parlament.

Ministrul Energiei a lansat în dezbatere publică  un document prin care s-ar introduce o nouă subvenţie, pentru energie regenerabilă şi nucleară, care ar urma să fie plătită de către consumatori.

A fost relansat site-ul E-consultare.gov, care conţine actele normative puse în dezbatere la nivel central şi pentru care cetăţenii pot trimite opinii şi sugestii.

Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică un proiect pentru relocarea unui cuib de barză de pe raza localităţii Turia, judeţul Covasna.

Secretariatul General al Guvernului a publicat programul legislativ pentru anul 2019, care conţine lista de priorităţi ale fiecărui minister, precum şi termenul de prezentare în Guvern a fiecărei propuneri.

Guvernul anunţă prelungirea termenului pentru a depune declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale, de la 15 martie la 31 iulie. Aceasta se poate depune şi online, folosind portalul e-guvernare.ro De asemenea, termenul pentru depunerea formularului 230 de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit se prelungeşte tot până pe 31 iulie.

Curtea Constituţională a României a decis că Secția de investigare a magistraților este constituțională. Tot CCR a decis că Legea privind sistemul public de pensii este partial neconstituţională, pentru că introduce condiţia ca de pensie să beneficieze numai cei pentru care angajatorul a plătit contribuţiile reţinute la sursă. Astfel s-ar putea ajunge ca unii angajaţi să piardă acest drept fără vreo vină, dacă angajatorul decide să nu plătească respectivele contribuţii.

Ministerul Sănătăţii anunţă încheierea unui Memorandum de înţelegere cu statul maghiar în privinţa transplantului de plămâni.

Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au căzut de acord asupra unei iniţiative europene pentru protejarea avertizorilor de integritate. Acesta este primul pas spre o directivă europeană pentru „whistleblowers”, care ar urma să fie redactată de Comisia Europeană.

În Congresul Statelor Unite ale Americii a fost depusă o iniţiativă legislativă prin care guvernul american ar putea sprijini financiar proiecte din Europa de Est pentru independenţă energetică faţă de Rusia.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Barza, bugetul şi gazul rusesc în raportul politicilor publice (12-18 martie)

  1. emil

    Bugetul este o bascalie pentru mafia si coruptia din Romania. Mafiotii traiesc din jafuri, talharii si distrugeri, nu din buget.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *