Cristian Ghingheș

Salutăm prima excepție de neconstituționalitate a noului Avocat al Poporului ce vizează ordonanța privind transportul rutier de persoane!

Astăzi, Avocatul Poporului a anunțat formularea primei excepții de neconstituționalitate sub mandatul Renatei Weber. Această acțiune de sesizare la Curtea Constituțională vizează Ordonanța de Urgență a Guvernului 51/2019 care a eliminat transportului rutier de persoane județean din sfera serviciilor publice, încălcând astfel voința Parlamentului și denaturând trăsătura de stat social consacrată la nivel constituțional.

România Curată a abordat pe larg acest subiect încă din luna martie, când Federația Elevilor din România a atras atenția că cei mai afectați de această ordonanță, proiect pe atunci, vor fi elevii care nu studiază în orașul în care locuiesc, crescând astfel riscul de abandon școlar. Conform surselor noastre, această ordonanță a fost împinsă pe agenda guvernamentală via MDRAP de mai mulți baroni locali ce sunt mână în mână cu mafiile locale din transportul județean. Guvernului nu i-a păsat, apelurile elevilor și celorlalte asociații au fost în zadar, astfel că am ajuns la stadiul petițiilor către Avocatul Poporului. Poate că au contat și cele peste 4.300 de semnături adunate și propunerile noastre concrete către Renate Weber, dar credem că și cazul Caracal a contat în această ecuație. Important e că AvP și-a făcut treaba, începându-și cu dreptul mandatul.

De altfel, n-am mai văzut până acum vreo excepție de neconstituționalitate ridicată de Avocatul Poporului în care caracterul constituțional de stat social al României să fie subliniat atât de bine în relație cu actul normativ atacat, deci avem o premieră.

Sub aspectul criticii de neconstituționalitate extrinsecă, Avocatul Poporului a reținut că adoptarea ordonanţei de urgenţă analizate încalcă dispoziţiile art. 61 alin. (1) din Constituţia României, conform cărora „Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unică autoritate legiuitoare a ţării”, precum şi principiul separaţiei puterilor consacrat prin art. 1 alin. (4) din Constituţie, texte constituționale care stabilesc interdicția alterării sau contracarării voinţei exprimate prin adoptarea unei legi de către Parlament.

La sfârșitul lunii decembrie 2018, Parlamentul a adoptat Legea nr. 328/2018 pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor de transport public local nr. 92/2007, întărind regimul juridic al transportului public județean de persoane și oferind mai multe garanții care să satisfacă interesul public; prin aceeasi lege a fost corelat dreptul pozitiv cu dreptul Uniunii Europene.

Parlamentul a urmărit ”delimitarea mai clară a serviciilor în ceea ce privește transportul public local și extinderea acestui serviciu și la nivel județean”. Astfel, în tot cuprinsul legii, s-a înlocuit sintagma ”transport public local” cu cea de ”transport public local și județean”. Satisfacerea unui interes general reprezintă motivația primordială a înființării și organizării unui serviciu public.

În opinia Avocatului Poporului, transporturile rutiere de persoane sunt și trebuie să rămână în continuare servicii publice pana când Parlamentul, ca unica autoritate legiuitoare își va asuma responsabilitatea unei schimbări de paradigmă în ceea ce privește obligația statului de a asigura transportul rutier județean de persoane, organizat ca serviciu public.

Critica de neconstituționalitate intrinsecă-Avocatul Poporului a subliniat că eliminarea serviciilor de transport rutier județean de persoane, contra cost, din sfera serviciilor publice, pe calea unei ordonanțe de urgență, echivalează cu renunțarea statului la una din trăsăturile sale fundamentale și anume statul social, precum și la obligația acestuia de a asigura cetățenilor săi un nivel de trai decent, având implicații, în cascadă, asupra întregului cadru de reglementare referitor la actele normative cu caracter social și bazate pe solidaritatea socială. În aceste condiții, în care statul, prin autoritățile sale, nu se implică concret în stabilirea unor criterii care să permită echilibrul între interesele private ale operatorilor economici și interesul public determinat de asigurarea transportului rutier de persoane în toate localitățile, noțiunea de stat social, în care demnitatea omului, drepturile și libertățile omului reprezintă valori supreme, devine un deziderat golit de conținut. Mai mult, lipsa unei rețele de transport între localitățile interjudețene poate aduce atingeri circulației în siguranță a persoanelor pe drumurile publice, cu repercusiuni grave în planul respectării de către stat a obligației constituționale de garantare a dreptului la viață, precum și a dreptului la integritate fizică și psihică.

În susținerea criticii de neconstituționalitate, Avocatul Poporului a amintit că statul, în cursul existenţei sale, poate opta pentru diverse modele de securitate socială, de la o intervenţie minimală la una maximală, dar nu poate renunța la funcţia sa socială. Obligaţia constituţională impusă prin art. 1 alin. (3) este aceea de a interveni în favoarea cetăţeanului, deci acest text constituţional obligă la o atitudine pozitivă, la o acţiune din partea statului. Avocatul Poporului consideră ca prin eliminarea expresă a transportului rutier de persoane din sfera serviciilor publice ale statului, O.U.G. 51/2019 afectează satisfacerea nevoilor comunitare ale cetățenilor săi, cu implicații grave în sfera protecției drepturilor unor categorii vulnerabile: elevi, studenți, persoane cu dizabilități și pensionari, dar și a tuturor categoriilor de cetățeni din comunitățile izolate.

Întreaga motivație pe care se bazează opinia Avocatului Poporului poate fi citită aici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Salutăm prima excepție de neconstituționalitate a noului Avocat al Poporului ce vizează ordonanța privind transportul rutier de persoane!

  1. emil

    De-a dreptul grobian sa vorbeste despre elevi intr-o tara unde copiii sunt torturati, violati si ucisi cu o cruzime de nedescris.

    Reply
  2. MAREAN

    ALTE EXCEPTII DE NECONSTITUTIONALITATE MULT MAI GRAVE PENTRU DEMOCRATIE SI VIITORUL TARII PRABUSITE ABISAL.
    DGIPI din MAI trebuie desfiintata. Nu are coarespondent in vreo tara din lume. DUPA 1989 intr-o RO capturata in urma unei lovituri de stat ,DIN DEPARTAMENTUL SECURITATII STATULUI AFLAT IN STRUCTURA MINISTERULUI DE INTERNE s-au facut trei structuri , JANDARMERIA, SRI si U.M. 0215 devenita DGIPI (ca la noi la nimenea).ASA SE EXPLICA DEZVOLTAREA FARA PRECEDENT IN LUME A SECURISMULUI IN ROMANIA.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *