Ileana Renia

Avocatul Poporului anunță că atacă avalanșa de ordonanțe a Guvernului Orban

După ce Guvernul Orban a adoptat ieri, într-o singură ședință de Guvern, nu mai puțin de 25 de ordonanțe de urgență, Avocatul Poporului iese la rampă și subliniază că este un fapt fără precedent și o abatere gravă de la normele constituționale, Guvernul substituindu-se Parlamentului.

La momentul adoptării lor, unele acte normative erau deja în procedură parlamentară, urmând să fie votate de “unica autoritate legiuitoare a țării”, așa cum este definit Parlamentul de către Constituție. De asemenea, au lipsit avizele Consiliului Legislativ și ale Consiliului Economic și Social, deși există o obligație legală fermă privind existența acestora anterior adoptării unei ordonanțe de urgență.

Avocatul Poporului își rezervă dreptul de a sesiza Curtea Constituțională cu excepții de neconstituționalitate privind acele ordonanțe de urgență care aduc atingere direct sau indirect drepturilor fundamentale și cele care încalcă decizii anterioare ale Curții Constituționale.

Mai inainte, am auzit-o pe Alina Gorghiu de la PNL afirmând că Avocatul Poporului, sub mandatul lui Renate Weber, nu ar fi atacat nicio ordonanță a guvernelor PSD. Nimic mai fals. Numai noi am scris despre două dintre acțiunile la CCR ale Avocatului Poporului: pe OUG 51/2019, dar și pe Codul administrativ. Desigur, sunt mult mai multe, iar Alina Gorghiu le poate găsi aici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Avocatul Poporului anunță că atacă avalanșa de ordonanțe a Guvernului Orban

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *