Andrei Macsut

Avem nevoie de dezbatere și transparență în criză

Avem nevoie de dezbatere prealabilă și publicarea imediată a ordonanțelor de urgență, dar și a principalelor acte adoptate de Guvern în criză!

Guvernul este obligat în această perioadă de criză să ia decizii rapide având în vedere evoluția accelerată a pandemiei de coronavirus. Înțelegem această nevoie, însă este necesară respectarea legii privind transparența decizională în administrația publică pentru a asigura corecta informare și participare activă a cetățenilor precum și implicarea mediului de afaceri unde efectele crizei au cel mai mare impact.

Guvernul a anunțat până la acest moment patru Ordonanțe de Urgență cu măsuri de sprijin pentru cetățeni și mediul de afaceri, în baza cărora se acordă: facilități fiscale, ajutoare de stat pentru șomajul tehnic, amânarea plății ratelor pentru persoane fizice și juridice, facilități de acordare a ajutoarelor pentru persoane care au nevoie de asistență socială.

Niciunul dintre aceste acte normative nu a fost în dezbatere publică, nici măcar o perioadă minimă de timp, pentru ca Guvernul să respecte legea transparenței decizionale și să primească solicitările legitime ale cetățenilor.

Primele două măsuri au fost anunțate a fi adoptate prin OUG în ședința de Guvern de marți 17.03.2020, dar publicate în Monitorul Oficial cu 4 zile întârziere, sâmbătă pe data de 21.03.2020. După publicare, mediul de afaceri a transmis Guvernului că măsurile adoptate sunt greu de implementat practic. Aceste aspecte puteau fi remediate înainte de adoptare dacă ar fi existat o minimă consultare publică înainte de adoptarea acestor Ordonanțe.

Celelalte două măsuri, deși au fost anunțate după ședința de Guvern de joi 26.03.2020, nu au fost publicate nici până la acest moment în Monitorul Oficial. Din informațiile pe care le avem una dintre OUG-urile anunțate joi vine să corecteze erori ale primelor OUG-uri adoptate, iar textele ordonanțelor sunt încă rescrise de Guvern.

Această bănuială legitimă a fost acum confirmată de Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, care ne spune că Guvernul modifică un OUG deja anunțat ca fiind adoptat în ședința de joi, deși nu a fost niciodată transmis Monitorului Oficial spre publicare.

Aceste probleme puteau fi evitate dacă Guvernul respecta regulile de transparență decizională. Este un moment în care România are nevoie de o colaborare a tuturor forțelor politice și economice din țară pentru a trece cu bine peste această criză și nu soluții opace adoptate doar de Guvern fără niciun fel de consultare prealabilă.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *